HOME - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

 

 

 

ΘΑΛΑΣΣΑYamaha F4 / F5 / F6
 
 

 

 

 

 

Πληροφορίες: ΜOΤOΔΥΝΑΜΙΚΗ A.E.E., Θέση Κύριλλος, 19 300 Ασπρόπυργος
τηλ. 210 62 93 500 - fax. 210 62 93 503 www.yamaha-motor.gr

 

Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Νέα εμφάνιση, περισσότερη δύναμη

Προσφέροντας υψηλή τεχνολογία ευχρηστία και, το κυριότερο, επιδόσεις, οι νέες τετράχρονες εξωλέμβιες της Yamaha F4, F5 και F6 στους 4 ,5 και 6 ίππους αντίστοιχα, ρίχνονται με αξιώσεις στη "μάχη" της μικρής κατηγορίας.
Χρόνο με το χρόνο και μοντέλο με το μοντέλο, η εντατική ενασχόληση και η εμμονή της Yamaha για βελτίωση αποδίδει καρπούς. Aλλοτε αργά και σταθερά, άλλοτε με καλπάζοντες ρυθμούς, ο στόχος, όπως εν τέλει αποδείχθηκε επιτυγχάνεται, παρουσιάζοντας μηχανές που είναι σε θέση να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά και δη στη γηραιά Ήπειρο, μια ιδιαίτερα απαιτητική αγορά.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, ο ιαπωνικός οίκος με την κατασκευή των νέων "μικρών" δεν αποσκοπεί τόσο στο να κλέψουν οι μηχανές τις εντυπώσεις ή για να ενισχύσουν το προφίλ της εταιρίας. Το ζητούμενο είναι ο εμπλουτισμός της γκάμας με σύγχρονα μικρά μοντέλα που να είναι σε θέση να κινήσουν με ευκολία τα μικρά σκάφη και να συνοδεύονται από μια λογική τιμή κτήσης.

Όπως έχει ήδη εννοηθεί, ένα βασικό χαρακτηριστικό των νέων μοντέλων είναι η πρακτικότητά τους. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε τα πράγματα να είναι διαφορετικά, δεδομένου ότι ενώ οι νέες μηχανές φθάνουν τα 28 κιλά, εξοπλίζονται με μεγάλες χειρολαβές οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πρακτική μεταφορά ενώ οι συμπαγείς διαστάσεις τους προσφέρουν την εύκολη αποθήκευσή τους.

Από τεχνολογική πλευρά, εντός των κινητήρων υπάρχουν πολλά μέρη για να εστιάσει κανείς την προσοχή του. Αρχής γενομένης του συστήματος έναυξης, αυτό εξοπλίζεται με ένα σύστημα ανάφλεξης CDI προσφέροντας αμεσότητα στην εκκίνηση. Το μπλοκ φαίνεται καλά στερεωμένο στις βάσεις του, κατά τρόπο ώστε να μη δημιουργούνται κραδασμοί, ενώ συνοδεύεται από μια επιμελημένη ηλεκτρολογική εγκατάσταση, με τα ηλεκτρικά καλώδια και τους πολλαπλασιαστές να είναι τακτοποιημένα επιμελώς και μονωμένα με ειδικό υλικό.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το ενσωματωμένο δοχείο καυσίμου με τις μεγάλες, για τα δεδομένα της κατηγορίας, διαστάσεις του, η επάρκεια του οποίου σε καύσιμα-και σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση-εξασφαλίζει την απαραίτητη αυτονομία για την πραγματοποίηση κοντινών υδάτινων δρομολογίων. Ως αποτέλεσμα προκύπτει η δυνατότητα της απαλοιφής του δοχείου καυσίμου, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στο σκάφος. Τέλος, η αντλία βενζίνης ολοκληρώνει το προφίλ του μονοκύλινδρου μοτέρ, όντας τοποθετημένη στο πλάι και έτοιμη να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της κατά πρακτικό τρόπο διασφαλίζοντας τη ροή του καυσίμου στα καρμπυρατέρ.


Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι οι νέες Yamaha, παρά το γεγονός ότι είναι πιο βαριές, δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν αξιοπρεπείς επιδόσεις στη θάλασσα, κινώντας με ευκολία ένα βοηθητικό σκάφος ή προσφέροντας μια απολαυστική βόλτα με ένα μικρό φουσκωτό ή πολυεστερικό. Το αντίθετο μάλιστα αφού οι νέες εξωλέμβιες προσφέρουν τις επιδόσεις τους με ήπιο τρόπο ενώ από την άλλη μεριά, θεωρείται δεδομένη η οικονομία στην κατανάλωση, ένας παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός στις μέρες μας. Όσο για τον χειρισμό των νέων εξωλέμβιων δεν φαίνεται να προβληματίσει τον χρήστη ο οποίος θα έχει στη διάθεση του μια "υπάκουη" μηχανή που θα ανταποκρίνεται άμεσα στις εντολές που δέχεται, διαμέσου της πρακτικής λαγουδέρας, με τη λειτουργία του μοτέρ να προσφέρει χαμηλή κατανάλωση όπως άλλωστε προαναφέραμε, μειωμένο θόρυβο και περιορισμένους κραδασμούς.

 

Κινητήρας

F6C

F5A

F4B

Τύπος Κινητήρα

4χρονος

4χρονος

4χρονος

Κυβισμός

139

139

139

Αριθμός Κυλίνδρων /Διάταξη

1

1

1

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

62 x 46

62 x 46

62 x 46

Ισχύς στον άξονα της προπέλας (kw/rpm)

4.5/5000

3.7/5000

2.9/5000

Εύρος μέγ. στρ. κινητήρα (rpm)

4500-5500

4500-5500

4000-5000

Σύστημα Λίπανσης

Υγρό Κάρτερ

Υγρό Κάρτερ

Υγρό Κάρτερ

Καρμπυρατέρ

1

1

1

Σύστημα Ανάφλεξης

CDI

CDI

CDI

Σύστημα Εκκίνησης

Χειροκίνητο

Χειροκίνητο

Χειροκίνητο

Σχέση Μετάδοσης

13:27

13:27

13:27

Διαστάσεις

 

 

 

Προτεινόμενος καθρέπτης σκάφους(mm)

S:381

L:508

S:381

L:508

S:381

L:508

Βάρος με προπέλα

S: 27 L: 28

S: 27 L: 28

S: 27 L: 28

Χωρ/τα δοχείου καυσίμου (Λίτρα)

1.1

1.1

1.1

Χωρ/τα Κάρτερ (Λίτρα)

0.6

0.6

0.6

Επιπλέον Χαρακτηριστικά

 

 

 

Σύστημα Διεύθυνσης

Λαγουδέρα

Λαγουδέρα

Λαγουδέρα

Έλεγχος Ταχυτήτων γκαζιού

Περιστρεφόμενη Λαβή F-N-R / Πλευρικός Μοχλός

Περιστρεφόμενη Λαβή F-N-R / Πλευρικός Μοχλός

Περιστρεφόμενη Λαβή F-N-R / Πλευρικός Μοχλός

   
 
* Προαιρετική εγκατάσταση