HOME - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Eυρώπη και Ελλάδα, Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Συνέντευξη της Ρόδη Κράτσα
Ευρωβουλευτή Ν.Δ


στον Ζαχαρία Γεωργούση


Η πρώτη Ελληνίδα στη θέση της Α΄Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου
είναι υπεύθυνη για την τελική διαμόρφωση της Ευρωπαϊκης Νομοθεσίας
σε συνεννόηση με το συμβούλιο και την επιτροπή, ενώ προωθεί την
Ευρωμεσογειακή συνεργασία


• Ποιες οι παρεμβάσεις σας στο ΕΚ υπέρ των ελληνικών συμφερόντων;

Εκτός από τα εθνικά μας θέματα, ελληνο-τουρκικά, κυπριακό, σχέσεις με τη FYROM, θεωρώ σημαντικές κι άλλες παρεμβάσεις, όπως οι ευνοϊκές διατάξεις εκσυγχρονισμού των λιμανιών κι αεροδρομίων μικρών νησιών. Μεγάλη ικανοποίηση αποτέλεσε για 'μένα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υιοθετήσει την πρωτοβουλία που είχα ξεκινήσει δύο χρόνια πριν την καθιέρωση της "Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα", κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, τον πολιτισμό, την οικονομία, τις προκλήσεις του θαλάσσιου περιβάλλοντος, των ακτών και των νησιών μας.

• Πώς αξιολογείτε την αντίδραση της ΕΕ στην παγκόσμια οικονομική κρίση;

Η ΕΕ στερήθηκε άμεσης κοινής αντίδρασης, αλλά δεν άργησε να συνειδητοποιήσει την επιτακτικότητα της υιοθέτησης συντονισμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και για την προστασία των πολιτών της από τις συνέπειες που δε γνωρίζουν σύνορα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρ' όλες τις διαφορετικές επιλογές τους, έλαβαν άμεσα μέτρα κατ' αρχάς κρατικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών συστημάτων στις χώρες τους κι αφ' ετέρου συντονισμού των εποπτικών αρχών των κρατών-μελών, εξυγίανσης και διαφάνειας του συστήματος, με έλεγχο των υπερβολικών αμοιβών στελεχών. Συνεργάστηκαν επίσης για τη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου πλαισίου ασφαλέστερης, δικαιότερης, κοινωνικότερης οικονομικής διακυβέρνησης.

• Πώς βλέπει η ΕΕ το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα;

Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα θετική στην εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, γιατί εκπροσωπεί αυτά που οι ευρωπαίοι περιμένουν από τον ρόλο της Αμερικής, δικαιοσύνη και ανθρώπινο πρόσωπο, μεγαλύτερο σεβασμό στους εταίρους τους και στους διεθνείς οργανισμούς, σύγκλιση σε καίρια θέματα, όπως το περιβάλλον, διάλογος με άλλες περιφερειακές δυνάμεις. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προσκληθεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Η.G. Poettering, να απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια. Θεωρώ πολύ σημαντική την επίσκεψή του στα κοινοτικά όργανα για να γνωρίσει καλύτερα την ενωμένη Ευρώπη, τη σημασία, την παγκόσμια αποστολή της. Είναι σημαντικό όμως και η ΕΕ να προετοιμαστεί με κοινές θέσεις και κοινή φωνή για αυτή τη νέα περίοδο διεθνών σχέσεων που ευελπιστούμε να ξεκινήσει.

• Τι σηματοδοτούν οι ερχόμενες ευρωεκλογές;

Πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τη συγκυρία των ευρωεκλογών για να προκαλέσουμε ένα δημόσιο διάλογο γύρω από τους στόχους της ΕΕ, τους θεσμούς και τη λειτουργία τους και ιδιαίτερα για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις δυνατότητες συνεργασίας του μ' εθνικούς και τοπικούς φορείς. Οι πολίτες σήμερα ζουν στην Ευρώπη της ειρήνης, κινούνται χωρίς σύνορα, αλλά δεν μπορούν να εκτιμήσουν τη μεγάλη αυτή κατάκτηση και τις δυνατότητες που τους προσφέρει. Τα κόμματα φέρουν μεγάλη ευθύνη για το έλλειμμα ενημέρωσης και συμμετοχής. Ελπίζω εν όψει ευρωεκλογών ότι θα συμβάλλουν σε μία υπεύθυνη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας, που θα καταλήξει σε μία υπεύθυνη συμμετοχή στις κάλπες.

• Είστε η νικήτρια του Βραβείου Anna Lindh για το Διάλογο των Πολιτισμών 2007. Κάντε μας μία αποτίμηση της πολύπλευρης συνεισφοράς σας σε αυτόν τον τομέα.

Η αναγνώριση του οράματός μου για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ευημερία όλων των λαών της Μεσογείου αποτελεί τιμή για εμένα και έναυσμα για περισσότερες δράσεις. Το σημαντικότερο μήνυμα αυτού του Βραβείου είναι ότι αναδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να παίξουν οι κοινωνίες, οι πολίτες, οι φορείς από τις δύο όχθες της Μεσογείου για ν' αντιμετωπίσουμε τις κοινές σοβαρές προκλήσεις για το μέλλον μας, όπως η λαθρομετανάστευση, η ρύπανση της Μεσογείου, ο αλληλοσεβασμός κτλ. Ο πολιτιστικός διάλογος δίνει ευκαιρίες στους λαούς να συνειδητοποιήσουν ότι παρ' όλες τις διαφορές τους έχουν κοινές αξίες, παγκόσμια κοινή πολιτισμική κληρονομιά, δυνατότητες αποτελεσματικής συνεργασίας.

• Γάζα: η επόμενη μέρα;

Το ζητούμενο τώρα είναι να ανακουφισθούν τα θύματα και όλος ο πληθυσμός, αλλά και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία επιτέλους ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Ας καταλάβουμε όλοι ότι αυτή τη φορά πρέπει πρώτα να ενθαρρύνουμε κατ' αρχάς τη συμφιλίωση των Παλαιστινίων και να εργαστούμε μαζί με το Ισραήλ και μαζί με όλους τους Παλαιστίνιους για μία λύση που εξασφαλίζει τον αλληλοσεβασμό ισραηλινών και Παλαιστινίων, την ειρηνική συμβίωση και συνεργασία. Η ΕΕ θα συνεχίσει να ενισχύει τους Παλαιστινίους ως ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας. Το 2008 ξεπεράσαμε τα 800 εκ. €. Θα πρέπει όμως να παίξουμε και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία.

• Συμμετέχετε στην Ευρω-μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Ποιο ρόλο έχει διαδραματίσει στη Μ. Ανατολή;

Η Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΕΜΚΣ) είναι η μοναδική κοινοβουλευτική συνέλευση στην οποία συνυπάρχουν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην κρίση της Μέσης Ανατολής, δηλαδή Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή, Συρία, Λίβανος.
Η Ε.Μ.Κ.Σ μπορεί να υιοθετεί ψηφίσματα και να απευθύνει εισηγήσεις προς τις Ευρω-Μεσογειακές Υπουργικές Διασκέψεις, το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί σειράς θεμάτων που αφορούν στην Ευρωμεσογειακή συνεργασία. Ωστόσο τα ψηφίσματα της Συνέλευσης είναι μόνο πολιτικά και όχι νομικά δεσμευτικά. Είναι όμως πολύ σημαντικό ότι συζητάμε, εργαζόμαστε με υπομονή για να επιτύχουμε συναίνεση σε κοινά κείμενα και δηλώσεις. Στα 4 χρόνια λειτουργίας της Συνέλευσης αυτής έχουν γίνει σταθερά εποικοδομητικά βήματα. Η ΕΜΚΣ πρέπει βέβαια να βελτιώσει την ικανότητά της να υιοθετεί ταχέως ισχυρές πολιτικές θέσεις και να προασπίζεται τα δικαιώματα του ανθρώπου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, ενώ πρέπει να ενθαρρυνθεί ενεργά η πραγματοποίηση αποστολών από αντιπροσωπείες της. Μία τέτοια θα εισηγηθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Λωρίδα της Γάζας.

• Ποιος ο απολογισμός του Ευρωκοινοβουλίου για το 2008, Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου για την ΕΕ;

Το 2008, Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου, το Κοινοβούλιο προσπάθησε να προωθήσει την επικοινωνία, την αλληλογνωριμία και την κατανόηση μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών, σ' επίπεδο πολιτιστικό και πολιτικό. Οι ευρωβουλευτές δώσαμε μέσα από τις κοινοβουλευτικές και άλλες δραστηριότητές μας ιδιαίτερη σημασία στη διαπολιτισμική συνεργασία. Στα πλαίσια αυτού του Έτους, επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διάφορες επιφανείς "προσωπικότητες του διαλόγου", όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Δαλάι Λάμα, ο Μεγάλος Μουφτής της Δαμασκού και ο Ραβίνος της Μ. Βρετανίας. Οι σχέσεις μεταξύ του δυτικού και του αραβικού και ισλαμικού κόσμου μας απασχόλησαν ιδιαίτερα γιατί ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των λαών και των δύο αυτών πολιτισμών θα είναι αποφασιστικός για τον 21ο αιώνα.

 

- ARYE MEKEL, Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα
- ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ, Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ, Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας

- BANTALI ANTAR, President of the Arab-Greek Chamber in Greece
- Μητροπολίτης Αγχιάλου, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Press and Communication Consultant, Cervantes Institute

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ, Εκδότης της "YADES Group"
- Dr. MICHAEL LINHART, Ambassador of Austria in Greece
- X. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Επίτ. Πρόξενος της Ιταλίας στην Κορινθία και Αργολίδα

- SΑΜΙR AΒΟU GΗΑΖΑLΕΗ, Ambassador of Palestine

- ANTENOR BOGEA, Ministro Conceleiro of the Brazilian Embassy in Greece

- ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΟΠΠΑ, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
- ALI YAHYA, Πρέσβης του Ισραήλ
- DILLIP SINHA Πρέσβης της Ινδίας
- HANA MOTTLOVA Πρέσβης της Τσεχίας
- ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ Ευρωβουλευτής Ν.Δ
- Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

 

 

 

 

 

diplomatic.gr         web design & development YADES PUBLICATIONS by designer Antonis Vikelis