HOME - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 









 

ΑΡΘΡΟ


 

 

Άννα Ζωηρού
Σύμβουλος ΛΑΟΣ σε θέματα Οικονομικών & Διεθνών Σχέσεων και Μέλος ΔΣ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδ. Περιουσίας του Δημοσίου - Υπ. Διδάκτορας Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (VUB)


ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 



 

Είναι περισσότερο από σαφές πλέον για όλους μας ότι αντιμετωπίζουμε και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξελίξεις που αιφνιδιάζουν αλλά και τρομοκρατούν τους λαούς αφού το κύριο χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον.
 Η Ελλάδα αφού πανηγυρικά γιόρτασε την ένταξη της στην Ευρωζώνη το 2001 και αφού επέτρεψε την προσφορά μια επίπλαστης ευδαιμονίας στους πολίτες της (κάτι που αποδεικνύει την ανικανότητα αλλά και την ολιγωρία των περισσοτέρων πολιτικών προσώπων που είχαν κατά διαστήματα την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας μας), το τελευταίο χρονικό διάστημα έφτασε στο σημείο να φλερτάρει εντόνως με το ενδεχόμενο πτώχευσης και εξόδου από την ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών αστοχιών και της κυβερνητικής απραξίας της παρελθούσης κυβερνήσεως, η οποία όχι μόνο δεν συνέβαλλε στη βελτίωση της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος αλλά δυστυχώς επέτεινε το αρνητικό κλίμα που είχε αρχικά δημιουργηθεί, παρόλα τα δυσβάσταχτα μέτρα που επέβαλλε στον Ελληνικό Λαό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στην ανοιχτή επιστολή του προς το λαό, αυτή η χρονική στιγμή δεν προσφέρεται για επιμερισμό ευθυνών, εκείνοι όμως που υπήρξαν αυτουργοί (φυσικοί ή ηθικοί) δεν θα πρέπει να καθησυχάζουν γιατί πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα τους! Προς το παρών, έχοντας ένα νέο πρωθυπουργό ο οποίος διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να μείνει στο ευρώ με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη δομική μεταρρύθμιση, δίνουμε όλοι τη μάχη μας και σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο για την επιβίωση αλλά και την επανάκτηση της αξιοπρέπειας της Ελλάδος μας. Την ίδια στιγμή όμως που η χώρα μας δίνει τη σκληρότερη ίσως μάχη της στη μεταπολιτευτική εποχή, βρίσκεται αντιμέτωπη και με μια μάχη που δίνει το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικογένειας, της οποίας είναι μέρος, με σκοπό να διασώσει, εάν τελικά τα καταφέρει, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ένα οικοδόμημα που βάλλεται από παντού και δέχεται πιέσεις, τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές, προκειμένου να περάσει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή την βαθύτερη οικονομική ένωση. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας - δανειστές μας προβάλλουν πια το εξής δίλλημα: σταδιακή διάλυση της ευρωζώνης ή βαθύτερη οικονομική ένωση. Κάποιος, αντιμετωπίζοντας αβίαστα το δίλημμα αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει πως το δεύτερο είναι σαφέστατα πιο θετικό αλλά και προτιμότερο από το πρώτο.
Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως μια βαθύτερη και πιο ουσιαστική οικονομική ένωση μεταξύ των κρατών μελών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη θυσία κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οπότε, είναι ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία θα προκύψει από το αποτέλεσμα των πιο κρίσιμων ίσως εκλογών της Ελλάδος, να προσδιορίσει τη θέση της χώρας μας απέναντι στις εξελίξεις αυτές αλλά και να οριοθετήσει τις δικές της κόκκινες γραμμές ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι πιέσεις της χώρας μας είναι πολλαπλές. Αυτό που φοβόμασταν όλοι, την κρατικοποίηση δηλαδή των ελληνικών τραπεζών, και την οποία επίσημα χείλη επιβεβαίωναν πως θα αποφύγουμε, φαίνεται να είναι προ των πυλών.
Από τη μια πλευρά το "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν (ως αποτέλεσμα του PSI, το οποίο φαίνεται να καθυστερεί αφού μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία ούτε για την ωρίμανση των ομολόγων αλλά ούτε και για τα κουπόνια ή τις εγγυήσεις) και από την άλλη πλευρά οι προβλέψεις αναφορικά με τις επισφάλειες των τραπεζών οδηγούν κατά πάσα πιθανότητα στην κρατικοποίηση τους σε πρώτο χρόνο και στην πώλησή τους σε ένα δεύτερο χρόνο.
 Ταυτόχρονα, εκφράζονται ανησυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το κατά πόσο η προσπάθεια για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό ρευστότητας ή ακόμα και σε περαιτέρω πίεση έναντι των κρατικών ομολόγων. Από την άλλη πλευρά, το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα αγοράζοντας κρατικά ομόλογα από εμπορικές τράπεζες φαίνεται να απομακρύνεται. Την ίδια στιγμή λοιπόν που κυριαρχεί μια απεριόριστη αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης, η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει και αμέτρητες εσωτερικές δυσκολίες αλλά και εθνικές προκλήσεις. Οι αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες έχουν επιβληθεί από τους δανειστές μας μέσα σε ένα εξαιρετικά στενό χρονικό ορίζοντα, αποτελούν ένα θέμα εσωτερικής διαχείρισης που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Από την πρώτη στιγμή είχα υπογραμμίσει ότι οι αποκρατικοποιήσεις έχουν νόημα εφόσον το χρέος της Ελλάδος είναι βιώσιμο και διαχειρίσιμο. Για να συμβεί όμως αυτό βασικό προαπαιτούμενο είναι η ανάπτυξη, λέξη μάλλον άγνωστη για την κυβέρνηση Παπανδρέου η οποία έχασε πολύτιμο χρόνο αφενός λαμβάνοντας λανθασμένες αποφάσεις αλλά και αφετέρου εφαρμόζοντας με λανθασμένο τρόπο τις όποιες σωστές ιδέες. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως μιλάμε για την περιουσία του Ελληνικού Λαού, η οποία σαφώς έχει μείνει ανεκμετάλλευτη για πολλές δεκαετίες, αυτό όμως δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να την ξεπουλήσει μόνο και μόνο για να αντλήσει η χώρα μας ελάχιστα κεφάλαια με σκοπό την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Όποιες αποκρατικοποιήσεις προχωρήσουν (είναι γνωστές οι επιφυλάξεις μας αλλά και οι κόκκινες γραμμές που και το ΛΑΟΣ αλλά και εγώ προσωπικά έχουμε θέσει και οι οποίες είναι καταγεγραμμένες σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης) θα πρέπει να ολοκληρωθούν ακολουθώντας απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, με γνώμονα την ενίσχυση της ανάπτυξης, την κατάργηση των μονοπωλίων και τη δημιουργία επιπρόσθετων θέσεων εργασίας και αφού έχει διασφαλιστεί ότι το τίμημα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, ειδικότερα στις περιπτώσεις κερδοφόρων επιχειρήσεων (το οποίο όμως την παρούσα χρονική στιγμή φαίνεται να μην είναι εφικτό εφόσον οι πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας είναι ασφυκτικές και εφόσον επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο για την μέλλον της Ελλάδος όσο και για το μέλλον της Ευρώπης).
Όσον αφορά στις εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ο χάρτης που εκδόθηκε και μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όπως αναφέρει ο Ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Σαλαβράκος στην επιστολή με την οποία ζητά να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες διορθώσεις, ο χάρτης αυτός παρόλο που συμπεριλαμβάνει ακόμα και υπερπόντια εδάφη/αποικίες ορισμένων κρατών αφήνει εκτός της Ελληνικής Επικράτειας το Ελληνικό νησί Καστελόριζο, το οποίο και αποτελεί το όριο της Ευρώπης προς την Ανατολή!
Ως εκ τούτου, ο κάθε νουνεχής άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα, έχοντας να αντιμετωπίσει αναρίθμητες δυσκολίες και διλήμματα που προκύπτουν καθημερινά, η διαχείριση των οποίων θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της χώρας μας αλλά και το επίπεδο και την ποιότητα της ζωής όλων μας, αλλά και έχοντας αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα εκείνων που είχαν αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου τα τελευταία 30 χρόνια, καλείται αφού στηρίξει το έργο της κυβέρνησης του κ. Λουκά Παπαδήμου να επιλέξει εκείνους που διαθέτουν και τις ικανότητες αλλά και τις απαραίτητες αντοχές για να τοποθετηθούν, μετά από τις επερχόμενες εκλογές, στο τιμόνι της Ελλάδος.

 



- ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ, Πρέσβυς της Κύπρου στην Ελλάδα

- Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ, Επίτ. Πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα

- VOLODYMYR SHKUROV, Ambassador of Ukraine to the Hellenic Republic
- MACIEJ KRYCH, Ambassador of the Republic of Poland

- ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΣΟΥΡΑΒΛΑ, Καθ. Φιλολογίας

- ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΧΟΜΕΝΚΟ, Διευθυντής Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου

- ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

- ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ,  Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO
- TOM NORRING,  Ambassador of Denmark in Greece

- ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ, Ιατρός Πλαστικός Χειρουργός, Επίτιμος Πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα

- Ε. ΚΟΖΑΚΟΥ-ΜΑΡΚΟΥΛΗ, Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

- ΑΝΝΑ ΖΩΗΡΟΥ, Σύμβουλος ΛΑΟΣ σε θέματα Οικονομικών & Διεθνών Σχέσεων

- ΠΑΡΗ ΡΑΠΤΗ ΛΥΡΑ, Ιατρός Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος

- ΠΕΤΡΟΣ ΛΕΩΤΣΑΚΟΣ,  Δημοσιογράφος, τραπεζικός συνάκτης

- ΝΙΚΟΣ Γ. ΣΥΚΑΣ, Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας

- JΟRGE ALEJANDRO MASTROPIETRO, Ambassador of Argentina

- ΣΤΑΥΡΟΣ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ, Υπουργός Εξωτερικών - Ομιλία στο ΥΠΕΞ στις 28/7/2011
- SVERRE STUB, Ambassador of Norway
- MEHDI HONARDOOST, Ambassador of Iran

- DRAGAN ZUPANJEVAC, Ambassador of Serbia

- VOLODYMYR SHKUROV, Ambassador of Ukraine

- ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
-
STEPHEN G. MILLER, Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Berkley, Καλιφόρνια, ΗΠA

- ΝΤΕΪΒΙΝΤ  ΛΑΝΤΣΜΑΝ, Πρέσβυς της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ, Εκδότης του περιοδικού "Politistiki Diplomatia"

- ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής διευθυντής GSTA/ EKTA

- ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΝΤΕΡΙΔΗΣ
- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ Εκδότης του περιοδικού 'Politistiki Diplomatia'
-
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΖΟΓΛΟΥ, CICA, M.S, B.A(Honours),  Σύμβουλος  Πληροφορικής και Συγγραφέας

- JOZSEF TOTH, Ambassador of Hungary 

- ΑΓΓΕΛΟΣ Ι. ΜΑΛΦΑΣ, Dottor.

- JAN VODERADSKY, Ambassador of Slovakia
- MANDISA DONA MARASHA, Ambassador of South Africa    

- ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

- ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, Δήμαρχος Βύρωνα
- MΕHDI HONARDOOST,  Αmbassador of Iran to Grecce

- ΧΑΪΔΕΥΤΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Σουηδίας

- VILI SHEFKI MINAROLLI, Αmbassador of Albania to Greece
- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ, Εκδότης του περιοδικού 'Politistiki Diplomatia'
- SINE RIISAGER, The Danish Institute

- ΓΙΑΝΝΑ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, Πρόεδρος
Special Olympics
- FIDEL CASTRO
-
ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γερμανικών Κοινοτήτων - Ταμίας ΣΑΕ

- ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Αναλυτής, ΜΑ σε Διεθνείς Σχέσεις

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ, Πρόξενος της Γερμανίας στην Πάτρα

- ΜΑΡΙΝΑ ΔΟΥΛΑΜΗ, Επίτιμος Προξένος της Γαλλίας στην Αλεξανδρούπολη

- EUSEBI AYENSA, Instituto Cervantes de Atenas

- CAPOCCI, Προέδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου

- ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΟΠΠΑ, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ

- ΕΥΔΟΞΙΑ ΠΑΝΤΑ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Βελγίου

- ΗΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Director of Cultural Affairs of the Hellenic American Union

- VALERIY TSYBUCKΗ, Ambassador of Ukraine to Greece

- HAKAN MALMQVIST, Ambassador of Sweden to Greece

AΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ, Προέδρος HELEXPO A.E.

- To άσβεστο 'ΟΧΙ' των Ελλήνων
- Ν.Δ.: Διάσπαση ή Εσωστρέφεια;

- ΠΟΛΥ ΒΛΑΧΟΥ, Διευθύντρια Πολιτιστικού Οργανισμού Ηλιούπολης
- ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, Δήμαρχος Βύρωνα
- ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ, Καθηγητής ΔΠΘ

 

 

 

 
 

diplomatic.gr         web design & development YADES PUBLICATIONS by designer Antonis Vikelis