HOME - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

 

 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ


 

Πρεσβεία Ιαπωνίας

Παράσημο του Ιάπωνα Αυτοκράτορα
στον Π. Τσάκο

Mε το Παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, Χρυσών Ακτινών και Ροζέτας, το οποίο επιδίδεται σε εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες, που έχουν προσφέρει τεράστιο έργο στην Ιαπωνία, τιμήθηκε από τον Ιάπωνα Αυτοκράτορα, Ακιχίτο, ο Ελληνας εφοπλιστής κ. Παναγιώτης Τσάκος.
Στην οικία του Ιάπωνα πρέσβη, Takavori Kitamura, έγινε την Πέμπτη το βράδυ η επίσημη τελετή απονομής, σε αναγνώριση της μακρόχρονης συνεργασίας του ομίλου "Τσάκος" με τη ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας, αλλά και την πρόσφατη στον πολιτιστικό τομέα, μέσω του ιδρύματος "Μαρία Τσάκος" με σειρά χορηγιών προς την "Ασιατική Εταιρεία της Ιαπωνίας" και το τμήμα ελληνικών σπουδών του καταξιωμένου πανεπιστήμιου "ΚΕΙΟ".Ο πρέσβης κ. Κitamura καλωσόρισε και συνεχάρη τον καπτ. Π.Ν. Τσάκο και τα μέλη της οικογενείας του και επέδωσε το παράσημο, το οποίο συνοδευόταν από δίπλωμα/περγαμηνή στην ιαπωνική, υπογεγραμμένη από την α.ε. τον αυτοκράτορα Ακιχίτο. Ο καπετάνιος ευχαρίστησε φανερά συγκινημένος, αναφερόμενος στις προσωπικές του εμπειρίες από τα ταξίδια του στην Ιαπωνία, αλλά και στην κουλτούρα και τρόπο ζωής των Ιαπώνων, ο όποιος, όπως ομολόγησε, τον έχει επηρεάσει κατά πολύ.
"Η γνωριμία μου με τον ιαπωνικό λαό ούτε πρόσφατη είναι ούτε επιφανειακή και επιπόλαια. Ανάγεται στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια και είναι γνωστό πως τέτοιες σχέσεις -που δοκιμάζονται από κακουχίες και αγωνίες- αποκτούν στέρεες βάσεις και αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου", είπε ο κ. Τσάκος.
"Θυμάμαι", συνέχισε, "τότε το πλοίο μου φόρτωνε συνήθως από Αμερική και Καναδά και ξεφόρτωνε σε διάφορα λιμάνια της Ιαπωνίας τα φορτία του, που κυρίως ήταν σιτηρά, δημητριακά, τρόφιμα κάθε είδους, λιπάσματα, κάρβουνο, παλιοσίδερα, μινεράλι, αλάτι και ό,τι άλλο χρειαζόταν για να επιβιώσει ο λαός και να ορθοποδήσει το έθνος. Η θέση μου στο πλοίο ήταν βέβαια χαμηλή, χαμηλότερη δεν γίνεται. Αυτή όμως ακριβώς η χαμηλή μου θέση μού επέτρεψε να γνωρίσω το λαό από τα θεμέλια της κοινωνικής του δομής".
"Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε", πρόσθεσε, "ο τρόπος και ρυθμός της εργασίας τους. Οταν εμείς δουλεύαμε 12 ώρες το 24ωρο και θεωρούσαμε ότι δουλεύαμε σε κάτεργο, εκείνοι δούλευαν όλο το 24ωρο μέχρι να τελειώσει η εκφόρτωση κι ακόμα δούλευαν βιαστικά, σα να βιάζονταν να τελειώσουν μια δουλειά για να ξεκινήσουν μια άλλη. Ζούσαν δε μια ζωή τόσο λιτή, που η δική μας σπαρτιάτικη ζωή φάνταζε πλουσιοπάροχη.
Σήμερα, η Ιαπωνία είναι μία χώρα με υψηλό πνευματικό πολιτισμό, με δεσπόζον στοιχείο την ευλαβική τήρηση των παραδόσεων και ακόμα υψηλότερο τεχνολογικό επίπεδο, σε στεριά και θάλασσα", είπε ο κ. Τσάκος.
"Ετσι", συνέχισε, "όταν η επιχειρηματική θέση του Ομίλου μας επέτρεψε ή μάλλον επέβαλε την απόκτηση νεόκτιστων, τεχνολογικά σύγχρονων πλοίων, δεν αναρωτήθηκα ούτε μια στιγμή πού θα έπρεπε να απευθυνθώ. Μέχρι σήμερα, τα ιαπωνικά ναυπηγεία (Ιmabari, Tsuneishi Sumitomo, Sanoyasu) έχουν ναυπηγήσει σε χρόνο - ρεκόρ, για λογαριασμό του Ομίλου μας, περί τα 30 σύγχρονα πλοία συνολικού τονάζ άνω των 2,5 εκατ. τόνων, επένδυση ύψους άνω του 1,5 δισ. δολαρίων, και οι ναυπηγήσεις συνεχίζονται.
Η επαφή μου με την πνευματική μορφή του Ιαπωνικού Πολιτισμού οφείλεται στην ιδιότητά μου ως ιδρυτού και προέδρου, τότε, του Ιδρύματος ''Μαρία Τσάκος''", σημείωσε ο κ. Τσάκος. Με την παρότρυνση της αυτοκρατορικής πριγκίπισσας Takamado, επελέγη η υπό την υψηλή αιγίδα της "Ασιατική Εταιρεία της Ιαπωνίας", και το ιστορικό πανεπιστήμιο του ΚΕΙΟ για την επέκταση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων μας στην Ιαπωνία. Εκτοτε, η πριγκίπισσα τιμά την οικογένειά μου με τη φιλία της. Η σημερινή ύψιστη τιμή από την α.μ., τον αυτοκράτορα, είναι πολύ περισσότερο απ' ό,τι μπορούσε να φαντασθεί ο ταπεινός καπετάνιος που ξεκίνησε από τον ναυτότοπο της Χίου. Με σεβασμό και συγκίνηση, υποκλίνομαι και υποβάλλω τις ευχαριστίες μου, κατέληξε την ομιλία του.

 

 

 



 

 

 

 

 

diplomatic.gr         web design & development YADES PUBLICATIONS by designer Antonis Vikelis