HOME - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 








Άρθρα

Συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Διπλωματία

Άμυνα

 

 

ΑΠΟΔΗΜΟΣ


 

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα με ομογενή Πολιτειακό Γερουσιαστή Rhodes Island, Λ. Ραπτάκη

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Τσιάρας, είχε συνάντηση με τον Ομογενή Πολιτειακό Γερουσιαστή του Rhodes Island, Λεωνίδα Ραπτάκη, με τον οποίον αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) και για την επόμενη σύνοδο, η οποία έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί στην Αθήνα, 3-6 Ιουλίου 2013. Παράλληλα, ο κ. Ραπτάκης εξέφρασε την ευχή για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας-ΗΠΑ.
 

7/12/2012


 

ΗΠΑ: Εκλογές 2012

Αυξάνεται ο αριθμός των Ελληνοαμερικανών στην Βουλή

Ακόμη ένα άτομο ελληνικής καταγωγής κέρδισε στις χθεσινές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τη Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους, η οποία επιστρέφει στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από διετή απουσία, εκπροσωπώντας την 1η περιφέρεια της Νεβάδα που συγκαταλέγεται και περιοχή του Λας Βέγκας.Οι άλλοι ομογενείς που επανεκλέγονται στη Βουλή είναι ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης από το Μέριλαντ και ο Ρεπουμπλικάνος Γκας Μπιλιράκης από την Φλόριντα, καθώς επίσης και η Δημοκρατική Νίκη Τσόνγκα από τη Μασαχουσέτη, σύζυγος του αείμνηστου γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόνγκα. Τη μάχη για μια θέση στη Γερουσία, με καταγραμμένο το 92% των ψήφων, χάνει στην πολιτεία Νεβάδα η Δημοκρατική Σέλι Μπέρκλεϊ (ελληνοεβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη).Η Μπέρκλεΐ, που είναι σήμερα βουλευτής, χάνει με λιγότερους από 9 χιλιάδες ψήφους και με ποσοστό μόνο 1%, κάτι που μπορεί να ανατραπεί μέχρι το τέλος. Χωρίς την εκλογή της, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα άτομο ελληνικής καταγωγής στη Γερουσία από την αρχή της επόμενης χρονιάς, αφού η Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου δεν έθεσε ξανά υποψηφιότητα. Στις χθεσινές εκλογικές αναμετρήσεις δεν κατάφεραν επίσης να κερδίσουν οι ομογενείς υποψήφιοι για τη Βουλή, Τζον Αρβανίτης (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) και Τζέιμς Κάργας (Δημοκρατικός από το Τέξας). Στη Νέα Υόρκη επανεκλέγεται η Δημοκρατική βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (συμπρόεδρος του "Ελληνικού Συνδέσμου" στη Βουλή).Στη Γερουσία επανεκλέγεται ο γνωστός υπερασπιστής των ελληνικών θέσεων στην Ουάσιγκτον, Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ από το Νιου Τζέρσεϊ. Σε πολιτειακό επίπεδο, επανεκλέγονται τέσσερις ομογενείς στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, στην πολιτειακή Γερουσία ο Δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης και ο Ρεπουμπλικάνος Ντιν Σκέλος, ενώ στην πολιτειακή Βουλή η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά και η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη.

8/11/2012


 

Σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα "Ελληνική Γνώμη"

Κ. Τσιάρας: Aνάγκη αξιοποίησης του "εθνικού κεφαλαίου" των αποδήμων

Την ανάγκη να αξιοποιήσει η Ελλάδα "το εν πολλοίς αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο" των αποδήμων, τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα "Ελληνική Γνώμη".
"Ο Οικουμενικός Ελληνισμός, οι Έλληνες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης, πάντα έχουν στη σκέψη, στο μυαλό και στην καρδιά τους την Ελλάδα. Ειδικά αυτή την εποχή, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην πανεθνική προσπάθεια. Είναι η στιγμή που η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη αυτό το εν πολλοίς αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.Ο υφυπουργός κάνει, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στο μέλλον του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) τονίζοντας ότι στόχος είναι να γίνουν οι Περιφερειακές Συνελεύσεις μέσα στον Οκτώβριο και η Τακτική Συνέλευση και η εκλογή νέου Προεδρείου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. "Αυτό- υπογραμμίζει ο κ. Τσιάρας- θα γίνει μέσα από λιτές, περιεκτικές, σύντομες αλλά όχι συνοπτικές διαδικασίες. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση όλων των περιοχών του κόσμου που ζουν ομογενείς Έλληνες, δίνοντας κυρίως έμφαση στη νεολαία και αποφεύγοντας πρακτικές, οι οποίες όχι μόνο δεν προσέδιδαν αίγλη στον θεσμό αλλά συνιστούσαν πολλές φορές και παράγοντα απαξίωσής του και πρόκλησης αρνητικών εντυπώσεων τόσο στον χώρο των ομογενών όσο και στην Ελλάδα".

 

6/9/2012


 

Διαμαντένια Ριμπά, Δημοσιογράφος ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το δικό τους Ιερό Ναό αποκτούν  οι Έλληνες του Μιλάνου

Όταν θέλεις κάτι πολύ, με καθαρή καρδιά, γίνεται, έλεγαν οι παλιοί κι αυτό φαίνεται ν' ακολουθούν πιστά ως σήμερα οι Έλληνες που ζουν στο Μιλάνο, οι οποίοι απέκτησαν πρόσφατα το δικό τους ναό στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πόλης. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το όνειρο των Ελλήνων που πλαισίωναν από τις αρχές της δεκαετίας του '20 την Ελληνορθόδοξη Ενορία  ...περισσότερα

16/8/2012


 

Στα όρια της φτώχειας πολλοί ομογενείς στην Αυστραλία

Ένα σημαντικό ποσοστό των γεννημένων στην Ελλάδα Ελλήνων κατοίκων της Αυστραλίας ζει κοντά στα όρια της φτώχειας.Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα του "Νέου Κόσμου" που στηρίζεται σε στοιχεία της γενικής απογραφής.Το φαινόμενο επιβεβαιώνει και ο ομογενής Εργατικός βουλευτής, Στηβ Γεωργανάς που δήλωσε: "Είναι συχνό φαινόμενο να χτυπούν την πόρτα του γραφείου μου απελπισμένοι ομογενείς που ζητούν βοήθεια γιατί τους πέταξαν από το σπίτι τους είτε επειδή δεν είχαν να πληρώσουν το ενοίκιο ή για άλλους λόγους που σχετίζονται με την οικονομική τους κατάσταση".Ο κ. Γεωργανάς πρόσθεσε:"Επικρατεί η αντίληψη ότι η ελληνική παροικία είναι μία πλούσια παροικία και ακούμε πολλές φορές ιστορίες επιτυχημένων συμπαροίκων που δημιουργούν αυτήν την ψευδαίσθηση. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όμως. Πίσω από την ιστορία ενός επιτυχημένου Έλληνα επιχειρηματία για παράδειγμα κρύβονται εκατοντάδες ιστορίες συμπαροίκων που ζουν μέσα στη φτώχια".
Παρόμοια είναι και η εμπειρία του κ. Δημήτρη Μπούρα, κοινωνικού λειτουργού της Ελληνοαυστραλιανής Κοινωνικής Πρόνοιας της Μελβούρνης, που, όπως αναφέρει, δέχεται τουλάχιστον 10 συμπαροίκους το μήνα που ζητούν οικονομική βοήθεια. "Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι συμπάροικοι που ζητούν βοήθεια είναι άνω τω 50 ετών, όχι απαραίτητα σε συντάξιμη ηλικία και δεν έχουν ιδιόκτητο σπίτι" αναφέρει ο κ. Μπούρας. "Πρόκειται για ανθρώπους που δούλεψαν χρόνια χειρονακτικές εργασίες και τώρα που έχασαν τη δουλειά τους, αφενός, δεν έχουν τα προσόντα να βρουν άλλη δουλειά και, αφετέρου, επειδή είναι ενοικιαστές και τα ενοίκια έχουν εκσφενδονιστεί στα ύψη, αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν σε κάποιες περιπτώσεις στο δρόμο" προσθέτει ο κ. Μπούρας.

16/8/2012


 

Ελληνας υποψήφιος με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) στη Ολλανδία

Ο Ελληνικής καταγωγής ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ, θα είναι o Ελληνικής καταγωγής είναι υποψήφιος με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) στις βουλευτικές εκλογές της Ολλανδίας που θα γίνουν στις 12 Σεπτεμβρίου.
Ο Ευστάθιος είναι ο 1ος Έλληνας που κατεβαίνει σε βουλευτικές εκλογές με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA).
Ο Ευστάθιος έχει γεννηθεί στο Ρόττερνταμ και εργάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας σαν αναπληρωτής Πρέσβης στην Ολλανδική πρεσβεία στα Τίρανα.

16/8/2012


 

 

Δηλώσεις Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών

Μετανάστες στο Βέλγιο

"Ο,τι να 'ναι". Αυτή ήταν η απάντηση που εισέπραττε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, Δημήτρης Αργυρόπουλος, από την πλειονότητα των Ελλήνων νεομεταναστών όταν τους ρωτούσε για ποιο επάγγελμα ψάχνουν. "Το "ό,τι να 'ναι", δεν είναι επάγγελμα τους απαντούσα. Αρκετοί κατέληγαν μέσω γνωριμιών σε εστιατόρια, αλλά λίγοι έβρισκαν δουλειά, καθώς δεν γνώριζαν γαλλικά. Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να δουλέψουν λάντζα. Κάποιος όμως που έχει "τελειώσει" πανεπιστήμιο, δύσκολα θα συνεχίσει" .'Όπως γράφει σήμερα το "Έθνος της Κυριακής", η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών (http://www.ek-b.be) που δραστηριοποιείται στο Βέλγιο από το 1947, δέχθηκε στα γραφεία της εκατοντάδες Ελληνες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού, χωρίς όμως να διαθέτει πόρους για να στεγάσει και να σιτίσει τους συμπατριώτες μας. "Παρ' όλ' αυτά συνεργαζόμαστε με κάποια ξενοδοχεία, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει ένα μπάνιο, ενώ σε συμφωνία με τα λεγόμενα "Εστιατόρια της Καρδιάς" τα γεύματα προσφέρονται μισοτιμής", συμπληρώνει ο κ. Αργυρόπουλος.

"Το 2011 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 400.000 Βέλγοι τουρίστες, παρουσιάζοντας μία αύξηση κατά 18%, σε σχέση με το 2010. Σε αντίθεση με πολλούς Ευρωπαίους, θα επιλέξουν και φέτος τη χώρα μας, όντας φιλέλληνες. Τη δύσκολη αυτή περίοδο των αρνητικών δημοσιευμάτων για τη χώρα μας πρέπει κι εμείς να κινηθούμε ακόμα πιο δυναμικά, θυμίζοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό έτοιμο να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα βασικότερα κίνητρα των Βέλγων τουριστών, που βασίζονται στο τρίπτυχο ήλιος, θάλασσα, γαστρονομία".Σήμερα, οι Ελληνες του Βελγίου υπολογίζονται στις 35.000, εκ των οποίων οι 18.000 -οι μισοί από αυτούς έχουν αποκτήσει και τη βελγική υπηκοότητα- ζουν στις Βρυξέλλες. Το τρέχον έτος εκτιμάται ότι περισσότεροι από 500 Ελληνες αναζήτησαν επισήμως δουλειά στην πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Οι ανειδίκευτοι εργάτες δεν αποτελούν πλέον μία ελκυστική επαγγελματική κατηγορία για τη βελγική αγορά εργασίας. Ακόμα κι αν κάποιος επιθυμεί να εργαστεί σε εστιατόριο, πρέπει να γνωρίζει -πέραν της τέχνης του- τουλάχιστον τη γλώσσα.Ιδιαίτερη ζήτηση παρουσιάζουν οι γιατροί και όσοι απασχολούνται στα παραϊατρικά επαγγέλματα αλλά και οι μηχανικοί, οι προγραμματιστές Η/Υ, γενικότερα οι γνώστες της πληροφορικής, καθώς επίσης και ο τομέας των logistics.
Η μισθολογική κλίμακα παρουσιάζει τις εξής διαβαθμίσεις: Οι πτυχιούχοι και καταρτισμένοι υπάλληλοι αμείβονται από 1.800 - 3.000 ευρώ, όσοι καλύπτουν διευθυντικές θέσεις 4.000 - 6.000 ευρώ και τα στελέχη μπορούν να ευελπιστούν σε μισθούς από 8.000 έως 15.000 ευρώ.

27/7/2012


 

 

Mε Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Ομογενών Νέας Υόρκης

Συναντήσεις Υφυπουργών Εθνικής Άμυνας

Οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας κ.κ Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτρης Ελευσινιώτης είχαν στις 26/7  συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης κ.κ. Ηλία Τσεκερίδη και Πέτρο Γαλάτουλα.Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς που αφορούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς και θέματα στρατολογικού ενδιαφέροντος των Ομογενών.

27/7/2012


 

 

Συνέντευξη στο ΑΜΠΕ

Κωνσταντίνος Τσιάρας :"Να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της ομογένειας"

"Κυρίαρχη προτεραιότητα της πολιτικής μας είναι η αξιοποίηση της δύναμης της ομογένειας" δηλώνει ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Τσιάρας, σε αποκλειστική συνέντευξη του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ, την επομένη της ορκωμοσίας του. Βουλευτής Καρδίτσας από το 2004, γιατρός στο επάγγελμα, με ιδιαίτερη αγάπη στις ξένες γλώσσες- μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και μαθαίνει, στα ειδικά τμήματα της Βουλής, ρωσικά και ιταλικά- ο κ. Τσιάρας καλείται, μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, να δώσει σαφείς απαντήσεις στην αγωνία της ομογένειας.
Πιστεύω ότι κάθε Έλληνας και Ελληνίδα μπορεί να γίνει πρεσβευτής της Ελλάδας, αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή", τονίζει, εξηγώντας όμως ότι "και η προσπάθεια, το ενδιαφέρον και η πραγματική αγάπη της όποιας ελληνικής Πολιτείας απέναντι στο ομογενειακό στοιχείο πρέπει να εκφράζεται μέσα από δράσεις μιας συγκεκριμένης πολιτικής δομής""Η αλήθεια είναι" αναφέρει "ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, οι δυνατότητές μας στενεύουν, κυρίως μέσα από τα δεδομένα της οικονομικής πραγματικότητας που βιώνει η χώρα. Πρέπει να δει κανείς τί δυνατότητες υπάρχουν και πώς μπορεί να υποστηρίξει ορισμένες δράσεις από εδώ και πέρα, κάνοντας το καλύτερο δυνατόν για τους ομογενείς, αλλά πολύ περισσότερο δημιουργώντας ισορροπίες μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον".

5/7/2012


 

Συστήνεται υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού με εντολή Α. Σαμαρά

Ο Κ. Τσιάρας νέος υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού.

Ο Κώστας Τσιάρας θα είναι το νέο μέλος της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο Πρωθυπουργός επέλεξε να τον προσθέσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, σε ρόλο υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού

4/7/2012


 

 

Εκδήλωση αλληλεγγύης από την Eλληνική Kοινότητα Iρλανδίας

Χορευτική εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον Ελληνικό λαό διοργάνωσε στο κέντρο του Δουβλίνου, πριν από λίγες ημέρες, η Ελληνική Κοινότητα Ιρλανδίας, με αφορμή τα πρόσφατα απαξιωτικά σχόλια του Υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας για τη χώρα μας.Δεκάδες μέλη της Ελληνικής παροικίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κοινότητας, συγκεντρώθηκαν και χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Παράλληλα, διένειμαν έντυπο υλικό με επίσημη δήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Ιρλανδίας, με την οποία καταδικάζεται ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η Ελλάδα και οι Έλληνες από τα διεθνή ΜΜΕ.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, περαστικοί και φίλοι Ιρλανδοί χόρεψαν μαζί με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, ενώ συζήτησαν μαζί τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα."Η εκδήλωση είχε επιτυχία, καθώς είχαμε μια αξιοπρεπή και όμορφη παρουσία, προσελκύσαμε θετικό ενδιαφέρον προς τη χώρα μας και μεταδώσαμε αγωνιστικό πνεύμα και αίσθημα αλληλεγγύης ανάμεσα στους δύο λαούς", επισημαίνει η Δρ. Θωμαΐς Κακούλη, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ιρλανδίας. Η Ελληνική Κοινότητα Ιρλανδίας καλεί όλες τις Ελληνικές Κοινότητες της Διασποράς να ακολουθήσουν αυτήν τη προσπάθεια, ώστε να προκαλέσουνε "μια Ελληνική οικουμενική χορευτική επιδημία", όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με σκοπό την αλληλεγγύη προς τον Ελληνικό λαό και τη διατήρηση του καλού ονόματος των Ελλήνων διεθνώς.

4/6/2012


 

Για συσσίτια στην Ελλάδα

H Eκκλησία της Αμερικής δώρισε 500.000 δολάρια

Το ποσό των 500 χιλιάδων δολαρίων προσέφερε η Εκκλησία της Αμερικής στην Εκκλησία της Ελλάδος προκειμένου να διαθέτουν τα χρήματα στα συσσίτια της αρχιεπισκοπής και σε φιλανθρωπικές δράσεις. Την επιταγή έδωσε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Ο ιεράρχης επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος τον ευχαρίστησε για την προσφορά του. Αμέσως μετά, ο κ. Δημήτριος επισκέφθηκε τα γραφεία της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης "Αποστολή" όπου τον υποδέχθηκε ο γενικός διευθυντής Κ. Δήμτσας. Ο κ. Δημήτριος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι η χώρα μας "έχει τουλάχιστον 6.000 χρόνια ζωής, έχει ιστορία, πολιτισμό. Από αυτή τη χώρα έχουν περάσει όλου του κόσμου οι στρατοί και τα έθνη και αυτός ο τόπος επιβίωσε και παρήγαγε πολιτισμούς. Δεν πρόκειται εμείς τώρα να σταματήσουμε να υπάρχουμε ως έθνος και ως χώρα, ούτε κανένας μπορεί να μας σταματήσει".

17/4/2012


 

Καθολική υποστήριξη των ομογενών στις ΗΠΑ

 Ο Γ. Δήμος υποψήφιος για τη Βουλή των αντιπροσώπων

"Ιστορική συγκυρία", χαρακτήρισαν την υποψηφιότητα του Γιώργου Δήμου οι ομογενείς που παραβρέθηκαν στην  προεκλογική συγκέντρωση διότι παρέχει στην Ελληνο-αμερικανική Κοινότητα της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην ιστορία την ευκαιρία για αυθεντική εκπροσώπηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η συγκέντρωση στις 14/3 στα κεντρικά γραφεία του "Ε.Κ." στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι.

19/3/2012


 

 

Η Ομογένεια στηρίζει την Ελλάδα

Δράσεις για την Ελλάδα από την ΑΗΕΡΑ

Πρωτοβουλία για την ανακούφιση των Ελλήνων που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, έχει αναλάβει η Ελληνοαμερικανική Ένωση AHEPA, η οποία αριθμεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ελληνικής υπηρεσίας της "Φωνής της Αμερικής", τα μέλη της AHEPA, που έχει την έδρα της στην Ουάσιγκτον, έχουν επαφές με ιδιώτες και συνεταιρισμούς για την δωρεά ιατρικού εξοπλισμού, ενώ συνεργάζονται με τη IOCC (Διεθνείς Ορθόδοξες Διακονίες) για την συγκέντρωση ιατρικών προμηθειών και τροφίμων.
Για το λόγο αυτό έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό για την κατάθεση χρημάτων, ενώ έχει έρθει σε επαφή με όλες τις άλλες ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών τους. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, οι δράσεις αυτές, που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2011, δεν είναι αρκετές, γι΄ αυτό και η οργάνωση συνεχίζει τις προσπάθειές της, με την ελπίδα να προσφέρει ανακούφιση και φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη, τις δύσκολες αυτές ώρες που περνάει η Ελλάδα.

19/2/2012


 

Στην "ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ" το βραβείο του Αργεντίνικου Νόστου

Εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης

Παρουσία και αντιπροσωπείας Γερουσιαστών της Αργεντινής, πραγματοποιήθηκε η απονομή βραβείων και επαίνων στους έλληνες διακριθέντες του 3ου Διεθνή Λογοτεχνικού Διαγωνισμού που διεξήγαγε ο Οργανισμός Ελληνικού Πολιτισμού ΝΟΣΤΟΣ της Αργεντινής. ...περισσότερα

14/1/2012


 

 

Οι πρώτοι Έλληνες της Αμερικής

 

Συνοπτική Iστορία του Ελληνισμού της Αμερικής

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι οι πρώτοι Έλληνες φαίνεται ότι έφτασαν στις ΗΠΑ περίπου την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Το κύριο ρεύμα μεταναστών εμφανίστηκε μεταξύ 1900 και 1920, οπότε υπολογίζεται ότι περίπου 350.000 Έλληνες έφτασαν στο Έλις Άιλαντ, κυρίως από την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία, ελπίζοντας να αποκτήσουν μια μικρή περιουσία και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι περισσότεροι από αυτούς έμειναν στη γη της επαγγελίας, δημιουργώντας επιτυχημένες επιχειρήσεις, και έτσι σήμερα ο συνολικός αριθμός ατόμων ελληνικής καταγωγής στις ΗΠΑ υπολογίζεται γύρω στο 1.500.000, η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα εκτός Ελλάδας. Από τους Έλληνες της Νέας Υόρκης, οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι στην περιοχή Αστόρια του Κουίνς, όπου υπάρχουν αναρίθμητα ελληνικά εστιατόρια και καφέ...

 

13/1/2011


 

 

Ενημέρωση από τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Δ. Δόλλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της
Διασποράς της Βουλής

Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Δημήτρης Δόλλης ενημέρωσε στις 12/1/ 2011 στην αίθουσα "Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη" - 223, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Διασποράς της Βουλής σχετικά με την πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

 

13/1/2011



 

 

Συνέντευξη του Υφυπ. Εξ. Δ. Δόλλη, στη DW

 

"Το ΣΑΕ, όπως έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα, δεν μπορεί να προχωρήσει"

 

Ένας έμπειρος πολιτικός της διασποράς, ο Δημήτρης Δόλλης, είναι ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Ο κ. Δόλλης γεννήθηκε στην Καστοριά και μετανάστευσε σε ηλικία 15 ετών με την οικογένειά του στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Διετέλεσε βουλευτής και υπαρχηγός του Εργατικού Κόμματος στην Πολιτεία της Βικτώριας. Το 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε τα καθήκοντα του ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού μέχρι το 2003.
Ο Δημήτρης Δόλλης γνωρίζει από πρώτο χέρι το αντικείμενο του και όπως επισήμανε στην Deutsche Welle είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ουσιαστικές τομές στο πεδίο της πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό, δίνοντας έμφαση στις νέες γενιές των Ελλήνων του εξωτερικού.


- Μας ενδιαφέρει το τρίπτυχο: Γλώσσα - Πολιτισμός - Πίστη
Έμφαση στη νέα γενιά των αποδήμων θα δώσει η κυβέρνηση"Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Έχουμε μια νέα γενιά που βιώνει την μονιμότητά της στη Γερμανία. Δεν μιλούμε πλέον για μετανάστες και δεν μιλούμε για την πρώτη γενιά, την οποία δεν ξεχνούμε ποτέ, καθώς έχει προσφέρει πολλά και την τιμούμε και θα συνεχίσουμε να την τιμούμε. Μιλούμε για μια νέα εποχή. Μας ενδιαφέρει η νέα γενιά. Μας ενδιαφέρει το τρίπτυχο: Γλώσσα - Πολιτισμός - Πίστη. Αυτό το τρίπτυχο θέλουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε. Θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει σήμερα η ταυτότητα του νέου Έλληνα- Ευρωπαίου πολίτη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Απαιτείται για αυτό αλλαγή τρόπου σκέψης και αλλαγή πορείας. Για όλα αυτά θα συζητήσουμε. Υπάρχουν θετικά σχέδια, με τα οποία θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο του απόδημου Ελληνισμού και της Διασποράς", τονίζει ο υφυπουργός.


- "Έχουν ρόλο οι κοινότητες, έχουν όμως ρόλο και καινούρια σχήματα"
Στο νέο πολιτικό σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό προβλέπεται ρόλος για τα υπάρχοντα σχήματα οργάνωσης αλλά και χώρος για νέες μορφές συλλογικότητας, επισημαίνει ο Δημήτρης Δόλλης και διευκρινίζει: "Έχουν ρόλο οι κοινότητες έχουν ρόλο και οι ομοσπονδίες. Θα τιμήσουμε αυτόν τον ρόλο και θα τον στηρίξουμε, έχουν όμως ρόλο και καινούρια σχήματα. Γίνονται σκέψεις για κάποιο φόρουμ που θα μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε υλικό που θα είναι χρήσιμο π.χ. για τον Έλληνα της Γερμανίας στη Γερμανία. Και η Ελλάδα θα μπορεί να ωφεληθεί από αυτό. Αλλά το ζήτημα είναι να διασφαλίσετε εσείς οι απόδημοι βασικό ρόλο στη χώρα που ζείτε και όπου μεγαλώνουν τα παιδιά σας".


- "Εμείς δεν μιλούμε για έναν κρατικοδίαιτο Ελληνισμό"
Η Ελλάδα είναι σήμερα αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία. Με τι πόρους θα χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση των σχεδίων του υπουργείου, ρωτούμε τον υφυπουργό Εξωτερικών. "Όταν υπάρχει δυνατότητα έργου θα υπάρχει και προτεραιότητα στους πόρους. Ας δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε και να είστε σίγουροι πως θα βρούμε με τι τρόπο αυτό θα χρηματοδοτηθεί. Εμείς δεν μιλούμε για έναν κρατικοδίαιτο Ελληνισμό. Μιλούμε για έναν Ελληνισμό που θα προσφέρει. Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό του Έλληνα της Ευρώπης και της Διασποράς", διευκρινίζει ο κ. Δόλλης.


- "Οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι οργανωμένοι".
Η νέα πολιτική του υπουργείου δεν θα περιοριστεί στην αξιοποίηση του οργανωμένου ελληνισμού, υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δόλλης, που δίνει ιδιαίτερη σημασία και σε πρόσωπα που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν εκτός του πλαισίου της αυτοοργάνωσης των Ελλήνων.
"Οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι οργανωμένοι", παρατηρεί ο υφυπουργός και προσθέτει: "Τιμούμε τον οργανωμένο Ελληνισμό, αλλά η πραγματικότητα λέει ότι οι περισσότεροι Έλληνες, κυρίως εκτός Ευρώπης, τους οποίους και θέλουμε να προσελκύσουμε, δεν είναι οργανωμένοι. Και αυτό γιατί το σχήμα το οποίο υπάρχει δεν τους προσελκύει. Θα τιμήσουμε και θα στηρίξουμε, λοιπόν, τις ομοσπονδίες και τις κοινότητες, αλλά ανοίγουμε έναν καινούριο δρόμο για εκείνους που μέχρι σήμερα δεν είχαν δυνατότητα έκφρασης...Για εκείνους που έχουν ενταχθεί αλλά έχουν δυνατότητες στις κοινωνίες τις οποίες ζουν. Πέραν λοιπόν των οργανωμένων θα προσέξουμε και στη Γερμανία και τα πρόσωπα. Αυτούς δεν θα τους αφήσουμε απ` έξω".


- "Πρέπει να σταματήσουμε τα μεγάλα πανηγύρια"
Τέλος, ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, του γνωμοδοτικού, συμβουλευτικού και διεκδικητικού οργάνου των αποδήμων που έχει συστήσει η Ελληνική Πολιτεία. Διατυπώνονται από διάφορες πλευρές εκτιμήσεις που θέλουν το κόστος λειτουργίας του ΣΑΕ να είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την αποδοτικότητα του. "Το σχήμα όπως έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα δεν μπορεί να προχωρήσει", λέει με περισσή σαφήνεια ο Δημήτρης Δόλλης και υπογραμμίζει: "Απαιτείται επανεξέταση και επανατοποθέτηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τα μεγάλα πανηγύρια. Εάν πραγματοποιούσαμε τη μεγάλη συνέλευση του Απόδημου Ελληνισμού στο τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη, θα ξοδεύαμε πολλά χρήματα, και δεν βγάζαμε ουσία. Τα πεπραγμένα των δύο-τριών τελευταίων ετών δεν μας ενθαρρύνουν να προχωρήσουμε. Επομένως αυτό που έχω ανακοινώσει είναι ότι το μεγάλο γλέντι στη Θεσσαλονίκη δεν θα γίνει φέτος.


Από εδώ και στο εξής θα δίνεται έμφαση στις περιφέρειες, όπου ζουν οι απόδημοι Έλληνες. Δεύτερον, δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να γίνουν τα περιφερειακά συνέδρια, τα οποία κόστιζαν δυσανάλογα πολλά χρήματα. Θα ξεκινήσει ένας διάλογος για το σχήμα και τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει το ΣΑΕ στο μέλλον. Θα γίνει μια συζήτηση για τον τρόπο που θα προσφέρει το ΣΑΕ στο μέλλον. Δεν μπορεί το ΣΑΕ, 15 χρόνια από την ίδρυση του, να είναι κρατικοδίαιτο και να εκφράζουν όλοι παράπονα για αυτό.
Θέλουμε να κρατήσουμε τον Ελληνισμό ζωντανό, αλλά το ΣΑΕ θα έχει λόγο ύπαρξης όταν μπορέσει και προσελκύσει όλους αυτούς, για τους οποίους κάναμε προηγουμένως λόγο".

10/10/2010



Διαδήλωση ομογενών για την ανάκληση της Γενικής Προξένου Μαριούπολης

 

Την ανάκληση της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη της Ουκρανίας ζήτησαν με διαδήλωση, που πραγματοποίησαν έξω από το κτίριο του Προξενείου η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, μια από τις μαζικότερες ομογενειακές οργανώσεις στην πρώην ΕΣΣΔ και πολυάριθμοι εκπρόσωποι από τις τέσσερις επαρχίες της Ουκρανίας, που καλύπτει το Προξενείο.
"Είμαστε θλιμμένοι, που αναγκαστήκαμε να φτάσουμε ως εδώ, όμως η ενέργειά μας αυτή δεν στρέφεται εναντίον της Ελλάδας ή της κυβέρνησής της, αλλά εναντίον ενός συγκεκριμένου διπλωματικού υπαλλήλου, ο οποίος ντροπιάζει την Ελλάδα και δεν μπορεί να αποτελεί το πρόσωπό της", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλεξάντρα Προτσένκο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
"Σταματήστε τις προσβολές", "Σεβαστείτε τα δικαιώματά μας" ήταν μερικά από τα συνθήματα των περίπου 150 συγκεντρωμένων, που περικύκλωσαν το Προξενείο, καταγγέλλοντας περιστατικά παραβίασης στοιχειωδών κανόνων συμπεριφοράς και ένα κλίμα καχυποψίας και δημιουργίας "πολιτών β΄ κατηγορίας", που βαραίνει, κατά τις μαρτυρίες, τη λειτουργία του Προξενείου.
"Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με τη συγκεκριμένη κυρία και καλούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, που μας έχει επισκεφθεί και γνωρίζει τις προσπάθειές μας να κρατήσουμε ζωντανό τον ελληνισμό στις περιοχές μας, τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να πάρουν θέση", ανέφεραν οι ομιλητές και οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι υιοθέτησαν ψήφισμα που απευθύνεται και στις ουκρανικές Αρχές ζητώντας την παρέμβασή τους για την ανάκληση της Ελληνίδας Γενικής Προξένου.
Η ειρηνική συγκέντρωση και διαμαρτυρία καλύφθηκε από πολλά ουκρανικά ΜΜΕ.
H Γενική Πρόξενο στη Μαριούπολη, η κ. Σοφία Μαλλή χαρακτήρισε ανυπόστατες τις κατηγορίες εναντίον της και σημείωσε ότι εργάζεται εντός των πλαισίων και των δεσμεύσεων της Συνθήκης Σένγκεν και σύμφωνα με τις οδηγίες των προϊσταμένων της.

10/10/2010

 



 

3ης Συνόδου της Ομάδας Φίλων της Μολδαβίας.

Ο ΥΦΠΕΞ Δ. Δόλλης στη Μολδαβία

Στις 30/9/2010 ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δόλλης, επισκέφτηκε το Κισινάου, όπου συμμετείχε στις εργασίες της 3ης Συνόδου της Ομάδας Φίλων της Μολδαβίας.
Βασικός στόχος της Ομάδας Φίλων της Μολδαβίας, στην οποία συμμετέχουν οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Μολδαβίας με απώτερο όραμα την πλήρη ένταξη της χώρας.


 

4/10/2010


Συνάντηση του Σπ.Κουβέλη με τον πρόεδρο του ΣΑΕ Στ. Ταμβάκη

Θέματα που αφορούν το ΣΑΕ, την ανάγκη αναβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), την ψήφο των αποδήμων, όπως και της ιθαγένειας των Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), κ. Στέφανος Ταμβάκης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Σπύρο Κουβέλη, στο ΥΠΕΞ.
Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ ενημέρωσε τον κ. Κουβέλη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η οργάνωση για τη διεύρυνση της βάσης και της μεγαλύτερης αντιπροσωπευτικότητας της ομογένειας, μέσω των "Φίλων του ΣΑΕ" και της δημιουργίας ενός Παγκοσμίου Δικτύου Διακεκριμένων Ελλήνων και Φιλελλήνων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινείται και η πρόταση του ΣΑΕ για τη διοργάνωση ενός Παγκόσμιου Φόρουμ Ελλήνων Ομογενών Επιχειρηματιών μέσα στο 2010, που θα στοχεύει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Κουβέλης αντιμετώπισε θετικά την πρόταση αυτή και συζητήθηκε η δυνατότητα διοργάνωσης του φόρουμ, κατ΄αρχήν, σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Ο κ. Ταμβάκης παρέδωσε στον Υφυπουργό Εξωτερικών και τις προτάσεις των ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου περί ιθαγένειας, οι οποίες επεξεργάστηκαν σε συνεργασία με τον Συντονιστή της 5ης Περιφέρειας ΣΑΕ, κ. Ιβάν Σαββίδη. Σε ότι αφορά τη ΓΓΑΕ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση της Κυβέρνησης για αναβάθμισή της και ότι σύντομα θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Σε συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων ο κ. Ταμβάκης επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΑΕ, εκφράζοντας ετοιμότητα να συμμετάσχει η οργάνωση στη διαβούλευση που πρόκειται να αρχίσει για το θέμα αυτό, προκειμένου να συμβάλει στην διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι το θέμα προωθείται άμεσα, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί ιθαγένειας.

17/2/2010



ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ

Συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα τον Ελληνισμό σε χώρες της πρώην ΕΣΔΔ

Τα προβλήματα, τα παράπονα, αλλά και έναν κατάλογο με προτάσεις και αιτήματα των ομογενών μας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ) είχε την ευκαιρία να ακούσει διεξοδικά ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, στις 4/2, στη Βουλή στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας του (ΣΑΕ) που ενώνει 10 χώρες της πρώην ΕΣΣΔ με περίπου 500.000 ομογενείς. Στη συνεδρίαση έλαβαν το λόγο ο Συντονιστής της Περιφέρειας, κ. Ιβάν Σαββίδης (πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρωσίας και βουλευτής της Δούμα) και τα μέλη, κ.κ. Κυριάκος Ιορδανίδης (Γεωργία) και Αλεξάνδρα Προτσένκο (πρόεδρος Ομοσπονδίας των Ελλήνων Ουκρανίας). "Η δουλειά που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα για την σχέση της Ελλάδας ως μητρόπολης με την ελληνική διασπορά είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα" απάντησε ο κ. Κουβέλης και επισήμανε ότι "τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά" χαρακτηρίζοντας την ελληνική ομογένεια ανά τον κόσμο έναν γίγαντα εν υπνώσει. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, για την καταγραφή των προβλημάτων, η οποία δίνει και την δυνατότητα για μία από κοινού αντιμετώπισή τους. Απαντώντας στο αίτημα της άρσης των δυσκολιών για τη λήψη της υπηκοότητας, ή του ειδικού δελτίου ταυτότητας των ομογενών ο υφυπουργός τόνισε τη σοβαρότητα του ζητήματος και τόνισε ότι "δεν τιμά την εικόνα της Ελλάδας η πολυετής αναμονή των ομογενών μας", λόγος για τον οποίο, όπως εξήγησε, χθες υπέγραψε μία επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών ζητώντας την συνεργασία των δύο υπουργείων για την εξεύρεση λύσης που θα δίνει τέλος στην θλιβερή αυτή πραγματικότητα. "Η Ελλάδα δεν αξίζει να χρεώνεται την στάση κάποιων υπαλλήλων που την δυσφημίζουν. Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός, είναι μια μεγάλη και σημαντική υπόθεση για να είναι θύμα γραφειοκρατίας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης. Σχετικά με την βοήθεια του ΥΠΕΞ και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά τις δραστηριότητες των ομογενών στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, επισημαίνοντας την ανάγκη αμφίδρομης φυσικής παρουσίας και μέσω εκδηλώσεων στην Ελλάδα και υποσχέθηκε συστηματική αντιμετώπιση και επίλυση των θεμάτων, ώστε η επόμενη συζήτηση να αφορά τις ευκαιρίες και όχι μόνο τα προβλήματα. Παράλληλα ο κ. Κουβέλης τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει, προς όφελος και του ελληνικού κράτους και των ομογενών, μία διμερής πολυσχιδής συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο με τις χώρες της περιοχής αυτής και με την ενεργή συμμετοχή των ομογενών μας.

10/2/2010


 

ΗΠΑ:  Νίκη Α. Γιαννούλια στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος για τη Γερουσία.

Ο Αλέξης Γιαννούλιας κέρδισε στις 2/2 τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος για τη θέση στη Γερουσία που κατείχε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Στις γενικές εκλογές του ερχομένου Νοεμβρίου, ο 33χρονος Ελληνοαμερικανός πολιτικός, ο οποίος είναι ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόι, θα αντιμετωπίσει το Ρεπουμπλικανό ομοσπονδιακό βουλευτή Πολ Κερκ. Σε περίπτωση που εκλεγεί το Νοέμβριο, θα είναι ο δεύτερος ομογενής που θα κατέχει θέση στην 100μελή Γερουσία, αφού μετά την αποχώρηση του Δημοκρατικού Πολ Σαρμπάνη το 2007, σήμερα είναι μόνο η Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου. Ο Αλέξης Γιαννούλιας γεννήθηκε στο Σικάγο στις 16 Μαρτίου 1976 από Έλληνες μετανάστες. Η μητέρα του είναι από τα Χανιά και ο πατέρας του ήταν από τα Καλάβρυτα. Σπούδασε οικονομικά και νομικά σε πανεπιστήμια του Σικάγο, της Βοστώνης και της Νέας Ορλεάνης. Για ενάμιση χρόνο (1998 - 2000) έπαιξε μπάσκετ με την ομάδα του Πανιωνίου. Εργάστηκε ως τραπεζίτης και διετέλεσε αντιπρόεδρος στην "Βroadway Bank", μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ιλινόι. Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία, δημιούργησε το μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα "ΑG Foundation" για την καταπολέμηση των παιδικών ασθενειών και της φτώχειας. Υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι εκλέχθηκε με το Δημοκρατικό κόμμα στις 7 Νοεμβρίου 2006. Τότε, είχε την υποστήριξη του γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα, για τον οποίο ο κ. Γιαννούλιας είχε εργαστεί στην προεκλογική του εκστρατεία το 2004, όταν διεκδίκησε την εκλογή του στη Γερουσία και στη συνέχεια το 2008 για την προεδρία της χώρας.

2/2/2010


Ο Στ. Ταμβάκης στο Φανάρι

Το ΣΑΕ στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Ο κ. Ταμβάκης παρέστη στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, που τελέστηκε με παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Ιωάννη Πανάρετου, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, κ. Φ. Ξύδα, πλήθος ομογενών και προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μαζί με τους Ιεράρχες και το εκκλησίασμα, εν πομπή, κατευθύνθηκαν στην προκυμαία του Φαναρίου, όπου ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων του Κερατίου Κόλπου με την ρίψη του Σταυρού από τον κ.κ. Βαρθολομαίο. Σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, ο κ. Ταμβάκης είχε την ευκαιρία να μεταφέρει, για άλλη μια φορά, την αμέριστη στήριξη που παρέχει το ΣΑΕ και ο ίδιος προσωπικά στο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο, θρησκευτικό και πνευματικό ηγέτη εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, εκ' μέρους όλων των Μελών του Προεδρείου, τόνισε - μεταξύ άλλων - ότι ο Απανταχού Ελληνισμός, με συνέπεια, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί η κατοχύρωση των δικαιωμάτων λειτουργίας και αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και της ομογένεια της Πόλης, παράλληλα με τη συνέχιση της διαρκούς και ουσιαστικής υποστήριξης από όλες τις πλευρές στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και του παγκοσμίου θεσμού που εκπροσωπεί. Τέλος, ο κ.Ταμβάκης προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη αντίτυπο της ειδικής συλλεκτικής έκδοσης του ΣΑΕ, που κυκλοφόρησε με αφορμή τα 75ρονα από το θάνατο του Κ.Π. Καβάφη, με το ποίημα "Η Πόλις", μεταφρασμένο σε 33 γλώσσες. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

3/1/2010


 

ΣΑΕ Προεδρείο 23/12

Μήνυμα του προέδρου του ΣΑΕ κ. Στ. Ταμβάκη για τo Νέο Έτος


Αγαπητές Συμπατριώτισσες, Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της έλευσης της νέας χρονιάς, είθισται να ανταλλάσουμε ευχές και να αναπτερώνουμε τις ελπίδες μας για μία νέα αρχή, να κάνουμε αποτίμηση του έργου μας αλλά και να θέτουμε νέους στόχους. Ο απολογισμός του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, για τη χρονιά που φεύγει, πιστεύουμε πως είναι ιδιαίτερα θετικός. Η δικτύωση των Απανταχού Νέων Ομογενών, με την υλοποίηση και της 1ης Συνάντησης των Δικτύων Νεολαίας ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, μας κάνει όλους αισιόδοξους για το αύριο του Ελληνισμού. Για όλους αυτούς τους Νέους, αλλά και για εμάς τους ίδιους, οφείλουμε να συσφίξουμε περεταίρω τους δεσμούς μεταξύ μας και με τη μητέρα πατρίδα. Να δεσμευτούμε εκ νέου, ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σε κάθε υπόθεση που αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο, ενωμένοι απέναντι σε κάθε είδους πρόκληση. Το ΣΑΕ καλείται - με τη στήριξη όλου του ελληνισμού - να ενδυναμώσει το ρόλο του, επιχειρώντας να καταστεί πραγματική γέφυρα φιλίας με τις δεύτερες πατρίδες μας, προβάλλοντας τη σύγχρονη Ελλάδα μέσω της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, αλλά και να γίνει πιο αντιπροσωπευτικό, με τη διεύρυνση της βάσης.
Με τις σκέψεις αυτές, εκ μέρους όλων των Μελών του Προεδρείου του ΣΑΕ και εμού προσωπικά, δεχτείτε τις εγκάρδιες ευχές μας για Καλά Χριστούγεννα και ένα δημιουργικό και ευτυχισμένο νέο έτος.

23/12/2009


 

 

 

 

 

 

 

 

diplomatic.gr         web design & development YADES PUBLICATIONS by designer Antonis Vikelis