HOME - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

 


 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


 

Δημήτρης Μωραΐτης, Εκδότης της "ΥΑΔΕΣ" Group

"Οι Nέοι να ζήσουν το Όνειρο!"                               

 

 

 

Συνέντευξη στον Ι. Κουντουράκη


Σε μια συνέντευξη που αναβλύζει ρομαντισμό και όραμα, ο Εκδότης της "ΥΑΔΕΣ Εκδοτική"
μιλά στην εφημερίδα "Η ΘΕΣΗ" για την πρόθεση του, εάν υπάρξει στρατηγικό σχέδιο να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο της Ηλιούπολης. Ο γνωστός Εκδότης και συγγραφέας "προτρέπει" τους Νέους πως είναι "υποχρεωμένοι" από το γίγνεσθαι να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

 

Kύριε Μωραΐτη, είσθε γνωστός Εκδότης αλλά και συγγραφέας. Η Υάδες Group που ηγείσθε, περιλαμβάνει βιβλία, περιοδικά, εφημερίδα, Διπλωματικό Portal κ.τ.λ. Πως βλέπετε το οικονομικό μέλλον της χώρας; Αυτή η κρίση, πόσο βαθιά θα μας επηρρεάσει;

Η άποψη μου δυστυχώς δεν είναι αισιόδοξη. Δεν θα επεκταθώ γιατί οδηγηθήκαμε εδώ. Ούτε τι πρέπει να γίνει. Ωστόσο θαρρώ, πως και κριτική χρειάζεται, και κάποιοι πρέπει να "πληρώσουν". Ξέρετε κύριε Κουντουράκη, έχω μια άλλη άποψη για την Ελλάδα μας, πιο ρομαντική ίσως, ποιο ονειρική, (πέρα από αριθμούς και σκληρά μέτρα) και αυτό είναι που... "τελειώνει". Τελειώνει ο ρομαντισμός σε αυτή την χώρα, αυτό που πάντα οι ξένοι θαύμαζαν σε εμάς τους Έλληνες. Θέλω να βλέπω ακόμη γαζίες και τριαντάφυλλα "μέσα και έξω" από τα σπίτια μας.

Μιλήσατε για όνειρο. Οι νέοι πρέπει να ακολουθούν το όνειρό τους ή να μπουν όσο γίνεται ποιο γρήγορα στη ζοφερή πραγματικότητα ώστε να επιβιώσουν;

Θα μιλήσω μόνο για το πως το αντιλαμβάνομαι εγώ. Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές και ασφαλώς δεν έχω την πανσοφία ώστε να το δικαιούμαι. Συμπερασματικά, από την δική μου εμπειρία, εκεί "έξω" είναι ένας κόσμος αδηφάγα "πεινασμένος" και απορριπτικός κυρίως με τους νέους. Οι νέοι έχουν δυο λύσεις, ή ακολουθούν την "πεπατημένη" και έχουν μόνο εξάρσεις στο όνειρο ή ζούνε το όνειρο. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρχει και τρίτη λύση, ζώντας το όνειρο αλλά παράλληλα να μην υπάρχουν απώλειες. Αυτό ωστόσο έχει να κάνει με την δομή μιας ευρύτερης πολιτικής πράξης που σήμερα λείπει.
Για να επιστρέψω στο ερώτημα σας, εγώ ακολούθησα το όνειρο και, πιστέψτε με, στο δρόμο μου είχα πολλές και μεγάλες απώλειες. Όμως, "αυτή" ήταν η επιλογή μου.

Κύριε Μωραΐτη, ασχολείστε χρόνια με τα κοινά, με την κεντρική πολιτική σκηνή μέσα από τη επαγγελματική σας δραστηριότητα. Θα σας ενδιέφερε να υπηρετήσετε το Δήμο Ηλιούπολης;

Το πιθανότερο είναι πως όχι. Αλλά ποτέ μην λες ποτέ. Ξέρετε, δεν πιστεύω σε "Μεσσίες". Εάν ωστόσο -για να σας απαντήσω ευθέως στο ερώτημα σας- επιλεχθεί ένα ευρύτερο σχήμα με πρόσωπα που θα μπορούσα να πιστέψω, ίσως να το τολμούσα -με βασική προϋπόθεση να υπάρχει από μεριάς μου, όραμα και στρατηγικό σχέδιο- ικανό να αλλάξει πραγματικά την πόλη μας. Ναι, τότε, ίσως θα μπορούσα να το μοιραστώ με τους Συμπολίτες μου.

Μια πρόβλεψη για της ερχόμενες δημοτικές εκλογές;

Κοιτάξτε κύριε Κουντουράκη, όπως σας είπα παραπάνω, δεν πιστεύω σε "Σωτήρες". Πιστεύω όμως, στην δημιουργική πλευρά των ανθρώπων, που όλοι ανεξαιρέτως έχουμε. Στον επόμενο δήμαρχο θα ευχόμουν να δούμε έντονα αυτή την πλευρά και όχι απλά να την δούμε, θα έλεγα κυρίως, να την βιώσουμε ως δημότες.
 

 

- ARYE MEKEL, Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα
- ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ, Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ, Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας

- BANTALI ANTAR, President of the Arab-Greek Chamber in Greece
- Μητροπολίτης Αγχιάλου, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Press and Communication Consultant, Cervantes Institute

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ, Εκδότης της "YADES Group"
- Dr. MICHAEL LINHART, Ambassador of Austria in Greece
- X. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Επίτ. Πρόξενος της Ιταλίας στην Κορινθία και Αργολίδα

- SΑΜΙR AΒΟU GΗΑΖΑLΕΗ, Ambassador of Palestine

- ANTENOR BOGEA, Ministro Conceleiro of the Brazilian Embassy in Greece

- ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΟΠΠΑ, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
- ALI YAHYA, Πρέσβης του Ισραήλ
- DILLIP SINHA Πρέσβης της Ινδίας
- HANA MOTTLOVA Πρέσβης της Τσεχίας
- ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ Ευρωβουλευτής Ν.Δ
- Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε ΓΕΩΡΓΙΟΣ