HOME - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Η Ινδία έως το 2015 στη Σελήνη!

Συνέντευξη του Dillip Sinha
Πρέσβη της Ινδίας

στον Δημήτρη ΜωραΐτηΣε αποκλειστική συνέντευξη εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης,
ο Ινδός Πρέσβης, επισημαίνει την βούληση της χώρας του να προβεί σε άμεση
ενίσχυση των τμημάτων της Ινδικής κοινωνίας που μειονεκτούν, προασπίζοντας
την πλήρη θρησκευτική ελευθερία, που επικρατεί, στα εκατομμύρια των κατοίκων
της χώρας. Παράλληλα, εκφράζει στον εκδότη του περιοδικού, Δημήτρη Μωραΐτη,
την ευαισθησία της χώρας του για το περιβάλλον, η οποία αποτυπώνεται στην πράξη
με τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εκπομπής του μονοξειδίου του άνθρακα.

Ο κ.Sinha υποστηρίζει την "οικοδόμηση" ενός πολύπρευρου οικονομικού συστήματος
που δεν θα στηρίζεται στη κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου. Επίσης κάνει λόγο
για αναπτυξιακή "κοσμογονία" σε όλους του τομείς, η οποία δεν έχει... όρια
μετατρέποντας την Ινδία σε διαστημική δύναμη, καθώς αποσκοπεί στην αποστολή
επανδρομένης πτήσης στη Σελήνη έως το 2015.
Κύριε Πρέσβη, φέτος η Ινδία είναι η τιμώμενη χώρα στην 74η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο επισκέπτης τι θα συνάντησει στο περίπτερο της Ινδίας;


- Το Ινδικό περίπτερο θα βρίσκεται στην αίθουσα 12. Θα επιδείξει ολόκληρο το φάσμα της Ινδικής οικονομίας και τον πολιτισμό που θα περιλαμβάνει από παραδοσιακά αντικείμενα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έως τα επιτεύγματα της σύγχρονης Ινδίας στην επιστήμη και την τεχνολογία. Η πληροφορική, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τα μηχανολογικά και τα λευκά είδη θα παρουσιάζονται δίπλα-διπλα με τα Ινδικά κοσμήματα, βότανα και προϊόντα Αγιουρβέδα, επιπλώσεις κατοικιών, καρυκεύματα καθώς και Ινδικό τσάι και καφέ.
Επίσης θα υπάρξουν διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις. Δύο εκπρόσωποι της Ινδικής Βιομηχανίας θα μιλήσουν στο 5ο Επιχειρηματικό Φόρουμ για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρονται από την Ινδία, την γρηγορότερη αυξανόμενη οικονομία ελεύθερης αγοράς στον κόσμο σήμερα. Θα υπάρξει επίσης ένα Φεστιβάλ Ταινιών, ένα Πολιτιστικό Φεστιβάλ και ένα Φεστιβάλ Τροφίμων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στην Θεσσαλονίκη.

Πως είναι σήμερα οι Έλληνο-Ινδικές σχέσεις. Ποιο είναι το αδύνατο σημείο;

- Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας έχουν σημείο αναφοράς στην αρχαιότητα. Στην σύγχρονη εποχή, οι δύο χώρες απολαμβάνουν πολύ θερμές και φιλικές σχέσεις βασισμένες σε μια κοινή δέσμευση για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο και σε ένα κοινωνικό σύστημα το οποίο βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας. Και οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές προσεγγίσεις σε πολλά διεθνή ζητήματα και πιστεύουν στην προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας στις διεθνείς υποθέσεις. Εντούτοις, οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μας δεν απεικονίζουν την αληθινή δυνατότητά τους. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να επιτύχουμε το στόχο του διμερούς εμπορίου του ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ από το σημερινό επίπεδό που είναι λίγο μεγαλυτερο απο μισό δισεκατομμυρίου Ευρώ.

Στην Ελλάδα, ζουν περίπου 13 χιλιάδες Ινδοί. Η πρεσβεία σας, πως συμπαραστέκεται σε αυτούς τους ανθρώπους;

- Σύμφωνα με τα αρχεία μας τα οποία αφορούν προξενικές υπηρεσίες που παρέχουμε στην Ινδική κοινότητα στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 12.000 Ινδοί. Συμμετέχουν κυρίως στην αγροτική καλλιέργεια, τις κατασκευές, στα εργοστάσια και στις μικρές επιχειρήσεις. Υπάρχουν μερικοί επαγγελματίες κυρίως στον τομέα της πληροφορικής οι οποίοι έρχονται χαρακτηριστικά για μερικούς μήνες ώστε να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Ας μιλήσουμε για πολιτική. Τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκείμενου να πείσει τους Ινδούς να μειώσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα;

- Η Ινδία υποστηρίζει έντονα τη διεθνή συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν παγκοσμίως τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Είναι δεσμευμένη στην προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος εξετάζοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις ανάπτυξης και τις φιλοδοξίες των αναπτυσσόμενων χωρών. Η Ινδία έχει υιοθετήσει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για την Αλλαγή Κλίματος ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και έχει αναλάβει μια σταθερή υποχρέωση ότι οι κατά κεφαλήν εκπομπές της που σχετίζονται με τα πράσινα αερία κατοικιών δεν θα υπερβούν ποτέ τις κατά κεφαλήν εκπομπές των βιομηχανικών χωρών. Εάν οι αναπτυγμένες συνεργάτιδες χώρες θέσουν ένα παράδειγμα, με τη μείωση των εκπομπών τους, τότε επίσης και της Ινδίας θα είναι χαμηλότερες.

Η Κίνα, η Ρωσία, αλλά και η Ινδία, [δήλωση Σουρέτ Τεντουλκάρ,, συμβούλου της Ινδικής κυβέρνησης] αμφισβητούν ανοιχτά πλέον, το δολάριο, ως κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα στο κόσμο. Βλέπετε, αντικατάσταση του, από άλλο νόμισμα στο μέλλον;

- Η Ινδία θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική πρέπει να γίνει πραγματικά πολύπλευρη, ώστε να είναι σε αρμονία με τις τρέχουσες και αναδυόμενες οικονομικές πραγματικότητες. Πρέπει να περιλάβει το σύστημα της πολύπλευρης επιτήρησης που μπορεί να επισημένει την εμφάνιση δυσαναλογιών. Η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αποκαλύψει ρυθμιστικά χάσματα στο οικονομικό σύστημα που επέτρεψε την ανάπτυξη της υπερβολικής δύναμης. Τα ζητήματα όπως ο ρόλος και η λειτουργία διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών, υπηρεσίων βαθμολόγισης και ρυθμιστές πρέπει να εξεταστούν ώστε να αποτραπεί η επανάληψη μιας τέτοιας κρίσης.

Το όραμα του Νεχρού, ώστε η κοινωνία της Ινδίας, να είναι λιγότερο φορτωμένη από τους συναισθηματισμούς της Κάστας, και της Θρησκείας βρίσκει σύμφωνη την σημερινή ηγεσία της χώρας και τον πρωθυπουργό της;

- Στην Ινδία συντελείται μια ταχύτατη κοινωνική και οικονομική αλλαγή. Έχει εγκριθεί ένα τεράστιο πρόγραμμα δράσης ώστε να επέλθει μια ισότιμη κοινωνία, ειδικά από τα ειδικά μέτρα για να ενισχυθούν τα τμήματα της κοινωνίας τα οποία μειονεκτούν. Η Ινδία είναι επίσης μια κοσμική χώρα με πλήρη ελευθερία της θρησκείας.

Κύριε Πρέσβη, μιλήστε μας για τα πολιτιστικά δρώμενα, που είτε διοργανώνει η πρεσβεία σας, είτε τα υποστηρίζει. Θα δούμε κάτι στο προσεχές μέλλον, πέρα από τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο στην έκθεση της Θεσσαλονίκης;

- Η Πρεσβεία οργανώνει πολιτιστικές δραστηριότητες όποτε είναι σε θέση να εξασφαλίσει την επίσκεψη ενός πολιτιστικού συγκροτήματος από την Ινδία. Η Ινδική κοινότητα στην Ελλάδα έχει επίσης ερασιτεχνικά πολιτιστικά συγκροτήματα που πραγματοποιούν παραστάσεις σε τοπικές εκδηλώσεις. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει προσφέρει μια ευκαιρία ώστε να πραγματοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Θεσσαλονίκη που μόλις ανέφερα και ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε μερικές από αυτές τις δραστηριότητες στην Αθήνα αμέσως μετά.

Με πιλότο, το προξενείο της Ινδίας στην Θεσσαλονίκη, (με δείγματα αξιόλογα στα πολιτιστικά), υπάρχει σκέψη να δημιουργηθούν περισσότερα Προξενεία, ώστε να προβάλουν τον Ινδικό Πολιτισμό;

- Έχουμε μια Επίτιμη Πρόξενο στην Θεσσαλονίκη η οποία συμμέτεχει ενεργά στην συμμετοχή της Ινδίας στην έκθεση καθώς και σε άλλες δραστηριότητες.

Κύριε Πρέσβη, σας αρέσει η Ελλάδα; Τι σας ενθουσιάζει και σας απογοητεύει, στην σύγχρονη Ελλάδα;

- Η σύζυγός μου και εγώ απολαμβάνουμε την παραμονή μας στην Ελλάδα. Ο λαός της Ελλάδας είναι πολύ θερμός και φιλόξενος και η χώρα προσφέρει ενα ατελείωτο πεδίο για ταξίδια και για την απόλαυση ενός ευρέος φάσματος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η μόνη μας απογοήτευσή, ίσως, είναι ότι τα δύο χρόνια έχουν υπάρξει πολυάσχολα και μας έχει δωθεί λίγος χρόνος να ταξιδεψουμε έκτος Ελλάδος στις γειτονικές χώρες.

Με την πολυτέλεια της απόστασης, (χρονικής) ποιο ήταν το καθοριστικό σημείο της ζωή σας;

- Η διαβίωση σε διαφορετικές χώρες ως διπλωμάτης είναι μια πολύ πλούσια εμπειρία. Κάθε χώρα έχει τη γοητεία της και να ζεί κάποιος στο εξωτερικό του δίνει επίσης νέες ιδέες για την δική του χώρα. Από αυτή την άποψη, θα έλεγα οτι η απόφασή μου να επιλέξω αυτή την καριέρα, είναι το αποφασιστικό σημείο της ζωής μου.

Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός της διπλωματικής σας καριέρας;

- Ακόμη θα μου έχουν απομείνει μερικά χρόνια στη διπλωματική υπηρεσία αφότου ολοκληρώσω την παραμονή μου στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος οτι όλα αυτά που έχω μάθει εδώ για την Ελλάδα, η ιστορία και ο πολιτισμός της, θα μου είναι καλή συντροφιά τα προσεχή χρόνια.

Κλείνοντας, πάντα ρωτάω, τελικά, τι αποτελεί λάθος στη Διπλωματία;

- Υπάρχουν πολλά. Αλλά για εμένα το μεγαλύτερο είναι να μην καταβάλλεται ειλικρινή προσπάθεια να γίνει κατανοητή η αποψη της αλλης πλευρας. Πολλά ζητήματα μπορούν να επιλυθούν απλά με την καλύτερα κατανόηση του ενός για τον άλλον.

 

- ARYE MEKEL, Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα
- ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ, Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ, Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας

- BANTALI ANTAR, President of the Arab-Greek Chamber in Greece
- Μητροπολίτης Αγχιάλου, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Press and Communication Consultant, Cervantes Institute

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ, Εκδότης της "YADES Group"
- Dr. MICHAEL LINHART, Ambassador of Austria in Greece
- X. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Επίτ. Πρόξενος της Ιταλίας στην Κορινθία και Αργολίδα

- SΑΜΙR AΒΟU GΗΑΖΑLΕΗ, Ambassador of Palestine

- ANTENOR BOGEA, Ministro Conceleiro of the Brazilian Embassy in Greece

- ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΟΠΠΑ, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
- ALI YAHYA, Πρέσβης του Ισραήλ
- DILLIP SINHA Πρέσβης της Ινδίας
- HANA MOTTLOVA Πρέσβης της Τσεχίας
- ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ Ευρωβουλευτής Ν.Δ
- Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

 

 

 

diplomatic.gr         web design & development YADES PUBLICATIONS by designer Antonis Vikelis