HOME - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 
Άρθρα

Συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Διπλωματία

Άμυνα

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


 

Για τα εκατό χρόνια από την έναρξη των βαλκανικών πολέμων.

Ο κυβερνήτης του θωρηκτού Γ. Αβέρωφ, πλοίαρχος Λεωνίδας

Τσιαντούλας μιλά στο www.diplomatic.gr

 

Συνέντευξη:   Dott. Μάλφας Ι. Άγγελος, e-mail. [email protected], http://facebook.com/malfas.angelos
 

Στην μακραίωνη πορεία του το Ελληνικό Έθνος είναι γεμάτο από γεγονότα, τα οποία το έκαναν να γράψει λαμπρές σελίδες ιστορίας ή είχαν σαν αποτέλεσμα, να οδηγηθεί σε ατραπούς έντονων δοκιμασιών. Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913), μια περίοδος που οδήγησε την πατρίδα μας στο να βγει νικήτρια, μέσα από την έκβαση μιας σειράς νικηφόρων μαχών.

Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κεφάλαια αυτής της χρονικής περιόδου που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, ήταν και το θωρηκτό του πολεμικού μας ναυτικού Γεώργιος Αβέρωφ με τότε κυβερνήτη τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουγιώτη. Ένα πλοίο, που έπειτα από πολλές νικηφόρες και σημαντικές μάχες, συνδέθηκε άρρηκτα με πολλές σελίδες της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας. Η πολεμική του δράση την περίοδο εκείνη, αλλά και σε μεταγενέστερες περιόδους όπως εκείνες της μικρασιατικής καταστροφής και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το κατατάσσουν σαν ένα μέγιστο σύμβολο κεντρικού χαρακτήρα, όχι μόνο για το ένδοξο Ελληνικό πολεμικό ναυτικό αλλά και για ολόκληρο το Έθνος.

Με την συμπλήρωση των εκατό ετών από τους Βαλκανικούς πολέμους, είναι προφανές το Αβέρωφ να έχει τα σκήπτρα της έναρξης του κύκλου των εορταστικών εκδηλώσεων, που τιμητικώς διοργανώνει το πολεμικό ναυτικό. Αυτή ήταν και η αφορμή ούτως ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία για μια συνάντηση με τον τωρινό κυβερνήτη του πλοίου, τον Πλοίαρχο κ. Λεωνίδα Τσιαντούλα, όπου μέσα από μια ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία μου μετέφερε πληροφορίες τόσο για το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ, όσο και για τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.      
 

       I.  Το Γ. Αβέρωφ αναμφισβήτητα είναι ένα πλοίο που έχει γράψει ιδιαίτερη ιστορία προς όφελος της νεότερης Ελλάδος και γενικά για Έθνος μας. Ως ένα κομμάτι του συνόλου της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η σημερινή θέση του στην οικογένεια του σύγχρονου πολεμικού ναυτικού, τόσο συμβολικά όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών ως πλωτό ναυτικό μουσείο. Δηλαδή θα ήθελα κύριε Κυβερνήτα συνοπτικά να μου περιγράψετε τον σκοπό ή τους σκοπούς που αυτό σήμερα εξυπηρετεί.

Μπορούμε να πούμε ότι το Αβέρωφ συμβολικά είναι η καρδιά του πολεμικού ναυτικού. Είναι η κιβωτός της παράδοσής του! Με όλη αυτήν την ιστορία, με την οποία είναι φορτισμένο το πλοίο, το καθιστά το πιο πολύτιμο κειμήλιο της ναυτικής οικογένειας. Παράλληλα όμως είναι και η πρώτη γραμμή, για την επαφή του κοινού με το πολεμικό ναυτικό. Είναι δηλαδή η εικόνα του ναυτικού στον κόσμο, και πιστεύουμε ότι σήμερα, μπορεί να αποτελεί και μια τονωτική ένεση και έναν τρόπο εξύψωσης του ηθικού όσων το επισκέπτονται ως πλωτό ναυτικό μουσείο.

 

    II.    Εφέτος κλείνουν εκατό χρόνια από την έναρξη των νικηφόρων για την Ελλάδα βαλκανικών πολέμων, όπου μέσα από τις νίκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, η πατρίδα μας, κατάφερε να διαπρέψει επί των πεδίων των μαχών και να εξαπλωθεί γεωγραφικώς έχοντας την μορφή που όλοι σήμερα γνωρίζουμε. Με αφορμή αυτήν τη νικηφόρα περίοδο, το πολεμικό ναυτικό διοργανώνει έναν εορταστικό κύκλο δραστηριοτήτων προς τιμή των ηρώων που πολέμησαν ή και που θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για το Έθνος. Θα ήθελα να μου πείτε ποια θα είναι η θέση και ο ρόλος του θωρηκτού, στον προς τιμή κύκλο εκδηλώσεων.

Το θωρηκτό Αβέρωφ όπως είναι φυσικό θα αποτελέσει το κομβικό σημείο των εορταστικών εκδηλώσεων και θα προσελκύσει πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ήδη η εναρκτήρια εκδήλωση έγινε στις 4 Οκτωβρίου πάνω στο πλοίο, και παρευρέθη ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο οποίος στην συνέχεια επιθεώρησε τα πλοία του στόλου στον φαληρικό κόλπο. Οι εκδηλώσεις θα επεκταθούν σε όλα τα νησιά που απελευθερώθηκαν από τον ελληνικό στόλο, κατά την διάρκεια των βαλκανικών πολέμων. Στα νησιά αυτά υπάρχει παρουσία πολεμικών πλοίων, φορητή έκθεση φωτογραφικού υλικού, συναυλίες από την μπάντα του πολεμικού ναυτικού, ομιλίες από εκπροσώπους του πολεμικού ναυτικού και φυσικά εκπροσώπηση του ναυτικού στο υψηλότερο επίπεδο. Εκδηλώσεις επίσης θα πραγματοποιηθούν και στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.  Ακόμη και το Άγιο Όρος θα εορτάσει την απελευθέρωσή του με ιδιαίτερη λαμπρότητα. 

 

 III.        Στην παρουσίαση που έγινε επί του Θωρηκτού στις 20 Σεπτεμβρίου μετά των κυρίων αξιωματικών, με σκοπό την ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, η οποία αφορούσε την έναρξη των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από την περίοδο των βαλκανικών πολέμων, έγινε αναφορά για τη δημιουργία ηλεκτρονικής ιστοσελίδας που αφορά το πλωτό ναυτικό μουσείο Γ. Αβέρωφ. Θα επιθυμούσα με λίγα λόγια να μου περιγράψετε για το πώς προέκυψε, ποιοι συνετέλεσαν στη δημιουργία της και γενικά, για τη χρησιμότητά της και που αποσκοπεί ως χώρος περιήγησης.

Το πλοίο διέθετε μια ηλεκτρονική ιστοσελίδα η οποία πρόσφατα ανανεώθηκε ριζικά με σκοπό να δίνεται όλη την απαραίτητη πληροφόρηση, σε εκείνους που θέλουν να μάθουν για το πλοίο ή και να το επισκεφτούν. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει και έναν τρόπο εικονικής περιήγησης στο πλοίο, χωρίς βέβαια να υποκαθίσταται η απόλαυση της πραγματικής περιήγησης. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι www.averof.mil.gr. Επιπροσθέτως υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης  μέσω της ιστοσελίδας στο facebook και το twiter. Η ιστοσελίδα κατασκευάστηκε και συντηρείται  από προσωπικό του Π.Ν. χωρίς κόστος.

 

  IV.    Μια σημαντική καινοτομία κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αφορούσε και την αναπαλαίωση του ασυρμάτου, με σκοπό την επανενεργοποίηση και λειτουργία του παρουσία του προέδρου της δημοκρατίας του κου Κάρολου Παπούλια. Τι είδους απόφαση και ποιές διαδικασίες οδήγησαν σε αυτήν την ολοκλήρωση;

Στο πλοίο υπήρχαν ως μουσειακά εκθέματα οι παλαιές συσκευές ασυρμάτου του πλοίου, οι οποίες όμως ήταν εκτός λειτουργίας. Με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών και με προσωπική εργασία των μελών της, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η εργασία της επανενεργοποίησης των συσκευών, με αποτέλεσμα στις 4 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της δημοκρατίας να έχει την δυνατότητα να απευθύνει τις ευχές του μέσω του παλαιού ασυρμάτου του Αβέρωφ, στα πλοία του στόλου που ήταν αγκυροβολημένα στον όρμο του Φαλήρου. Οι συσκευές αυτές πρόκειται να τοποθετηθούν στον χώρο ασυρμάτου του Αβέρωφ, η αναπαλαίωση του οποίου θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

 

     V.   Με το τέλος της παρουσίασης προς τους δημοσιογράφους για το πρόγραμμα των εορτασμών και της περιήγησής μας στους χώρους του Θωρηκτού, δόθηκε έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό. Θα μπορούσατε να μου πείτε λίγα λόγια γι'αυτό;

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από τους βαλκανικούς πολέμους και σε συνεργασία με το πολεμικό μουσείο, δημιουργήθηκε ένα video διάρκειας 20 λεπτών στο οποίο περιγράφεται ο ναυτικός αγώνας. Αυτό το video είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του πολεμικού ναυτικού, και είναι διαθέσιμο προς πώληση. Επίσης έγιναν ανατυπώσεις παλαιότερων εκδόσεων σχετικά με τους βαλκανικούς πολέμους ή και νέες εκδόσεις, π.χ. σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ ή από την υπηρεσία ιστορίας ναυτικού. Ακόμη θα κυκλοφορήσει και μια σειρά επετειακών γραμματοσήμων, με πρώτη μέρα κυκλοφορίας 5 Οκτωβρίου.

 

  VI.    Με βάση την πορεία και την εξέλιξη των σημερινών αρνητικών συνθηκών που όλοι μας βιώνουμε, συνθήκες δηλαδή εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων, ποια μπορούν να είναι τα μηνύματα και ποιες μπορούν να είναι παράλληλα οι συμβολικές εκφάνσεις, οι οποίες αναδύονται μέσα από το ιστορικό γίγνεσθαι του θωρηκτού πλοίου Γ. Αβέρωφ, τόσο για το σύγχρονο πολεμικό ναυτικό όσο και προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Επειδή όπως λένε όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Για το πολεμικό ναυτικό η ιστορία και η παράδοση είναι τόσο σημαντική όσο και τα καύσιμα. Η συνεισφορά του Αβέρωφ στον διπλασιασμό των ελληνικών εδαφών και στην κυριαρχία στο Αιγαίο, σε μια εποχή πολύ δύσκολη οικονομικά για την χώρα, μπορεί να μας δώσει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και δύναμη, για να αντιμετωπίσουμε και την σημερινή συγκυρία. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να καταλάβουμε την σημαντικότητα της ηγεσίας και της ύπαρξης οράματος, τα οποία συνδυαζόμενα μπορούν να κινητοποιήσουν τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης, από έναν λαό ο οποίος την μια στιγμή είναι σκυμμένος και απελπισμένος, και την αμέσως επόμενη, μεγαλουργεί και προοδεύει. Όπως αναγεννήθηκε η Ελλάδα από τους αγώνες των βαλκανικών πολέμων, έτσι μπορεί και σήμερα να βγει νικήτρια από την εσωστρέφεια και τον μαρασμό. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουμε την ιστορία και διδασκόμεθα από αυτήν! Γι'αυτό, και η ύπαρξη ενός κειμηλίου όπως ο Αβέρωφ, θεωρώ ότι είναι σημαντική για τους σύγχρονους Έλληνες.

 

- ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΑΝΤΟΥΛΑΣ, Κυβερνήτης του θωρηκτού Γ. Αβέρωφ

- ARYE MEKEL, Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα

- ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ, Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ, Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας

- BANTALI ANTAR, President of the Arab-Greek Chamber in Greece
- Μητροπολίτης Αγχιάλου, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Press and Communication Consultant, Cervantes Institute

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ, Εκδότης της "YADES Group"
- Dr. MICHAEL LINHART, Ambassador of Austria in Greece
- X. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Επίτ. Πρόξενος της Ιταλίας στην Κορινθία και Αργολίδα

- SΑΜΙR AΒΟU GΗΑΖΑLΕΗ, Ambassador of Palestine

- ANTENOR BOGEA, Ministro Conceleiro of the Brazilian Embassy in Greece

- ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΟΠΠΑ, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
- ALI YAHYA, Πρέσβης του Ισραήλ
- DILLIP SINHA Πρέσβης της Ινδίας
- HANA MOTTLOVA Πρέσβης της Τσεχίας
- ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ Ευρωβουλευτής Ν.Δ
- Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

 

 

 

 

diplomatic.gr         web design & development YADES PUBLICATIONS by designer Antonis Vikelis