HOME - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 
Άρθρα

Συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Διπλωματία

Άμυνα

 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ


 

Σχετικά με τον Πρέσβυ της Ελλάδας στη Γαλλία το 2010

Απάντηση Γ. Δελαβέκουρα

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το ποιος ήταν Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία το Σεπτέμβριο 2010, ανέφερε τα εξής:
"Το Σεπτέμβριο 2010, Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία ήταν ο Πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, καθήκοντα τα οποία συνεχίζει να ασκεί.
Με αφορμή δημοσιεύματα, σημειώνεται ότι ο Πρέσβης ε.τ. Ηλίας Κλης, διετέλεσε Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία την περίοδο 1998-2002".

12/1/2013


 

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα στην Αλεξάνδρεια

Το Σάββατο 12  και την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Τσιάρας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια.  Στις 12/1 ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με την ΑΠΘ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ), ενώ θα ακολουθήσει περιήγηση στα ελληνικά σχολεία, το Γηροκομείο Μάννα και το Γενικό Προξενείο.  Επίσης, ο κ. Τσιάρας θα επισκεφθεί το Μουσείο Καβάφη και τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας (ΕΝΟΑ).
Την Κυριακή, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα παρακολουθήσει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Αγίου Σάββα, χοροστατούντος της ΑΘΜ Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.  Θα ακολουθήσει συνάντηση του κ. Τσιάρα με το Διοικητή της Αλεξάνδρειας, Mohammed Abbas

10/1/2013


 

.Από τις 20/12

Επίσημη επίσκεψη ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στην Λιβύη

Aπό την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Λιβύη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γενικής Εθνοσυνέλευσης της Λιβύης, Δρα Mohamed Yousouf Al-Megarief, τον Πρωθυπουργό της Λιβύης, κ. Ali Zeidan, και τον Υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας, Δρα Μohamed Enhamed Abdelaziz.
Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, επίσης, συναντήσεις με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτο και εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας.

20/12/2012


 

Στις 13/12 στο ΥΠΕΞ

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με Πρέσβη Μ. Βρετανίας

Στις 13/12 ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον απερχόμενο Πρέσβη της Μ. Βρετανίας Dr. David Landsman, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

14/12/2012


 

 

 

 

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα με Γάλλο Πρέσβυ

Στις 4/12/2012 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Γάλλο Πρέσβη, Jean Loup Kuhn-Delforge.

 

4/12/2012


 

 

 

11η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Κίνας

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο Πεκίνο

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, στο περιθώριο της 11ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Κίνας, επισκέφθηκε, σήμερα, εκδήλωση προώθησης ελληνικών προϊόντων, που διοργανώθηκε στο Πεκίνο, με πρωτοβουλία Ελλήνων επιχειρηματιών. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους Έλληνες επιχειρηματίες, τους οποίους και συνεχάρη για την εξωστρεφή αυτή πρωτοβουλία τους που αφορά στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην κινεζική αγορά. Στην έκθεση συμμετείχαν Έλληνες παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων (ελαιόλαδο, κρασί, μέλι κ.α.), καθώς και πάροχοι υπηρεσιών θεματικού τουρισμού. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ Παναγιώτης Μίχαλος συναντήθηκε με εκπροσώπους του κινεζικού τραπεζικού τομέα.

29/11/2012


 

Δήλωση του Πρέσβη Αδ. Βασιλάκη μετά τη συνάντηση με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ και τον Εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ

"Είχαμε μια χρήσιμη συνάντηση, προκειμένου να δούμε που βρισκόμαστε στη διαπραγματευτική διαδικασία. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά και στηρίζει με συνέπεια τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ και την εντολή του κ. Νίμιτς προσωπικά.
Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, που σκοπό έχει να δώσει ώθηση στη διαδικασία, καθορίζοντας τις παραμέτρους της λύσης. Σήμερα είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά στον κ. Νιμιτς και στον εκπρόσωπο των Σκοπίων την ελληνική πρωτοβουλία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από την άλλη πλευρά ως προς τις ουσιαστικές παραμέτρους της πρότασής μας. Θεωρώ ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί την ιδανική βάση για την επίτευξη προόδου, εφόσον φυσικά υπάρχει επιθυμία και πολιτική βούληση και από την πλευρά των Σκοπίων. Θα ενημερώσω την ελληνική κυβέρνηση για τις επαφές που είχα εδώ, προκειμένου να καθορισθούν τα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο της πρότασής μας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την επίτευξη οριστικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, διότι πιστεύουμε ότι αυτό είναι προς όφελος των δύο λαών, της εμπέδωσης σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής σταθερότητας."
 

22/11/2012


 

Παραδοσιακή η σχέση φιλίας μεταξύ των δυο λαών

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με Πρέσβη Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Abdelhadi Abdelwahid Alkhajah στο Υπουργείο Εξωτερικών.Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και η αμοιβαία βούληση των δύο πλευρών για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και ο εμπλουτισμός του διμερούς συμβατικού πλαισίου. Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον της χώρας του για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών με την Ελλάδα, αναφερόμενος στην παραδοσιακή σχέση φιλίας και αλληλοσεβασμού μεταξύ των δύο λαών. Με γνώμονα την περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων και το συντονισμό για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο Υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan να επισκεφθεί τη χώρα μας σε χρόνο που θα καθορισθεί δια της διπλωματικής οδού.

16/11/2012


 

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για τα 29 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Η Ελλάδα και η Κύπρος "δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής" τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τη συμπλήρωση 29 ετών "συνεχιζόμενης προσβολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς έννομης τάξης" από τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου".
Η κατάσταση αυτή "παρεμποδίζει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος και έχει οδηγήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε διεθνή απομόνωση", σημειώνεται στην ανακοίνωση. Επισημαίνεται μάλιστα ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ρητά καταδικάσει την νομικά άκυρη αυτή ενέργεια και έχει καλέσει όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν, να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την αποσχιστική οντότητα που αυτοαποκαλείται "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"."
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών "Μέχρι σήμερα, η Τουρκία, δυστυχώς, εξακολουθεί να περιφρονεί τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και να επιδιώκει την διεθνή αναβάθμιση του παράνομου αποσχιστικού μορφώματος. Ματαίως, διότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσδιορίζουν την βάση και το περιεχόμενο μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης".

15/11/2012


 

Διαβουλεύσεις Γ.Γ. ΥΠΕΞ  Β. Κασκαρέλη με ΥΦΥΠΕΞ Τουρκίας F. Sinirlioglu - Συνάντηση με ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα

Στο πλαίσιο των τακτικών επαφών Ελλάδος και Τουρκίας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Βασίλης Κασκαρέλης συναντήθηκε στις 14/11/2012, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Πρέσβη κ. Feridun Sinirlioglu.
Κατά τις πολιτικές διαβουλεύσεις των δύο πλευρών συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της προετοιμασίας του επικείμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο, όπως συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα, πρόκειται να λάβει χώρα αρχές του 2013. Επίσης, συζητήθηκαν  διμερή και ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Με την ευκαιρία αυτή, ο Τούρκος Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κούρκουλα σε εθιμοτυπική συνάντηση γνωριμίας και για ανταλλαγή απόψεων επί ευρωπαϊκών θεμάτων.

15/11/2012


Εθιμοτυπικές συναντήσεις

Συναντήσεις Κ. Τσιάρα με Πρέσβεις Ισραήλ και Γερμανίας

 

Στις 14/11/2012, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας θα έχει εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον Πρέσβη του Ισραήλ Arye Mekel και με τον Πρέσβη της Γερμανίας Wolfgang Hermann Dold στο Υπουργείο Εξωτερικών.


 

13/11/2012


 

Συμμετοχή του ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στην τριμερή Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας

Στις 12/11/2012, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μετέβη στη Σόφια, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας.
Στην τριμερή συνάντηση, που αποτελεί απτή απόδειξη του σημαντικού ρόλου που παίζουν οι τρεις χώρες και ο μεταξύ τους συντονισμός, για την εμπέδωση της σταθερότητας και της προόδου στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν για όλες τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, αλλά και την πρόοδο της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεταξύ άλλων, αναμένεται επίσης να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συνεργασία των τριών χωρών σε όλους τους τομείς και οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

10/11/2012


 

Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ  σχετικά με συνέντευξη του Επιτρόπου Στ. Φούλε στο Reuters

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με συνέντευξη του Επιτρόπου Φούλε στο Πρακτορείο Reuters, που αναφέρεται στην ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ, το ζήτημα της ονομασίας και τις διεθνοτικές εντάσεις στη χώρα, ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής:"Εφόσον όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα του Πρακτορείου Reuters αποδίδουν τις απόψεις του Επιτρόπου Φούλε, είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς από πού προκύπτουν τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει. Μάλλον θα πρέπει να επανεκτιμήσει και να επαναξιολογήσει τα δεδομένα που έχει".

9/11/2012


 

 

Στις 8/11 στο ΥΠΕΞ

Συνάντηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με ΥΠΕΞ Παλαιστινιακής Αρχής Riyad Al-Malki

Στις 8/11/2012 ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον
Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Riyad Al-Malki.
Ακολούθησαν δηλώσεις στον Τύπο και εν συνεχεία, ο κ. Αβραμόπουλος παρέθεσε γεύμα εργασίας προς
τιμήν του κ. Al-Malki.

 

8/11/2012


 

 

Στις 5/11 στο ΥΠΕΞ

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα με Πρέσβυ Σουηδίας

 Στις 5 Νοεμβρίου 2012  ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Σουηδίας Hakan Malmqvist στο Υπουργείο Εξωτερικών

 

4/11/2012


 

 

 

Στις 2/11

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα με ΥΦΥΠΕΞ Ρωσίας V. Titov

 Στις 2/11 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Titov, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

 

 

 

3110/2012


 

Στο ΥΠΕΞ την 1/11

Συνάντηση Γ.Γ. Β. Κασκαρέλη με V. Titov

Την 1/11/2012ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης,παρέθεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών, γεύμα εργασίας στον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Titov, με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια διμερείς διαβουλεύσεις επί διμερών, ευρωπαϊκών, περιφερειακών και διεθνών θεμάτων.

3110/2012


 

 

 

Σε εκδήλωση των χωρών μελών του Asia Europe Meeting

Συμμετοχή ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα σε γεύμα Πρέσβεων

Στις 29 /10/ 2012 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας παρακάθισε, ως επίσημος προσκεκλημένος, σε γεύμα που παρέθεσε η Πρέσβης της Αυστραλίας Jenny Bloomfield στους Πρέσβεις των χωρών μελών του Asia Europe Meeting εν όψει της συνάντησης κορυφής που θα γίνει στο Λάος.

 

 

3010/2012


 

 

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με καταγγελία Ιμάμη
 

Όταν ένας Ιμάμης διορισμένος σύμφωνα με το νόμο της Ελληνικής Πολιτείας από το Μουφτή της Κομοτηνής, δηλώνει δημόσια ότι απειλείται και συκοφαντείται από συντοπίτες του, καταγγέλλει το συμβάν με γραπτή αναφορά, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του, προς τον Υπουργό Εξωτερικών και επιλέγει τη νομική οδό για να αντιμετωπίσει τις απειλές και τη διαπόμπευσή του, ως "εγκάθετου της Ελλάδας και προδότη" από συνεργάτη του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, υπάρχει ζήτημα και πρέπει να ξεκαθαρισθεί άμεσα. Ειδικότερα και από το γεγονός, ότι καταγγέλλεται για ανάμειξη και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, προς τον οποίο θα επιδοθεί επίσημο διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης, για τον καταγγελλόμενο ρόλο του Τούρκου Γενικού Προξένου στην Κομοτηνή. Δεν είναι δυνατόν, όπως καταγγέλλεται, ενέργειες του εκπροσώπου της Τουρκίας στην Κομοτηνή καθ' υπέρβαση των προξενικών του καθηκόντων, θέλουμε να πιστεύουμε εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης, να προκαλούν τριβές και εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα την παραμονή της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και την επικείμενη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
 

25/10/2012


 

 

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα με Πρέσβη Βουλγαρίας

Στις 25/10/2012 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρέσβη της Βουλγαρίας, Emilia Kraleva, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

25/10/2012


 

 

 

 

Συζήτησαν διμερή θέματα

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με Πρέσβη Γερμανίας Wolfgang Hermann Dold

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε στις 17/10 συνάντηση με τον Πρέσβη της Γερμανίας Wolfgang Hermann Dold.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του νέου, θετικού κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας.
Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις σε περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, καθώς και η συνεχής συνεργασία των δύο χωρών για ευρωπαϊκά θέματα.

17/10/2012


 

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το σκάφος Estelle

Συνάντηση Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΞ με Πρέσβη Ισραήλ

Το ΥΠΕΞ εξεδωσε ανακοινωση σχετικα με πληροφορίες για συμμετοχή Ελλήνων πολιτών σε απόπειρα διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας ''Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας από το σκάφος Estelle και ότι Έλληνες πολίτες προτίθενται να συμμετάσχουν, το Υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του ΟΗΕ περί ανάγκης διοχέτευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω επισήμων διαύλων, προτρέπει τους Έλληνες πολίτες να μη συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του σκάφους Estelle. Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές. Εξίσου γνωστή είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας.Πέραν της προτροπής προς τους Έλληνες πολίτες για μη συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, Πρέσβης Β. Κασκαρέλης, στο πλαίσιο της μέριμνας του Υπουργείου για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, κατ΄ εντολήν του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, κάλεσε σήμερα τον Πρέσβη του Ισραήλ κ. Άριε Μέκελ, προς τον οποίο επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις και τόνισε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι Αρχές του Ισραήλ θα διασφαλίσουν την προστασία της ζωής και της ασφάλειας Ελλήνων πολιτών, που κατά πληροφορίες θα συμμετάσχουν στην απόπειρα διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας. Σημειώνεται ότι το σκάφος Estelle δεν έχει εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

17/10/2012


 

Ανακοίνωση της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων

Ε.Δ.Υ.: Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Ανακοίνωση: Η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στις σημερινές και αυριανές κινητοποιήσεις υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη της με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων αυτονόητα συμπεριλαμβάνονται και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για όλους εμάς, η διασφάλιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών, ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτωναποτελεί προτεραιότητα, την οποία, άλλωστε, καθημερινά υπερασπιζόμαστε και προωθούμε στους διεθνείς Οργανισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε μία ευρωπαϊκή κοινωνία προοδευτική, ανθρώπινη και εκσυγχρονισμένη με αυτονόητη την προστασία των πάσης φύσεως κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

17/10/2012


 

Το Δ.Σ. της ΕΔΥ

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με Πρέσβυ Γερμανίας

Στις 17/10/2012, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο
Εξωτερικών με τον Πρέσβη της Γερμανίας Wolfgang Hermann Dold.

 

16/10/2012


 

 

 

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα  τον ΥΦΥΠΕΞ Καζακστάν Rapil Zhoshybayev

Στις 16/10/2012 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Rapil Zhoshybayev, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Οι δύο Υφυπουργοί συζήτησαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εξετάζοντας πολλαπλές πτυχές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τόσο διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, ενώ υπέγραψαν συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Καζακστάν σχετικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου για κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων.

 

16/10/2012


 

Συζήτησαν διμερή θέματα

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα με Πρέσβη Αυστρίας

 Στις 11/10, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρέσβη της Αυστρίας Melitta Schubert, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

12/10/2012

 


 

 

 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αλβανίας

Σε ένα κλίμα "παραγωγικό και εποικοδομητικό", που δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τους "εκφραστές ακραίων ιδεοληψιών, οι οποίοι αναπαράγουν παρωχημένα αρνητικά στερεότυπα", αλλά να στηρίζεται "σε όλα αυτά που μας ενώνουν", πραγματοποιήθηκε σήμερα -όπως τόνισε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών- η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Έντμοντ Παναρίτι, με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να καθιερωθεί δυό φορές τον χρόνο μια τακτική συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, καθώς επίσης να εισηγηθούν στις κυβερνήσεις τους μια τακτική (ανά έτος) διακρατική διαβούλευση συναρμοδίων κατά περίπτωση υπουργών.
Στη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την κοινή βούληση να προχωρήσει η προεργασία ώστε να υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ, όπως και να διευθετηθούν "σύντομα" οι εκκρεμότητες που αναφέρονται στη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Υπενθυμίζοντας, τέλος, ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αυριανοί εταίροι στην ΕΕ και γείτονες με κοινά συμφέροντα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ελληνική εθνική μειονότητα ("γέφυρα φιλίας των δύο λαών") θα βλέπει τη θέση της να βελτιώνεται, όσο προοδεύει η Αλβανία.
Την επιθυμία να προχωρήσει η Αλβανία στην υπέρβαση των εκκρεμοτήτων ως προς τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, "με βάση τα εθνικά Συντάγματα και το διεθνές δίκαιο" εξέφρασε επίσης ο κ. Παναρίτι, στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ. Ο Αλβανός αξιωματούχος θέλησε επίσης να ευχαριστήσει τον Έλληνα ομόλογό του για την υποστήριξη που παρέσχε στην προώθηση της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ενώ υπογράμμισε την αξία που έχουν ως "γέφυρες φιλίας" η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και η κοινότητα των Αλβανών στην Ελλάδα.
 

1/10/2012

 


 

Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας σχετικά με τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline

Στις 27/9 προγραμματίστηκε στη Νέα Υόρκη, η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας, με το οποίο οι τρεις χώρες εκφράζουν την πρόθεσή τους να συνεργασθούν σχετικά με το σχέδιο Trans Adriatic Pipeline. Το μνημόνιο πρόκειται να υπογραφεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών κ.κ. Δ. Αβραμόπουλο, G. Terzi και Ε. Panariti, με γνώμονα να ακολουθήσει σε μεταγενέστερη φάση και μετά τις σχετικές διεργασίες και διαβουλεύσεις η υπογραφή σχετικής συμφωνίας.

 

28/9/2012


Η ηγεσία του ΥΠΕΞ εκφράζει τα συλλυπητήρια της

Θανάσιμος τραυματισμός στελέχους του ΥΠΕΞ στην Τανζανία

Την Κυριακή το βράδυ υπέκυψε στα τραύματά της η Πετρούλα Χατζηπανταζή, Εμπειρογνώμων Σύμβουλος, η οποία βρισκόταν, με άδεια, σε αποστολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Τανζανία, όπου τραυματίσθηκε θανάσιμα όταν από διερχόμενο αυτοκίνητο προσπάθησαν να της αποσπάσουν σακίδιο που είχε στην πλάτη.Η Πετρούλα Χατζηπανταζή, Εμπειρογνώμονας για υγειονομικά θέματα, υπήρξε μια εξαίρετη υπάλληλος του Υπουργείου. Για χρόνια είχε διατελέσει Ιατρός του Υπουργείου Εξωτερικών, προσφέροντας πολύτιμη υποστήριξη στους συναδέλφους με τον επαγγελματισμό της. Η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και όλοι οι συνάδελφοι εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους της.

 

24/9/2012


 

Συμμετοχή ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα σε Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και σε εργασίες
67ης Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ

 Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετέχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται η συζήτηση για το ΠΔΠ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο).
Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 67ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συνοδεύοντας τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.
 

24/9/2012

 


 

Συναντήσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στη Βοστώνη
 

Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Σικάγο την Πέμπτη το βράδυ, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη στη Βοστώνη για να συνεχίσει τις συναντήσεις του με σημαντικούςεκπροσώπους της Ομογένειας και τηςτοπικής κοινωνίας, σε μια από τις ισχυρότερες οικονομικά Πολιτείες των ΗΠΑ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε το πρόγραμμα των επαφών του το πρωί της Παρασκευής με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας της Μασαχουσέτης Deval Patrick, ένα φίλο της Ελλάδας, που βρίσκεται πάντα κοντά στην ελληνική κοινότητα. Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε το συνομιλητή του για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κατά τη συζήτηση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και ο τουρισμός. Εξετάσθηκαν επίσης οι προοπτικές ενίσχυσης των ανταλλαγών και της συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι στην περιοχή αρμοδιότητας του Γενικού Προξενείου διαβιούν περίπου 250.000 Ελληνοαμερικανοί, που διακρίνονται στους τομείς των επιχειρήσεων, του εμπορίου και της επιστήμης. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε μακρά συζήτηση με τους Προέδρους των ελληνικών οργανώσεων, τους οποίους ενημέρωσε για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που σταδιακά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ο Υπουργός Εξωτερικών άκουσε τις σκέψεις των ομογενών μας και συζήτησε μαζί τους για τις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται στην οργάνωση του ΣΑΕ, με σκοπό την απελευθέρωση των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού και την ανανέωση του άρρηκτου δεσμού τους με την πατρίδα.
Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, διαβεβαιώνοντας τους ότι παρά την κρίση, ο σκληρός πυρήνας των συμφερόντων της χώρας μας στον τομέα της διπλωματίας δεν έχει πληγεί. Συζητήθηκαν ακόμα οι προσπάθειες που γίνονται για την ανόρθωση της εικόνας της Ελλάδας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας που θα επιτρέψει την αναθέρμανση της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ εξετάσθηκαν τρόποι με τους οποίους μπορεί και η ομογένεια να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια.
Το μεσημέρι, ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν κύριος ομιλητής σε ειδική συνάντηση που διοργάνωσε η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή Βοστώνης (American Jewish Committee), παρουσία του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου. Ο κ. Αβραμόπουλος, αφού αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της ελληνικής και εβραϊκής διασποράς, η οποία συμπληρώνει την πολύ στενή σχέση συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενημέρωσε τα μέλη της οργάνωσης για τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναδεικνύοντας το σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των στελεχών του AJC για την οικονομική κατάσταση, τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και τις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στη Βοστώνη, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέστη σε δεξίωση που διοργάνωσε προς τιμήν του ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της ομογένειας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Σημειώνεται ότι η Μητρόπολη Βοστώνης, υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Μεθοδίου, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη συσπείρωση της ελληνοαμερικανικής παρουσίας στην περιοχή, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τα άλλα θρησκευτικά δόγματα, χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας με τις υπόλοιπες κοινότητες της Πολιτείας. Εξαιρετικής σημασίας είναι η λειτουργία της θεολογικής σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Brookline, ενός σημαντικού θεσμού για την Ορθοδοξία στις ΗΠΑ, που εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους σπουδαστές της, που στελεχώνουν τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο των κόσμο, κάτι που υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά το σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση.

22/9/2012

 


 

Σύμφωνα με το BusinessWeek

Στο "σφυρί" ελληνικά διπλωματικά γραφεία και κατοικίες στο εξωτερικό

 Η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει διπλωματικά γραφεία κτίρια και κατοικίες σε διάφορες πρωτεύουσες, από το Λονδίνο μέχρι το Βελιγράδι, καθώς η κυβέρνηση αναζητά ένα επιπλέον "κλειδί" για να πάρει περαιτέρω διεθνή βοήθεια, γράφει το BusinessWeek, επικαλούμενο πηγές με "γνώση του θέματος".Σύμφωνα με το BusinessWeek, ο κατάλογος της ελληνικής κυβέρνησης που περιοριζόταν έως τώρα στην εγχώρια αγορά, επεκτείνεται και θα περιλαμβάνει τη διπλωματική κατοικία στη δεύτερη πιο ακριβή συνοικία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και κτίρια γραφείων στις Βρυξέλλες και το Βελιγράδι. Επίσης στη λίστα, σύμφωνα με το BusinessWeek, περιλαμβάνεται ένα πρώην βασιλικό παλάτι κοντά στην Αθήνα, το οποίο θα διατεθεί για πώληση η εκμίσθωση. Η 947 τ.μ. κατοικία του Έλληνα πρόξενου στο Λονδίνο είναι ένα βικτοριανό αρχοντικό, 115 ετών, στην περιοχή Holland Park του Kensington.
Στην Ελλάδα, το ταμείο προτίθεται να πουλήσει ή να μισθώσει το παλάτι του Τατοΐου. Το κτήμα περιλαμβάνει 40 κτίσματα, στάβλους και ένα νεκροταφείο. Σύμφωνα με το περιοδικό τα σχέδια για εκμίσθωση ή πώληση μπορεί να αντιμετωπίσουν εμπόδια λόγω πιθανής αντίθεσης στο σχέδιο αλλά και της κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει το Τατόι.

20/9/2012

 


 

 

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα με Πρέσβη Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας θα συναντηθεί με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Du Qiwen, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

20/9/2012

 

 


 

Προκήρυξη διαγωνισμού

20 υποψήφιοι Ακόλουθοι Πρεσβείας στη Διπλωματική Ακαδημία του YΠΕΞ

Τη 10η Νοεμβρίου 2012, ημέρα Σάββατο, θα αρχίσει στο Υπουργείο Εξωτερικών ο διαγωνισμός για την εισαγωγή στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών είκοσι (20) υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν την ελληνική ιθαγένεια, να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το 35ο, να έχουν πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισοτίμου της αλλοδαπής, αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π (πρώην ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α) και, προκειμένου για άνδρες, να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νομίμως απαλλαγεί από αυτές. Τα λοιπά προσόντα των υποψηφίων, τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν, ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού, τα εξεταστέα μαθήματα κ.λπ. ορίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα 17/1999 (ΦΕΚ Α΄10) καθώς και στο πλήρες κείμενο της προκήρυξης.Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η υποβολή (αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου με σχετική εξουσιοδότηση) ή η αποστολή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή και την ένδειξη "Για το διαγωνισμό των Ακολούθων" στο Υπουργείο Εξωτερικών (ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης, Ακαδημίας 1, 10671, Αθήνα - γραφείο 208, ώρες 11:00-13:00 καθημερινά, τηλ.: 210-3681139, 3681138) αίτησης συμμετοχής - υπεύθυνης δήλωσης σε ειδικό έντυπο, μαζί με πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου ή ταυτότητας και λοιπά δικαιολογητικά, από την επομένη της δημοσιεύσεως της προκήρυξης στο Φ.Ε.Κ. μέχρι και την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012. Η εμπρόθεσμη ταχυδρομική αποστολή αποδεικνύεται από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου.Περισσότερες λεπτομέρειες θα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους από το Κέντρο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης Πολιτών και Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ακαδημίας 3 (ισόγειο-στοά Δαβάκη), τηλ.: 210-3682045, από όπου θα μπορούν να προμηθεύονται αντίγραφο της Προκήρυξης και τα έντυπα της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης.

20/9/2012

 


Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα με Πρέσβη Σερβίας
 

Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Σερβίας, Dragan Zupanjevac, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

20/9/2012

 

 


 

 

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα στις ΗΠΑ

 Στις 15 - 26 Σεπτεμβρίου 2012, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ. Στις 15 - 18 Σεπτεμβρίου ο κ. Υφυπουργός θα μεταβεί στον Άγιο Φραγκίσκο και το Λος Άντζελες όπου θα επισκεφθεί Πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα συναντηθεί με κυβερνητικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες καθώς και τα Προεδρεία Ομογενειακών Οργανώσεων.
Εν συνεχεία, από την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου ο κ. Υφυπουργός θα συνοδεύει τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο στις επαφές που θα πραγματοποιήσει στο Σικάγο, Βοστώνη και Νέα Υόρκη.

14/9/2012

 


 

Ενημέρωση Διπλωματικών Συντακτών

Σταθερή η θέση της Αθήνας για το Κόσοβο

Είναι σταθερή η ελληνική θέση για το Κόσοβο, υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.Ο κ. Δελαβέκουρας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωτεργάτης των προσπαθειών για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της περιοχής, υπογράμμισε ότι, κατά την πάγια αντίληψη της Αθήνας, "πρέπει πάντα να ζητούνται βιώσιμες και σταθερές λύσεις".
Επιπλέον διέψευσε κατηγορηματικά, τον ισχυρισμό δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου, πως τρομοκράτες που έδρασαν στην Τουρκία είχαν εκπαιδευθεί στην Ελλάδα.
"Ανάλογοι ψευδείς ισχυρισμοί επανέρχονται συχνά στα τουρκικά ΜΜΕ" τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας και υπογράμμισε πως "δεν υπάρχει κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα".

13/9/2012

 


 

Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου προς Αμερικανίδα ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ με το οποίο εκφράζει τη θλίψη του για τον τραγικό θάνατο του Αμερικανού Πρέσβη και τριών άλλων μελών της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βεγγάζη. Ο κ. Αβραμόπουλος καταδίκασε απερίφραστα την ένοπλη επίθεση και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς τις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων.

12/9/2012

 


 

Συζήτησαν τα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής

Η εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο της συνάντησης Α. Τσίπρα - Δ. Αβραμόπουλου

"Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως ο φτωχός συγγενής μιας Ευρώπης που βρίσκεται σε κρίση, αλλά ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά και ως μια χώρα που έχει ανεξάντλητες δυνατότητες άσκησης εξωτερικής πολιτικής", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη διευρυμένη σύσκεψη που ακολούθησε στο υπουργείο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την πρωτοβουλία του, σχετικά με τη σημερινή ενημερωτική συνάντηση, τόνισε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στο νέο διεθνές περιβάλλον.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, "η χώρα μας, παρά την πολύ σημαντική οικονομική κρίση που διέρχεται, έχει μια ιδιαίτερα σημαντική γεωπολιτική δυναμική" και υπογράμμισε ότι "επ΄ ουδενί αυτή τη δυναμική δεν πρέπει να την εξαντλήσουμε, αλλά να την αξιοποιήσουμε. Επ΄ ουδενί δεν πρέπει να αφήσουμε η οικονομική κρίση να αποτελέσει αφορμή για να διακυβευτούν κυριαρχικά δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ή για να μπει σε κινδύνους η Ελλάδα, ενόψει και των ευρύτερων ανακατατάξεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου".
Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών και της διευρυμένης σύσκεψης που ακολούθησε, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία και κυρίως για την ανθρωπιστική διάσταση που προσλαμβάνει η κρίση, αλλά και για το κύμα προσφύγων που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί.
Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τα σύννεφα πολέμου πάνω από το Ιράν, γεγονός που αφορά, όπως είπε, άμεσα και τη χώρα μας, στο βαθμό που η σύσφιξη σχέσεων με το Ισραήλ δεν αφορά μονάχα τις διμερείς σχέσεις συνεργασίας σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας ή στις εμπορικές σχέσεις, αλλά αφορά και τη στρατιωτική συνεργασία. Και υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποτελέσει μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της προσπάθειας για την επίτευξη λύσης στη Μέση Ανατολή.
Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να ασκήσουμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, έχοντας, όμως, στρατηγικό σχέδιο και έχοντας προετοιμάσει στοχευμένα και μεθοδικά τις κινήσεις μας.
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επανάλαβε τις πάγιες θέσεις του υπέρ της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι αναζωπυρώνονται, από την σκοπιανή πλευρά, εθνικιστικές φωνές.
Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμβάλλουν ώστε η χώρα να αποκτήσει εθνική στρατηγική μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, προς όφελος της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και επανατοποθέτησης της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον.
Εξ άλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους συνεργάτες του για την επίσκεψή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την ελπίδα η σημερινή συνάντηση να αποτελέσει την αρχή για στενή και εποικοδομητική συνεργασία και στο μέλλον, υπογραμμίζοντας παράλληλα και το σημαντικό ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο θα συνέλθει στις 8 Οκτωβρίου, με πρόσκληση για συμμετοχή σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη Βουλή.
Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι "η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι εθνική και για αυτό προϋπόθεση είναι η εθνική συνεννόηση" και παρατήρησε ότι "η Ελλάδα ποτέ δεν είχε την πολυτέλεια, πολλώ δε μάλλον σήμερα, για διαιρέσεις".
Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών υπηρετεί αυτή την ενότητα και την εθνική συνεννόηση, μέσα από μια στρατηγική που λαμβάνει υπόψη τα νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα, φιλοδοξώντας να αναδείξει τη χώρα μας σε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
"Η ειλικρινής και καλή ενημέρωση είναι προϋπόθεση για τη διαμόρφωση της εθνικής συναντίληψης ανάμεσα σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις απόψεις και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και να παρέχουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση την πληροφόρηση που χρειάζεται, ώστε και εκείνη, από τη θέση ευθύνης που κατέχει, να συλλειτουργεί στις προσπάθειες που κάνουμε στο διπλωματικό πεδίο.
Αναφορικά με το περιεχόμενο της συζήτησης, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και σε βάθος ενημερωτική συζήτηση για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, εξετάστηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, με αφορμή και τη χθεσινή επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι στόχοι της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενόψει και της προετοιμασίας που έχει ξεκινήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών για την ελληνική Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα ενέργειας τόσο ως προς τη διάσταση των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όσο και ως προς τα θέματα της έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.

12/9/2012


 

Εθιμοτυπική συνάντηση

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα με Ρώσο Πρέσβη

Στις 11 Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας είχε  συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσίας Vladimir Chkhikvishvili, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

 

11/9/2012


 

 

 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με Ρώσο Πρέσβυ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε  συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Chkhikvishvili. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας και οι μεγάλες δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας και του τουρισμού. Συζητήθηκε η πρόοδος των ενεργειακών σχεδίων στα οποία συνεργάζονται Ελλάδα και Ρωσία, ο προγραμματισμός της σύγκλησης της διμερούς Μικτής Οικονομικής Επιτροπής και ο εμπλουτισμός του συμβατικού πλαισίου μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την παραδοσιακή φιλία και τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών, που αποτελούν ιδανικό υπόβαθρο για την ουσιαστική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

31/8/2012


 

 

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα με Πρέσβη Λετονίας

Στις 27 Αυγούστου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας συναντήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Πρέσβη της Λετονίας στην Ελλάδα Ivars Pundurs.

29/8/2012


 

 

Επίσκεψη Κ. Τσιάρα στην Κύπρο

Κυρίαρχη προτεραιότητα της πολιτικής της Ελλάδος αυτή την περίοδο είναι να αξιοποιήσει τη δύναμη του απόδημου ελληνισμού και σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται η συνεργασία με την Κύπρο, δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Τσιάρας, μετά τη συνάντησή του στις 29/8 με τον πρόεδρο της κυπριακής βουλής, Γιαννάκη Ομήρου. Όπως ανέφερε, στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για ζητήματα που αφορούν τη διαπραγματευτική διαδικασία του Κυπριακού, τα κοινοβουλευτικά και βεβαίως τον απόδημο ελληνισμό. Επισήμανε ότι "βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο όσον αφορά τις σχέσεις του απόδημου ελληνισμού με τη μητροπολιτική Ελλάδα -και βεβαίως και με την Κύπρο".
Ο κ. Τσιάρας μετέφερε στον πρόεδρο της κυπριακής βουλής κάποιες απόψεις που αφορούν τις αλλαγές, που θα επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού. Είναι πολλοί οι συμπατριώτες μας οι οποίοι κατέχουν εξέχουσες θέσεις τις κοινωνίες όπου ζουν μακριά από την Ελλάδα και την Κύπρο, σημείωσε και τόνισε: "Είναι επιτακτική ανάγκη να τους αξιοποιήσουμε στοχεύοντας προς δύο κατευθύνσεις: στην προώθηση και επίλυση των εθνικών μας ζητημάτων, αλλά πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης που υπάρχει".
Ο Έλληνας υφυπουργός, αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι είναι σταθερή και αταλάντευτη θέση της Ελλάδος η στήριξη στις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. "Όποια κι αν είναι τα προβλήματα του παρόντος που αφορούν τις οικονομίες των χωρών, δεν επιδέχονται εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική", τόνισε. "Είμαστε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και η θέση αυτή εκφράζεται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος", κατέληξε ο κ. Τσιάρας.
Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την ανταλλαγή απόψεων με τον Έλληνα υφυπουργό και ανέφερε ότι είναι κοινή η διαπίστωση ότι ο οικουμενικός ελληνισμός είναι ένα ζωντανό κομμάτι και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις χώρες όπου ζει, έχει δε μέγιστη συνεισφορά στα εθνικά μας θέματα. Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της κυπριακής βουλής να συνεργαστεί ακόμη πιο στενά με την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Όσον αφορά την κατάσταση των οικονομιών στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι χρειάζεται στροφή προς την ανάπτυξη και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έγινε πρόσφατα, όπως είπε, με τις επισκέψεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. Ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και κατέθεσε στεφάνια στο Μνημείο της ΕΛΔΥΚ, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα "Φυλακισμένα Μνήματα".

29/8/2012


 

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κων. Τσιάρα με Πρέσβη Ουκρανίας Volodymyr Shkurov

Στις 23/8, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας συναντήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών
με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα Volodymyr Shkurov.

 

24/8/2012


 

 

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στη Λευκωσία

Η  Επίσκεψη στη Λευκωσία θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας από τις 12/8, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.
Στις 13/8 ο Έλληνας υφυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή και με τον υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τους οποίους θα συζητήσει για την περαιτέρω συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας, στο πλαίσιο της κυπριακής Προεδρίας, καθώς και σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

11/8/2012


Στις 8/8  στο ΥΠΕΞ

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα με Πρέσβη Αζερμπαϊτζάν

 Tην Τετάρτη 8 Αυγούστου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας θα συναντηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν Rahman Mustafayev. Ο κ. Τσιάρας έχει κατά το παρελθόν διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν.

8/8/2012


 

 

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα με Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο

Στις 6 Αυγούστου 2012 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

 

 

6/8/2012


 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με Πρέσβη Σερβίας

O Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε στις 25/7 με τον Πρέσβη της Σερβίας Dragan Zupanjevac.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, επιβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακοί και ιστορικοί δεσμοί, που διέπουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Σερβίας. Αναφέρθηκαν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα της άριστης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Σερβία καθώς και η στενή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

27/7/2012


 

Συναντήσεις ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα με Πρέσβεις Ρουμανίας και Αιγύπτου

O Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας συναντήθηκε την Πέμπτη 26 Ιουλίου με τον Πρέσβη της Ρουμανίας George Ciamba. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερών οικονομικών σχέσεων καθώς και συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Κούρκουλας συναντήθηκε επίσης σήμερα με τον Πρέσβη της Αιγύπτου Tarek Adel, με τον οποίο συζήτησε ζητήματα των σχέσεων Αιγύπτου - Ε.Ε., καθώς και του ρόλου που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ένωση στην περιοχή υπό το φως των εξελίξεων στις χώρες της "Αραβικής Άνοιξης".

27/7/2012


 

 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με Πρέσβη Ιαπωνίας

Στις 12/7/2012, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε
 με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Hiroshi Toda.

 

11/7/2012


 

Να σταματήσουν την αρνητική προπαγάνδα καλεί το ΥΠΕΞ τα Σκόπια

Τη σταθερή βούληση της Ελλάδας για εξεύρεση λύσης στο θέμα των Σκοπίων, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος, η ελληνική πλευρά στηρίζει τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη λύσης, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ειλικρινής διάθεση από την πλευρά των Σκοπίων. Μάλιστα, κάλεσε τη ηγεσία της χώρας να σταματήσει την αρνητική προπαγάνδα και να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος."Ελπίζω να έχουμε σύντομα νέα συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, για να δούμε πώς θα κινηθεί η διαδικασία από εδώ και πέρα", ανέφερε ο κ. Δελαβέκουρας, ενώ κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, είπε ότι σίγουρα θα υπάρξουν επαφές, αλλά τόνισε ότι "το θέμα είναι η ουσία και όχι η φωτογραφία (της συνάντησης)".

11/7/2012


 

Προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή

Δ. Αβραμόπουλος: "Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής"

Στην υιοθέτηση ενός νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής προσανατολίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όπως προανήγγειλε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο νέος υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος.Για το σκοπό αυτό, θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, ανθρώπους της διανόησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό προκειμένου να γίνει μία σε βάθος μελέτη για το νέο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η χώρα στον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλες τις πλευρές να βάλουν πίσω τη φοβική εσωστρεφή ματιά της Μεταπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι απαραίτητη η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών και χαρακτήρισε προτεραιότητα τον καθορισμό της ΑΟΖ καιτης οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Για το Κυπριακό επανέλαβε ότι αποτελεί πρωταρχικό εθνικό θέμα αλλά τη στιγμή αυτή βρίσκεται πάλι σε τέλμα, επισημαίνοντας την μονομερή στάση της Τουρκίας να μην αναγνωρίσει την προεδρία που ασκεί σήμερα η Κύπρος στην ΕΕ.Εμμένουμε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης, είπε ο υπουργός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. O κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά "πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία ότι δεν μπορεί να διατηρεί το casus beli. Η απειλή αυτή πρέπει να αρθεί". Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι το ζήτημα του ονόματος είναι θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και νομιμότητας. Τα Σκόπια διολισθαίνουν στη στάση της αδιαλλαξίας επιβαρύνοντας το κλίμα των διμερών σχέσεων και ευχόμαστε να κυριαρχήσουν οι φωνές της σύνεσης, είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Με την Αλβανία υποστηρίζουμε αποφασιστικά την ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής, είπε ακόμη ο υπουργός. Στρατηγική προτεραιότητα, χαρακτήρισε ο κ. Αβραμόπουλος την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ ενώ για τις σχέσεις με τη Ρωσία είπε ότι θα επιδιώξουμε την ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς.
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι η πολιτική για την Ομογένεια αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική και προτεραιότητα ζωτικού χαρακτήρα για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και για το λόγο αυτό δημιουργούνται νέα δίκτυα για τον Οικουμενικό Ελληνισμό και εισάγονται πολιτικές ενίσχυσης των ιστορικών καταβολών και της εθνικής ταυτότητας των ομογενών μας.

9/7/2012


Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα με Τούρκο Πρέσβη K. Uras

Στις 9/7 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας συναντήθηκε με τον Πρέσβη
της Τουρκίας Kerim Uras

 

 

 

 

9/7/2012


 

Συναντήσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με Πρέσβεις Κίνας και Αυστραλίας

O Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε σήμερα εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον Πρέσβη της Κίνας Qiwen Du και την Πρέσβη της Αυστραλίας Jenny Polyxeni Bloomfield, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδιο κλίμα.Στη συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, με έμφαση στις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού. Ο κ. Qiwen Du μετέφερε πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας προς τον κ. Υπουργό να επισκεφθεί το Πεκίνο, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς εταίρους της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Στη συνάντηση με την Πρέσβη της Αυστραλίας, συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος που παίζει η ομογένεια για την εμβάθυνση των φιλικών δεσμών και της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πληθώρα τομέων, όπως η οικονομία και οι επενδύσεις. Συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις γύρω από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η σημασία αλλαγής της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς.

9/7/2012


 

Δια του Γ.Γ. ΥΠΕΞ Ι. Α. Ζέπου

Αυστηρή σύσταση Αβραμόπουλου  στον Βρετανό Πρέσβυ

Με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron στη βρετανική Βουλή για την Ελλάδα, κατ' εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος κάλεσε σήμερα το απόγευμα σε συνάντηση τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα David Landsman, προκειμένου να του επισημάνει ότι οι δηλώσεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης, που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

 

6/7/2012


 

 

Εθιμοτυπική συνάντηση

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα με Πρέσβη Γερμανίας

Tην Παρασκευή 6 Ιουλίου και ώρα 11:00, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας θα συναντηθεί με τον Πρέσβη της Γερμανίας Wolfgang Hermann Dold.

 

6/7/2012


 

 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με Πρέσβη Γερμανίας Wolfgang Hermann Dold

Στις 4/7 ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Πρέσβη της Γερμανίας Wolfgang Hermann Dold.

 

 

5/7/2012


 

Συστήνεται υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού με εντολή Α. Σαμαρά

Ο Κ. Τσιάρας νέος υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού.

Ο Κώστας Τσιάρας θα είναι το νέο μέλος της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο Πρωθυπουργός επέλεξε να τον προσθέσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, σε ρόλο υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού

 

 

4/7/2012


 

 

1 και 2  Ιουλίου

Επίσκεψη Δ. Αβραμόπουλου στην Κύπρο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός Ελλάδας, με τη νέα του ιδιότητα, στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Κυριακή 1 και τη Δευτέρα 2 Ιουλίου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή καθώς και με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το πρόγραμμα του κ. Αβραμόπουλου περιλαμβάνει ακόμη επίσκεψη και κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

28/6/2012


 

Συνάντηση Αβραμόπουλου - Νταβούτογλου

Με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε στις 26/6 ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.Στη συνάντηση, συμφωνήθηκε να επισκεφθεί επισήμως ο κ. Νταβούτογλου την Αθήνα τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να προετοιμαστεί η διακυβερνητική συνάντηση που θα γίνει αργότερα στην Άγκυρα. Μετά τη συνάντηση, που είχε διάρκεια μιας ώρας, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για "φιλική και εγκάρδια συνομιλία".

26/6/2012


 

 

ΥΠΕΞ: Διαβουλεύσεις Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας

Ολιγομελής υπηρεσιακή Αντιπροσωπεία, υπό τον Δ΄ Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, θα πραγματοποιήσει από αύριο, 19η τρέχοντος, διήμερη επίσκεψη εργασίας στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο ενεργοποιήσεως του "Μνημονίου Κατανόησης για διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ", που υπεγράφη στο Ριάντ (8.5.2007). Στόχος των διαβουλεύσεων είναι η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σε όλους τους τομείς, και η χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων. Η Αντιπροσωπεία θα μεταφέρει επίσης στη σαουδαραβική πλευρά τα συλλυπητήρια της Ελληνικής Κυβέρνησης για την εκδημία του Διαδόχου του Θρόνου, Nayef bin Abdul Aziz Al Saud. Με την ευκαιρία της παραμονής της στη Σαουδική Αραβία, η Ελληνική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) και στελέχη του, στην έδρα του Οργανισμού στη Τζέντα, στο πλαίσιο της προσπάθειας διεύρυνσης των σχέσεων της χώρας μας με τον συγκεκριμένο Διεθνή Οργανισμό.

18/6/2012


 

Συμμετοχή Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΞ Ι.Ζέπου σε Σύνοδο Κορυφής SEECP

Στις 15 Ιουνίου 2012, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ιωάννης - Αλέξιος Ζέπος θα εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής SEECP (Διαδικασία Συνεργασίας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.  

15/6/2012


 

Με το βραβείο Soil τιμήθηκε o Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης

Κατά το 28ο ετήσιο Συνέδριο της Κυπριακής και Ελληνικής Ηγεσίας (Cyprus and Hellenic Leadership Conference) που συνέρχεται στην Ουάσιγκτον (6-8/6/2012) και συνδιοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και την Συντονισμένη Προσπάθεια Ελλήνων (The Coordinated Effort of Hellenes), o Πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Κασκαρέλης τιμήθηκε με το Βραβείο Soil (Soil Award) για την πολύτιμη προσφορά του στις εθνικές υποθέσεις και τον ελληνισμό στην μακρόχρονη διπλωματική του σταδιοδρομία. Αποδεχόμενος το βραβείο με εμφανή συγκίνηση, ο κ. Κασκαρέλης τόνισε στη σύντομη ομιλία του ότι έχει γι' αυτόν ιδιαίτερη αξία, διότι προσφέρεται από καρδιάς και προέρχεται από άτομα που είχε το προνόμιο να συνεργαστεί μαζί τους για πολλά χρόνια και να συνάψει βαθείς και στενούς δεσμούς φιλίας.Τέλος, ο κ. Πρέσβης ευχαρίστησε την ελληνο-αμερικανική κοινότητα και ιδιαίτερα την κυπριακή για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια στην αποστολή του και συνεχάρη τον ομόλογό του αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Dan Smith, ο οποίος τιμήθηκε με το ίδιο Βραβείο.

12/6/2012


 

Συμμετοχή Γεν. Γραμματέα ΥΠΕΞ Ι. Ζέπου στην 26η Σύνοδο Συμβουλίου ΥΠΕΞ κ-μ ΟΣΕΠ

Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος θα μεταβεί στο Βελιγράδι, προκειμένου να συμμετάσχει στην 26η Σύνοδο Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών Μελών του Οργανισμού για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο (ΟΣΕΠ).Την ίδια μέρα, ο Γενικός Γραμματέας θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Κυβέρνηση στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας Tomislav Nikolic.

8/6/2012


 

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο

Συνάντηση Τούρκου Πρέσβυ με Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Συνάντηση με τον νέο πρέσβυ της Τουρκίας στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς είχε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης χθες στο δημαρχείο της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα όπως η βελτίωση του καθεστώτος παροχής ταξιδιωτικών θεωρήσεων (visa), που, κατά κοινή ομολογία, αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην προσέλευση περισσότερων Τούρκων, αλλά και της αύξησης των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης
Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε και το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, τόσο για τουριστικούς όσο και για εμπορικούς λόγους.

8/6/2012


 

Εθιμοτυπική συνάντηση

Συνάντηση ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη με Πρέσβεις ΗΠΑ και Ρουμανίας

Tην Πέμπτη 7 Ιουνίου ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης θα συναντηθεί με τον Πρέσβη των ΗΠΑ Daniel Bennett Smith και στις 12:30 με τον Πρέσβη της Ρουμανίας George Ciamba.

7/6/2012


 

 

Εθιμοτυπική συνάντηση

Συνάντηση ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη με Πρέσβυ Ιταλίας

Στις 6/6/2012 ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε συνάντηση στο Υπουργείο
Εξωτερικών με τον Πρέσβυ της Ιταλίας Claudio Glaentzer.

 

7/6/2012


 


Στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

Συνομιλία Μέρκελ- Μολυβιάτη

Σύντομη συνομιλία είχε ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Π. Μολυβιατης στο περιθώριο των Εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Η Α. Μερκελ συνομίλησε για τουλάχιστον 30 λεπτά με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, θέλοντας να ενημερωθεί για την οικονομική κρίση αλλά και την πολιτική κατάσταση, εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

29/5/2012


 

Συμμετοχή Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΞ Πρέσβυ Ι.-Α. Ζέπου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Γενικός Γραμματέας Πρέσβυς Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες, 29.05.2012), κατά το οποίο συζητήθηκαν το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου, η Σύνοδος Κορυφής G20 και ο Μηχανισμός Παρακολούθησης της Κροατίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την αναπτυξιακή αποστολή του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και την ανάγκη να μην υπάρξουν μειώσεις των συνολικών διαθέσιμων κονδυλίων. Ειδικότερα, επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο της Πολιτικής Συνοχής για τις λιγότερο ανεπτυγμένες και τις απομονωμένες περιοχές της Ε.Ε. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε, τέλος, ότι η Πολιτική Συνοχής, όπως και η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., έχουν αποφασιστικό κοινωνικό ρόλο και είναι βασικά εργαλεία ανάπτυξης για όλη την Ε.Ε. και ειδικότερα για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης.

28/5/2012


 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη με Πρέσβυ Ηνωμένου Βασιλείου

Αύριο, Τρίτη 29 Μαΐου 2012 στις 11:00, ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης θα έχει συνάντηση
στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Πρέσβυ του Ηνωμένου Βασιλείου David Maurice Landsman.

 

 

28/5/2012


 

Συμμετοχή Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΞ Ι.-Α. Ζέπου σε ΣΓΥ

Στις 28 και 29/5/2012 ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Στις 28/5 ο Γενικός Γραμματέας θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας υπουργών της Ομάδας Φίλων της Συνοχής.
Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνεται η συζήτηση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), ο συντονισμός εν όψει της Συνόδου του G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό στις 18-19/6 καθώς και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου.

25/5/2012


 

Για τις αποφάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια ο ΥΠΕΞ

Τους χαιρετισμούς του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, αλλά τη διεθνή εικόνα της χώρας."Η Ελλάδα, είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού συμμάχων και εταίρων", ανέφερε ο κ. Μολυβιάτης και συμπλήρωσε ότι "όλοι με διαβεβαίωσαν πως θα σταθούν δίπλα μας για να ξεπεράσουμε την κρίση". "Το χρειαζόμαστε και πρέπει να πάρουν γρήγορα αποφάσεις στις Βρυξέλες", είπε ο κ. Παπούλιας.

24/5/2012


 

Συμμετοχή ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης θα μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Μαΐου 2012 στο Σικάγο.
Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν την Κυριακή 20 Μαΐου με τη συνάντηση κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο της Συνόδου, θα πραγματοποιηθούν επίσης, συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Αμύνης των χωρών του ΝΑΤΟ. Τη Δευτέρα 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ με τις χώρες που συμμετέχουν στην ISAF, όπου θα συζητηθεί το θέμα του Αφγανιστάν, καθώς και συναντήσεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ με τους Εταίρους της Συμμαχίας.

18/5/2012


 

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη με ΥΠΕΞ Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε στις 17/5 τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού

18/5/2012


 

 

Συμμετοχή ΥΠΕΞ Στ. Δήμα σε ΣEY

Στις 14/5/2012, ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στη Συρία, στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και το Αφγανιστάν, στην πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή καθώς και στις σχέσεις ΕΕ με Ρωσία και Ουκρανία.

11/5/2012


 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα με Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Στις 3/5/2012 ο Υπουργός Εξωτερικών Σ. Δήμας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού
Λαϊκού Κόμματος Wilfried Martens στο Υπουργείο Εξωτερικών.

3/5/2012


 

 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα και ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη με αντιπροσωπεία Εβραϊκών Ομοσπονδιών Β. Αμερικής

Στις 3/5/2012 ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών
Δημήτρης Δόλλης  συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία Εβραϊκών Ομοσπονδιών Β. Αμερικής
στην αίθουσα "Γιάννος Κρανιδιώτης" του Υπουργείου Εξωτερικών.

3/5/2012


 

Στο Υπουργείο Εξωτερικών

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα με Πρέσβυ Γερμανίας

Στις 26/4/2012, ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας είχε συνάντηση στο Υπουργείο
Εξωτερικών με το νέο Πρέσβυ της Γερμανίας στην Ελλάδα Wolfgang Hermann Dold
.

28/4/2012


 

 

"Xλιαρή" Αντίδραση ΥΠΕΞ για τα πετρελαϊκά σχέδια της Τουρκίας στο Ν.Α. Αιγαίο

Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Η σημερινή δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές Νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας".

27/4/2012


 

Μετάβαση Δ. Δόλλη στο Λουξεμβούργο και στο Μπρουνέι

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο στις 23 και 24 Απριλίου όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το Λουξεμβούργο ο κ. Υφυπουργός θα μεταβεί στη συνέχεια στο Μπρουνέι, προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη 19η Υπουργική Συνάντηση ΕΕ-Οργανισμού Χωρών Νοτιανατολικής Ασίας/ASEAN που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Απριλίου. Κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνόδου ο κ. Υφυπουργός θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική. Στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ.

17/4/2012


 

Συμμετοχή Στ. Δήμα σε Κοινή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης ΝΑΤΟ

Στις 18 και 19/4, ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας θα συμμετάσχει στις εργασίες της Κοινής Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Βασικό αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η προετοιμασία της 25ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο των ΗΠΑ στις 20-21 Μαΐου 2012.
Οι εργασίες τις Συνόδου θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 18 Απριλίου με τη συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, ενώ την Πέμπτη 19 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας και στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν στην ISAF. Σημειώνεται, τέλος, ότι στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Δήμας αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του.

17/4/2012


 

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την εισαγωγή 20 νέων Ακολούθων Πρεσβείας

Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη είκοσι υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο ως άνω διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μετά τις εθνικές κοινοβουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ανάλογος διαγωνισμός έχει να πραγματοποιηθεί από τον Φεβρουάριο 2008, η διεξαγωγή διαγωνισμού για την εισαγωγή είκοσι υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας στο Υπουργείο Εξωτερικών καθίσταται επιτακτική, όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου, αλλά και ενόψει των αυξημένων υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο 2014.

12/4/2012


 

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις εξελίξεις στη Συρία

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στη Συρία όπου επικρατεί γενικευμένη ανασφάλεια και όπου η κατάσταση λαμβάνει διαστάσεις μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης.
Παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του, το καθεστώς εξακολουθεί να μην ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα του συριακού λαού, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η βία και η καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, για επίτευξη εκεχειρίας και έναρξης ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των μερών, προκειμένου να δρομολογηθεί η απαραίτητη πολιτική διαδικασία που θα ικανοποιήσει τα αιτήματα του συριακού λαού. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στις προσπάθειες επίτευξης ειρηνικής λύσης.
Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εφαρμόσουν άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις το σχέδιο Ανάν με στόχο έως τις 12 Απριλίου να έχει επιτευχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός.
Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν επί του εδάφους και της συνεχιζόμενης αιματοχυσίας, οι Έλληνες πολίτες ενθαρρύνονται, στο μέτρο του δυνατού, να αποφεύγουν τις επισκέψεις στη Συρία. Όσοι βρίσκονται ήδη στη Συρία θα πρέπει να διατηρήσουν τακτική επικοινωνία με την ελληνική Πρεσβεία στη Δαμασκό, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά.

10/4/2012


 

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη στην Αλεξάνδρεια

Στις 4-6 Απριλίου 2012, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης θα βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια όπου θα συναντηθεί με την Α.Θ.Μ., Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β' και θα πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

4/4/2012


 

Διορίσθηκε εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Αφρική

Άλεξ Ρόντος, o άνθρωπος παντός καιρού και κομμάτων!!

Ο Άλεξ Ρόντος διορίσθηκε ως ειδικός εκπρόσωπος της Ε.Ε. για το Κέρας της Αφρικής, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012, αλλά η θητεία του μπορεί να παραταθεί. Ο διορισμός έγινε ύστερα από πρόταση της λαίδης Κάθριν Άστον, η οποία είναι η αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και βέβαια με ελληνική έγκριση από το Υπ.Εξ.
Ο χώρος ευθύνης του Α. Ρόντος είναι το Τζιμπουτί, η Ερυθραία, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία, η Ουγκάντα, το Σουδάν και το νότιο Σουδάν.

2/4/2012


 

Πολιτικές διαβουλεύσεις Γ.Γ ΥΠΕΞ Ι. Ζέπου με Μαροκινό ομόλογό του

Στις 30/3/2012, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος θα μεταβεί στο Ραμπάτ όπου θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών του Μαρόκου Nasser Bourita επί θεμάτων διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του, ο κ. Γενικός Γραμματέας θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου Saad Dine El Otmani, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και με ομολόγους του άλλων Υπουργείων.

29/3/2012


 

Συνάντηση Σ. Δήμα με Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων

Στις 28/3 ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας συναντήθηκε με τον
Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Uzi Landau ο οποίος πραγματοποίησε
επίσκεψη στη χώρα μας.

29/3/2012


 

Συνάντηση βουλευτών του ΛΑΟΣ με προεδρείο ΕΝΔΥ-ΟΕΥ

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κ.κ. Γιάννης Κοραντής και Μανούσος Ντουκάκης υποδέχθηκαν στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή τον Πρόεδρο της ΕΝΔΥ-ΟΕΥ (Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων), κ. Χρήστο Φαρμάκη, και την Αντιπρόεδρο, κα. Παγώνα Λάρδα.
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης κατέθεσαν υπόμνημα με σειρά προτάσεων του κλάδου για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Ανάμεσα σε αυτές:
- Η αναβάθμιση των υπηρεσιών που στηρίζουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας με την δημιουργία θέσης Υφυπουργού αποκλειστικά αρμόδιου για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και το εξωτερικό εμπόριο.
- Την δημιουργία ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας.
- Την ενίσχυση των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο εξωτερικό, των μόνων υπηρεσιών στις ξένες αγορές που στηρίζουν την εξαγωγική προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
- Την εκ νέου παραγωγή στελεχών από την ΕΣΔΔ του κλάδου υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (εμπορικών συμβούλων και ακολούθων).
- Την δημιουργία Γραφείων Εξωστρέφειας στις έδρες των περιφερειών της χώρας προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια των επιχειρήσεων για άνοιγμα σε ξένες αγορές.

24/3/2012


 

Συμμετοχή ΥΠΕΞ Σ. Δήμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας εκπροσώπησε τη χώρα μας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23/3/2012.
Βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, η κατάσταση στη Λευκορωσία και η στρατηγική της ΕΕ για τις χώρες του Σαχέλ, υπό το φως του πραξικοπήματος στο Μαλί. Μετά το Συμβούλιο ακολούθησε γεύμα εργασίας, στο οποίο είχε προσκληθεί και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, 22 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους Υπουργούς Εξωτερικών των υποψηφίων χωρών, στο οποίο εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι σχέσεις με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας.

24/3/2012


 

Συναντήσεις ΥΠΕΞ Σ. Δήμα με Πρέσβεις ΗΠΑ και Καναδά

Στις 20/3 ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας είχε συναντήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών
με τον Πρέσβυ των Ην. Πολιτειών Daniel Bennett Smith και τον Πρέσβυ
του Καναδά John William Peck
.

21/3/2012


 

 

Συναντήσεις ΥΠΕΞ Σ. Δήμα με Πρέσβεις Ινδίας και Αυστρίας

Στις 13/3, ο Υπουργός Εξωτερικών Σ. Δήμας είχε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών
με τον Πρέσβυ της Ινδίας στην Ελλάδα Tsewang Topden και με τη νέα Πρέσβυ της
Αυστρίας στην Ελλάδα Melitta Schubert.

15/3/2012


 

 

Συνάντηση Σ. Δήμα με αντιπροσωπεία της "Συριακής Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για Δημοκρατική Αλλαγή"

Στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση, στις οποίες συμμετέχει ενεργά και η χώρα μας, μέσω επαφών με όλες τις συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν τη μη χρήση βίας, ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας συναντήθηκε στις 8/3, στο Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν αιτήματός της, με αντιπροσωπεία της "Συριακής Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για Δημοκρατική Αλλαγή".
 

8/3/2012


 

Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων

Με αφορμή την απάντηση που παρείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών προς τη Βουλευτή κα Βόζεμπεργκ σχετικά με το πόσοι και ποιοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν μεικτές συνολικές μηνιαίες αποδοχές άνω των 5,000 ευρώ, όπου αναγράφεται και η κατηγορία "Διπλωματικοί Υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό", και η οποία έχει αναπαραχθεί σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων θα ήθελε να επισημάνει τα κάτωθι:
Όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία στο εξωτερικό, και όχι μόνον οι διπλωματικοί υπάλληλοι, λαμβάνουν ειδική έκτακτη αποζημίωση, η οποία διαφέρει ανά κλάδο, βαθμό και οικογενειακή κατάσταση, καθώς και ανά χώρα αποστολής, σύμφωνα με διεθνώς οριζόμενους δείκτες, προς αντιμετώπιση των διαφόρων δαπανών που προκαλούνται από την υπηρεσία στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, η ειδική αυτή μη τακτική αποζημίωση που παρέχεται από το κράτος προς εκτέλεση μιας αποστολής ή/και υπηρεσίας δεν μπορεί και δεν πρέπει επ' ουδενί να λογίζεται στις τακτικές μηνιαίες αποδοχές των διπλωματικών υπαλλήλων και των λοιπών υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων στο εξωτερικό, ούτε, βεβαίως, να θεωρείται ως οποιασδήποτε μορφής προσαύξηση επιμισθίου ή παροχής κινήτρων ή επιβράβευσης ("bonus"). Διαφορετικά, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό της σύνταξης, πράγμα που ορθώς δεν συμβαίνει. Προς ολοκλήρωση της εικόνας, το Δ.Σ. της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων επισημαίνει ότι οι μεικτές συνολικές μηνιαίες αποδοχές των Ελλήνων Διπλωματών, είτε αυτοί υπηρετούν στο εξωτερικό είτε όχι, δεν προσεγγίζουν καν, ούτε στον καταληκτικό βαθμό του Πρέσβυ, το ποσό των 5,000 ευρώ.  Το Δ.Σ. της ΕΔΥ

8/3/2012


 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα με Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ

Στις  24/2, ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας είχε συνάντηση
με το  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

26/2/2012


 

 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα με Πρέσβυ Τυνησίας

 

Στις 15/2/2012 ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας είχε συνάντηση με την
Πρέσβυ της Τυνησίας στην Ελλάδα Semia Zouari.

15/2/2012

 


 

 

Συνάντηση ΥΠΕΞ. Δ. Δήμα με Πρέσβεις Κατάρ και Ελβετίας

 

Στις 14/2/2012, ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας θα έχει συναντήσεις με το νέο Πρέσβυ του Κατάρ Saleh Ibrahim Saad Al Kuwari και τον Πρέσβυ της Ελβετίας Lorenzo Amberg.

13/2/2012


 

 

Επίσκεψη Α. Τσίπρα στο ΥΠΕΞ - Ενημερωτική Συνάντηση
 

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου,

όπου θα έχει ενημερωτική συνάντηση με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία.

4/2/2012Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου σε ΣΓΥ

 

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισκέφτηκε στις 27/1 τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Στα θέματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων περιλήφθηκε η προετοιμασία του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την 30η Ιανουαρίου και το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014 - 2020.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy.

1/2/2012


 


Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα με Πρέσβεις Κροατίας και Αιγύπτου

 

Στις 13/1/2012, ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας είχε συναντήσεις με την Πρέσβυ της

Κροατίας Vesna Cvjetković και τον Πρέσβυ της Αιγύπτου Tarek Ahmed Ibrahim Adel

14/1/2012


 

 

Συναντήσεις Γάλλου πρέσβυ

 

Με τον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα Jean Loup Kuhn- Delforge συναντήθηκε στις 11/12 στα Γιάννινα, ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν πολλά κι ενδιαφέροντα θέματα ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού. Ο Γάλλος Πρέσβης στις δηλώσεις του σημείωσε ότι έγινε μία ανασκόπηση της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί αλλά και των δυνατοτήτων που παρουσιάζει η πόλη των Ιωαννίνων.
"Βρίσκομαι στα Γιάννινα, όπου έχουμε ένα αξιόλογο προξενικό γραφείο για να συναντήσω τους φορείς της περιοχής και να συζητήσουμε για όσα μας συνδέουν", είπε ο κ. Kuhn- Delforge, ο οποίος στη συνέχεια είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

12/1/2012


 

Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου με Πρέσβυ Φινλανδίας

 

Στις 13/1/2012 η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου, θα έχει συνάντηση
με τον Πρέσβυ της Φιλανδίας Pekka Lintu.

12/1/2012

 


 

Συνάντηση Σ. Δήμα με Αντιπρόεδρο και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ E. Barak

Στις 11/1/2012, ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας είχε συνάντηση  με
τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Ehud Barak, ο οποίος πραγματοποίησε
επίσκεψη στη χώρα μας.

4/1/2012 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Τουρκίας Ε. Bagis

Στις 4/1/2012 ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας συναντήθηκε με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών
Θεμάτων της Τουρκίας Egemen Bagis, ο οποίος πραγματοποιησε ιδιωτική επίσκεψη στη χώρα μας.

4/1/2012


 

 

Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου με βρετανό ευρωβουλευτή Richard Howitt

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα συναντηθεί
την
Πέμπτη 5 Ιανουαρίου,  στο ΥΠΕΞ με τον βρετανό ευρωβουλευτή Richard Howitt.

4/1/2012


 

Επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στο ΥΠΕΞ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών στις 29/12 όπου είχε ενημερωτική συνάντηση με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου.

30/12/2011


 

 

Τηλεφωνική συνομιλία του ΥΠΕΞ Σταύρου Δήμα με τον ΥΠΕΞ της Λιβύης Ashour Bin Khayal

Ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με το νέο Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Ashour Bin Khayal, προκειμένου να το συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του.
Ο κ. Δήμας εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης και οικοδόμησης νέων θεσμών στη Λιβύη και διαβεβαίωσε τον Λίβυο ομόλογο του για τη συνεχιζόμενη συμπαράσταση της χώρας μας στις προσπάθειες του φίλου λιβυκού λαού. Στο πλαίσιο αυτό, τον ενημέρωσε για την επικείμενη επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Ο κ. Khayal εξέφρασε από την πλευρά του θερμές ευχαριστίες για τη στήριξη που παρείχε η χώρα μας στο λιβυκό λαό κατά την επανάσταση και για τη μεγάλη συνεισφορά της στον ανθρωπιστικό τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε εκατοντάδες Λιβύους τραυματίες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, η οποία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Ο Λίβυος Υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα Υπουργό να επισκεφθεί σύντομα τη Λιβύη, πρόσκληση την οποία ο κ. Δήμας απεδέχθη.

1/12/2011


 

Δήλωση νέου ΥΠΕΞ Σταύρου Δήμα στην Τελετή Παράδοσης - Παραλαβής

ια κάθε Έλληνα, θα έλεγα, είναι εξαιρετική τιμή να προΐσταται αυτού του Υπουργείου. Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα συνεργαστώ με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και το Δημήτρη Δόλλη, δύο έμπειρους, γνώστες των θεμάτων και με τους οποίους, τουλάχιστον με τη Μαριλίζα με την εμπειρία του Ευρωκοινοβουλίου έχουμε πολλά κοινά. Αλλά και με τον κύριο Δόλλη έχουμε κοινά, γιατί και οι δύο έχουμε ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία περιμένουμε από αυτήν την περίοδο της διακυβέρνησης, από την Κυβέρνηση Παπαδήμου. Το βασικό χαρακτηριστικό το οποίο θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι θα συνεργαζόμαστε, θα συνεννοούμαστε και θα προχωρήσουμε μαζί και είναι νομίζω πολύ σημαντικό για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τα τρία κόμματα να συνεργάζονται. Και χαίρομαι διότι οι ηγέτες των κομμάτων αυτών στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μας δίνουν - και είχα τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις - τη συμπαράσταση την οποία χρειαζόμαστε.  Δεν ξέρω πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η Κυβέρνηση αλλά, Σταύρο, θα ήθελα να έχω την καλή σου συνεργασία, γιατί οι εμπειρίες σου και από το Ευρωκοινοβούλιο και από το Υπουργείο Εξωτερικών και ο χειρισμός των θεμάτων, τα οποία μέχρι τώρα διαχειρίσθηκες, θα είναι πολύτιμη βοήθεια για εμένα. Θα βρούμε λοιπόν έναν τρόπο για να μπορέσω να έχω αυτή την αρωγή από εσένα. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αυτήν την περίοδο θα τα αντιμετωπίσουμε, είπε ο κύριος Λαμπρινίδης, με αποφασιστικότητα, με σωφροσύνη, με τόλμη, με εξυπνάδα και επειδή υπάρχει πράγματι μία σειρά θεμάτων τα οποία πρόκειται να αντιμετωπίσουμε. Θα είμαστε μαζί και σας διαβεβαιώνω ότι με τη συνεργασία των άξιων στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών θα μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Δε θα σας κουράσω περισσότερο. Θέλω να σταθώ μόνο σε ένα σημείο, στο οποίο θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση την περίοδο που θα είμαι εγώ Υπουργός Εξωτερικών: τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, την αποκατάστασή της. Θα πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε αμέσως για τη διεθνή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, της υπόληψης της χώρας. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας, η πατρίδα μας, να γίνεται αντικείμενο εύκολης ρητορικής από διάφορους οι οποίοι είναι ανεύθυνοι ή έχουν συγκεκριμένους σκοπούς. Πρέπει μαζί να εργαστούμε και από εδώ θα ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, αλλά έχουμε και τον ελληνισμό, τον απανταχού ελληνισμό, ο οποίος είναι πολύτιμος σύμμαχος και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του για τον κοινό σκοπό. Γι'αυτό, κύριε Δόλλη, νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε αυτόν τον στόχο, έστω να τον ξεκινήσουμε αυτή την περίοδο, κατά την οποία θα υπάρχει η Κυβέρνηση που ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά της. Ξαναλέω, η αποκατάσταση της διεθνούς υπόληψης της χώρας είναι τεράστιας σημασίας."

15/11/2011


 

Επίσκεψη Σ. Λαμπρινίδη στην Αλβανία

Σε συνέχεια πρότασης που είχε υποβάλει ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Ιουνίου, πραγματοποιληθηκε στις 12/9/2011 κοινή επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας στην Αλβανία. Ο Υπουργός μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του Franco Frattini και εκπροσώπους της ΕΕ συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Bamir Topi, τον Πρωθυπουργό Sali Berisha, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Edmond Haxhinasto καθώς και με τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Edi Rama.

 

13/9/2011


 

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη στον Καναδά

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Καναδά στις 12-17 Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις πόλεις Μόντρεαλ, Οττάβα και Βανκούβερ. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στον Καναδά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Υπουργό Βιομηχανίας του Καναδά κ. C. Paradi, καθώς και με τον Υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου L. Levesque. Επιπλέον, ο κ. Δόλλης θα έχει σειρά επαφών με οικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς της χώρας, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Τορόντο κ.κ. Σωτήριο. Τέλος, θα παραστεί στη τελετή εγκαινίων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Simon Fraser στο Βανκούβερ.

 

12/9/2011


 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη με Απεσταλμένο Προέδρου Παλαιστινιακής Αρχής Nabeel Shaath

 

Στις 9/9/2011  ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης είχε συνάντηση με τον Nabeel Shaath, Απεσταλμένο του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO και Επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων της Φατάχ. Ο κ. Shaath παρακάθισε στη συνέχεια σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς Ι.-Α. Ζέπος.

 

9/9/2011


 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη με Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

 

Στις 9/9/2011 ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης είχε συνάντηση με τον
Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχο Σακελλάρη.

 

9/9/2011


 Γεύμα εργασίας ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη με Ειδικό Σύμβουλο Γ.Γ. ΗΕ A. Downer

 

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 12:30, o Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης

 θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων
 Εθνών για το Κυπριακό, Alexander Downer.

 

2/9/2011


 

Συνάντηση Στ. Λαμπρινίδη με εκπροσώπους εξαγωγικών φορέων

 

Στις 23/8 ο Υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης συναντήθηκε με τους Προέδρους τριών ελληνικών εξαγωγικών φορέων, του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και στέλεχος του ομίλου Eurobank EFG.
Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω εξαγωγικοί φορείς, σε συνεργασία με τον προαναφερθέντα τραπεζικό όμιλο, υλοποιούν το πρόγραμμα ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας με την επωνυμία "Go International", το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού και εκτεταμένου δικτύου επαφών, για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 

23/8/2011


 

Μ. Ξενογιαννακοπούλου στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου θα παρουσιάσει τρία νομοσχέδια του ΥΠΕΞ στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 23/8/2011:
α) "Κύρωση της Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Κρατών Cariforum, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Κρατών Μελών της, αφετέρου, με τις συνημμένες σε αυτήν τελική Πράξη και Κοινές Δηλώσεις"
β) "Κύρωση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ενόψει Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Κρατών Μελών της, αφενός, και του μέρους " Κεντρική Αφρική", αφετέρου".
γ) "Κύρωση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ COTE D' IVOIRE , αφενός, και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Κρατών Μελών της, αφετέρου".
Επίσης, η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στην Ολομέλεια της Βουλής για την έγκριση του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΞ :
" Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την Τροποποίηση του Πρωτοκόλλου σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις , το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας".

 

22/8/2011


 


Συνάντηση Δ. Δόλλη με Βοηθό ΥΠΕΞ ΗΠΑ J. Feltman

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης συναντήθηκε στις 17/8, στο Υπουργείο Εξωτερικών με το Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Βόρειας Αφρικής & Μέσης Ανατολής, κ. Jeffrey D. Feltman.

20/8/2011


 

Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου με Πρέσβυ Σλοβενίας

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου δέχτηκε στις 5/8 τον Πρέσβυ της
Σλοβενίας Robert Basej.

6/8/2011
 


 

Συναντήσεις ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου δέχθηκε στις 1/8/2011, τον Πρέσβυ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κ. Boro Bronza. Στις 2/8/2011 θα δεχθεί τον Πρέσβυ της Σλοβακίας κ. Jan Voderadsky.

2/8/2011
 


 

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στις 1/8 ο Υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαμπρινίδης πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο όπου
συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας William Hague.
 

1/8/2011


 

Ημερίδα Υπουργείου Εξωτερικών

Στις 28/7/2011, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών (αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτη) Ημερίδα Ελλήνων Πρέσβεων. Η ημερίδα, αποσκοπεί στον αρτιότερο συντονισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και την πληρέστερη ενημέρωση των επικεφαλής ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό και των προϊσταμένων οργανικών μονάδων της Κεντρικής Υπηρεσίας. Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν στις 10:00 με ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη.  Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:
10.00: Έναρξη ημερίδας - Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη
11.00: Ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη
11.30: Ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυ  Iωάννη-Αλέξιου Ζέπου
12.00: Ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου
13:00: Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη
14.00: Γεύμα παρουσία μελών του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
16.00: Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
17.00: Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου
18.00: Ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη
19.00: Ολοκλήρωση ημερίδας με ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου

27/7/2011


  

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη με επικεφαλής αξ. αντιπολίτευσης Ισραήλ T. Livni

Στις 21/7/2011, ο Υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαμπρινίδης είχε συνάντηση με την επικεφαλής
της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Tzipi Livni, η οποία επισκέπτηκε τη χώρα μας.

25/7/2011


 

Συνάντηση Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΞ με Ολλανδό ομόλογό του

Στις 15/7, o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς κ. Ιωάννης - Αλέξιος Ζέπος,
συναντήθηκε
 στην Αθήνα με τον Ολλανδό ομόλογό του, Πρέσβυ κ. Ed Kronenburg, στο πλαίσιο
πολιτικών διαβουλεύσεων. Κατά την εν λόγω συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού
και ευρύτερου περιφερειακού ενδιαφέροντος.

15/7/2011


 

Εθιμοτυπικές συναντήσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη με Πρέσβεις Γαλλίας και Κίνας  

Στις 14/7 ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης δέχθηκε σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών τον απερχόμενο Πρέσβυ της Γαλλίας Christophe Farnaud και κατόπιν τον απερχόμενο Πρέσβυ της Κίνας Linquan Luo.

15/7/2011


 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη με τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ και των υποψηφίων χωρών

Στις 14/7, ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρέσβυς της Πολωνίας Michal Klinger, επ' αφορμή της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του, στο οποίο συμμετείχαν οι Πρέσβεις των διαπιστευμένων στην Ελλάδα κρατών-μελών της ΕΕ και των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

15/7/2011


 

 

Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου με Ρουμάνο ΥΦΥΠΕΞ Β. Aurescu

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου συναντήθηκε στις 12/7 με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, της Ρουμανίας Bogdan Aurescu.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών και συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού και διμερούς ενδιαφέροντος.

13/7/2011


 

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη με Κινέζο Υφυπουργό Εμπορίου G. Hushen 

Στις 11/7 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης συναντήθηκε με τον Κινέζο Υφυπουργό Εμπορίου Gao Hushen, με τον οποίο συζήτησαν  θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

13/7/2011

 


 

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την αναγνώριση τη Δημοκρατίας του Νοτίου Σουδάν από την Ελλάδα

Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν ως νέο κράτος και την καλωσορίζει στη διεθνή κοινότητα.
Ο ελληνικός λαός εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στο λαό του Νοτίου Σουδάν για την ανεξαρτησία του και του εύχεται πρόοδο και σταθερότητα.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να συμβάλλει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την ασφάλεια του Νοτίου Σουδάν και της περιοχής και επιθυμεί να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το νέο κράτος, το συντομότερο δυνατό, προσβλέποντας σε στενή συνεργασία με το Νότιο Σουδάν σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

9/7/2011


 

Συνάντηση Γ.Γ. ΥΠΕΞ Πρέσβυ Ι.-Α. Ζέπου με ΥΦΥΠΕΞ Τουρκίας F. Sinirlioglu

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, για την πραγματοποίηση του 52ου γύρου επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στις 1/7/2011, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Feridun Sinirlioglu είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυ Ιωάννη-Αλέξιο Ζέπο.
Με την αφορμή αυτή, ο Τούρκος Υφυπουργόςέγινε δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, σε εθιμοτυπική συνάντηση γνωριμίας.

5/7/2011


 

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Σταύρου Λαμπρινίδη στο Βερολίνο

Στις 5 και 6/7/20112011, ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Βερολίνο. Στο πρόγραμμα του κ. Λαμπρινίδη περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Guido Westerwelle, με τον Αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Frank-Walter Steinmeier και με το συμπρόεδρο των Πρασίνων Cem Οzdemir.
Ακόμη, ο κ. Υπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP) με τίτλο "Reclaiming Europe's lost values: responsibility & solidarity".

4/7/2011 

Επικοινωνία ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη με ΥΠΕΞ Ρωσικής Ομοσπονδίας Σ. Λαβρόφ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο κ. Λαβρόφ συνεχάρη τον κ. Λαμπρινίδη για την ανάληψη των καθηκόντων του.  Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο υπουργοί τόνισαν την αμοιβαία διάθεση των δύο χωρών για συνεπή εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο.
Επίσης, εξετάστηκαν ζητήματα σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση του περιεχομένου των επικείμενων διμερών επαφών και την ολοκλήρωση του συμβατικού πλαισίου συνεργασίας.

 

4/7/2011 

 

 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη με τον Πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Ομήρου

Στις 1/7/2011 ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου.
 

30/6/2011 

Συμμετοχή Μ. Ξενογιαννακοπούλου σε πρόγευμα εργασίας Πρέσβεων κ-μ ΕΕ στην Αθήνα

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου συμμετείχε στις 22/6  σε πρόγευμα εργασίας των Πρέσβεων στην Αθήνα των 26 υπολοίπων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγευμα παρατέθηκε στην κατοικία του Πρέσβη της Ουγγαρίας, που είναι η προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο.

23/6/2011


 

Συνάντηση  Σπ. Κουβέλη με Διευθύντρια ΔΙΚΕΜΕΠ

Στις 14/6 ο Σπ. Κουβέλης συναντήθηκε  για δεύτερη φορά με τη Γενική Γραμματέα της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνιας") με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κα Ορσαλία Καλαντζοπούλου και τη Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ), κ. Ζέφη Δημαδάμα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται για το σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η Τράπεζα στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου και την Ελλάδα, ειδικότερα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το ΔΙΚΕΜΕΠ.

17/6/2011 

Συνάντηση  Σ. Κουβέλη με Πρόεδρο Συμβουλίου των Αντιπροσώπων του Ιράκ

Σε συνέχεια της επίσκεψής του στη Βαγδάτη στις 6 Ιουνίου, ο ΥΦΥΠΕΞ Σπύρος Κουβέλης συναντήθηκε στις 9/6 με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων του Ιράκ κ. Osama Abdul Aziz Al-Nujaefi, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας συνοδευόμενος από διακομματική αντιπροσωπεία ιρακινών βουλευτών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις και τις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσής τους.
 

14/6/2011 

Συμμετοχή Μ. Ξενογιαννακοπούλου στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα παρουσιάσει στις 31/5 (αίθουσα Γερουσίας) στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Εξωτερικών:
α) Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. β) Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της
Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας με σκοπό την
προσέγγιση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

30/5/2011 

Επίσκεψη Γ.Γ. ΥΠΕΞ  Ι. Ζέπου στο Πεκίνο

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς κ. Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011, επίσκεψη στο Πεκίνο κατόπιν πρόσκλησης της Υφυπουργού Εξωτερικών της Κίνας κυρίας Fu Ying.  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Γενικός Γραμματέας θα έχει συναντήσεις με Κινέζους επισήμους και διαβουλεύσεις με την Υφυπουργό κυρία Fu Ying, στο πλαίσιο των οποίων θα συζητηθεί ευρύ φάσμα θεμάτων διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.

30/5/2011


 


 

Διαπιστευτήρια Πρέσβεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, την Τετάρτη 25 Μαΐου θα δεχθεί τους νέους πρέσβεις:
της Δημοκρατίας του Μπενίν κ. Albert Agossou (έδρα Παρίσι), της Δημοκρατίας των Νήσων Φίτζι κ. Peceli Vuniwaqa Vocea (έδρα Βρυξέλλες),
της Δημοκρατίας της Σιέρρα Λεόνε κ. Edward Mohamed Turay (έδρα Λονδίνο),
της Δημοκρατίας της Γκαμπόν κ. Charles Essonghe (έδρα Ρώμη),
της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας κ. Vyacheslav Kachanov (έδρα Σόφια),
της Κοινοπολιτείας των Μπαχαμών κ. Paul H. Farquharson (έδρα Λονδίνο),
της Κοινοπολιτείας της Ντομίνικα κ. Lennox Lawrence (έδρα Roseu -Ντομίνικα),
της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας κ. Mulugeta Alemseged Gesesse (έδρα Ρώμη),
της Δημοκρατίας της Μποτσουάνα κ. Mothusi Bruce Rabasha Palai (έδρα Γενεύη),
της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λάος κ. Yong Chanthalangsy (έδρα Γενεύη),
και του Μπρουνέϊ Νταρουσσαλάμ κ. Mohd Aziyan Abdullah (έδρα Λονδίνο),
οι οποίοι θα επιδώσουν τα Διαπιστευτήριά τους.

30/5/2011


 

 

Συνάντηση Μ. Ξενογιαννακοπούλου με Αιγυπτιο Πρέσβυ

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα δεχθεί στις 18 Μαΐου 2011
στο ΥΠΕΞ τον Πρέσβυ της Αιγύπτου Tarek Adel.

 

19/5/2011


 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΥ-ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μας προξενεί βαθύτατη λύπη η ανακοίνωση στην οποία προέβη αντιδεοντολογικά, από μόνος του, ο κ. Δασκαρόλης επικαλούμενος την ιδιότητά του ως "Πρόεδρος της ΕΔΥ".  Η ανακοίνωση αυτή περιέχει προσωπικές απόψεις, όπως αναφέρεται εξ άλλου, και δεν απηχεί τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων. Είναι ωστόσο δεδομένο ότι η επίκληση της ιδιότητός του ως "Προέδρου του ΔΣ της ΕΔΥ" οδηγεί αναπόφευκτα σε λανθασμένες εντυπώσεις.
Η ΕΔΥ έλαβε τις αποφάσεις της δημοκρατικά και με μεγάλη πλειοψηφία στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Κλάδου προβάλλοντας τα κυριότερα συνδικαλιστικά αιτήματά της και μόνο. Η ΕΔΥ δεν είναι ούτε πρέπει να γίνει πολιτικό όργανο κανενός. Θεωρούμε απαράδεκτες τις προσπάθειες καπήλευσης της στάσης εργασίας που έχει κηρύξει η Ένωση τη Δευτέρα 16 Μαΐου, από όπου και αν προέρχονται και σύνδεσής της με απόψεις που όχι μόνον δεν εκφράζουν τον κλάδο αλλά αντιθέτως θέτουν αρνητικές υποθήκες για το, ήδη ζοφερό, μέλλον του. Συμμετέχουμε στη στάση εργασίας της Δευτέρας 16 Μαΐου ΜΟΝΟ για τους λόγους που αναφέρει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (ανακοίνωση ΔΣ ΕΔΥ ΑΣ 22 από 24/3/2011), ήτοι:
Τη μη περαιτέρω μείωση των ήδη περικεκομμένων αποδοχών μας ούτε κατά το ελάχιστο από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, το αίτημα να μην ισχύσει η αντισυνταγματική φορολόγηση της ΑΥΑ, την εξασφάλιση της εκταμίευσης του συνόλου (100%) των λειτουργικών εξόδων που προβλέπει ο καχεκτικός, περικομμένος προϋπολογισμός του 2011 και την υλοποίηση των προτάσεων που έχει καταθέσει η ΕΔΥ για την διαφάνεια, ταχύτητα και ασφάλεια της οικονομικής διαχείρισης και για την αύξηση των κρατικών εσόδων, μέσω της αναπροσαρμογής της προξενικής διατίμησης. Καταγγέλουμε οποιαδήποτε άλλη μεθόδευση που αλλοιώνει την εκπεφρασμένη βούληση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΥ.
To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΥ, 15/05/2011

10/5/2011


 

Συμμετοχή Σ. Κουβέλη στην παρουσίαση τόμου "Κωνσταντινούπολη"

Στις 12/5 στο αμφιθέατρο "Γιάννος Κρανιδιώτης" του Υπουργείου Εξωτερικών, ο ΥΦΥΠΕΞ Σπύρος Κουβέλης συμμετείχε στην παρουσίαση της έκδοσης "Κωνσταντινούπολη" του εκδοτικού οίκου "Καστανιώτη".

10/5/2011


 

Συνάντηση Σπ. Κουβέλη με Επιτροπή Τουρισμού Γερμανικού Κοινοβουλίου

Στις 4/5, ο ΥΦΥΠΕΞ Σπύρος Κουβέλης συναντήθηκε με επταμελή αντιπροσωπεία της Επιτροπής Τουρισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου. Στη συνάντηση συζητήθηκε η αμοιβαία επιθυμία των πλευρών για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, το ενδιαφέρον της γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας να επενδύσει στην Ελλάδα και η δέσμευση για συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών λόγω της σημασίας του τουρισμού για την ελληνική οικονομία.

10/5/2011


 

Διεθνές Συνέδριο για την Διπλωματία

Η Μ.Κ.Ο. "Ιωάννης Καποδίστριας" διοργάνωσε για το 2011 ακόμη ένα μεγάλο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα την διεθνή ασφάλεια και τη διπλωματία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σύνταγμα. Στην εκδήλωση το παρών έδωσε πλήθος νέων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και σημαντικός αριθμός καθηγητών και δημοσιογράφων.
Την συζήτηση συντόνισε η εκπρόσωπος του γραφείου κ. Αποστολία Πάνου η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις του γραφείου αλλά και στις δυνατότητες που δίνει στον κάθε νέο στην κάθε νέα ώστε να μάθει τα πάντα για την ΕΕ.

10/5/2011


 

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΞ στη Βουδαπέστη

Στις 6-7 Μαΐου 2011, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς Ι. Ζέπος επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη, όπου συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση Γενικών Γραμματέων Υπουργείων Εξωτερικών της ΕΕ.

10/5/2011


 

 

Συμμετοχή Σπ. Κουβέλη στην 4η διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου και την Τρίτη 10 Μαΐου, o ΥΦΥΠΕΞ Σπύρος Κουβέλης θα συμμετάσχει στην 4η διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο της διάσκεψης αναμένεται να υιοθετηθεί σχέδιο δράσης για τη στήριξη των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών.  Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης έχει προσκληθεί να παρέμβει σε ένα από τα θεματικά πάνελ ομιλητών, που διοργανώνονται στο πλαίσιο της διάσκεψης, με τίτλο "Δημιουργία παραγωγικών δομών και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες".

7/5/2011


 

Συνάντηση Μ. Ξενογιαννακοπούλου με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Σερβίας B. Djelic

Η Αναπληρωτής  Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα συναντηθεί στις 3/5 στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της  Σερβίας Bozidar Djelic. 

2/5/2011


 


Συμμετοχή Δ. Δρούτσα σε άτυπη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών στην Κύπρο

Στις 29/4/2011, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας θα μεταβεί στην Κύπρο για να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών που συγκαλεί ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, με αντικείμενο τις περιφερειακές εξελίξεις.  Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

27/4/2011


 

 

Διεθνές Συνέδριο για την Διπλωματία

Η Μ.Κ.Ο. "Ιωάννης Καποδίστριας" διοργάνωσε για το 2011 ακόμη ένα μεγάλο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα την διεθνή ασφάλεια και τη διπλωματία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σύνταγμα. Στην εκδήλωση το παρών έδωσε πλήθος νέων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και σημαντικός αριθμός καθηγητών και δημοσιογράφων.
Την συζήτηση συντόνισε η εκπρόσωπος του γραφείου κ. Αποστολία Πάνου η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις του γραφείου αλλά και στις δυνατότητες που δίνει στον κάθε νέο στην κάθε νέα ώστε να μάθει τα πάντα για την ΕΕ.

27/4/2011


 

 

Επίσκεψη Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Μάλτας T. Borg

Στις 27/4/2011 ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας θα συναντηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Tonio Borg. Oι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μέσω της πραγματοποίησης επαφών σε ανώτερο επίπεδο. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

26/4/2011


 

Συναντήσεις ΥΠΕΞ και ΑΝΥΠΕΞ με ΥΠΕΞ Ν. Ζηλανδίας M. Mc Cully

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Murray Mc Cully θα συναντηθεί στις 27/4/2011, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και εν συνεχεία, με τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Μετά τη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

26/4/2011 

Συμμετοχή ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στην Υπουργική Σύνοδο Ε.Ε. - Συμβουλίου Συνεργασίας Χωρών Κόλπου

Στις 20/4 ο Υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας θα συμμετέχει στις εργασίες της 21ης Υπουργικής Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης- Συμβουλίου Συνεργασίας Χωρών Κόλπου, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμπού Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) υπό τη συμπροεδρία της ΥΕ/ΑΕ Catherine Ashton, εκ μέρους της Ε.Ε., και του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Α.Ε. Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, εκ μέρους του ΣΣΚ. Στη Σύνοδο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις μεταξύ των δύο Οργανισμών καθώς και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή.

19/4/2011


 

 

Επίσκεψη Γ.Γ. ΥΠΕΞ στην Ιταλία

Στις 14/4 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς Ι.- Α. Ζέπος θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας Πρέσβυ κ. Giampiero Massolo, στο πλαίσιο διμερών περιοδικών διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου.

19/4/2011


 

 

Συμμετοχή ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα και  ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου σε ΣΓΥ και ΣΕΥ

 

Στις 12/4, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετέβησαν στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετέχουν στις εργασίες των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων.
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε μια εις βάθος συζήτηση για τη Νότια Γειτονία, ειδικότερα όσον αφορά στη Λιβύη, αλλά και στο Μπαχρέιν, τη Συρία και τη Υεμένη. Ακόμη, θα συζητήθηκε το Μεσανατολικό, ενώ έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Λευκορωσία και στο Νότιο Καύκασο, δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων. Η ατζέντα περιλάμβανε, επίσης, συζήτηση για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, περιλαμβάνεται η συζήτηση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Μαρτίου καθώς και η υιοθέτηση συμπερασμάτων αναφορικά με την ευρωπαϊκή Στρατηγική για την περιοχή του Δουνάβεως.

12/4/2011


 

 

Συμμετοχή Γ.Γ. ΔΟΣ&ΑΣ Κ. Παπαδόπουλου σε Ημερίδα του Γεν. Προξενείου Αμβούργου


Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011 ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας Κων/νος Παπαδόπουλος θα συμμετάσχει, ως ομιλητής, σε Ημερίδα του Γενικού Προξενείου Αμβούργου με θέμα "Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση: Προοπτικές αντιμετώπισης της κρίσης, οικονομικές μεταρρυθμίσεις, επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες". Η Ημερίδα θα λάβει χώρα στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αμβούργου. Το αντικείμενο της ομιλίας του κ. Παπαδόπουλου θα είναι "Διδάγματα από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα".

29/3/2011


 

 

Συνάντηση Σπ. Κουβέλη με Πρέσβυ Κουβέιτ Αl-Rifai

Στις 22/3, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης συναντήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Πρέσβυ του Κουβέιτ Raed Abdulla Al-Rifai. Συζητήθηκε το ζήτημα της περαιτέρω συνεργασίας σε θέματα ενέργειας, υγείας, προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών, αγροτικής παραγωγής σε άνυδρες συνθήκες, και αφαλάτωσης. Επιπλέον, αποφασίστηκε στενότερος συντονισμός στους ανωτέρω τομείς μέσω του Kuwait Institute of Scientific Research (KISR) και αντίστοιχων ελληνικών φορέων.

28/3/2011


 

 

 

Δηλώσεις Σ. Κουβέλη και ΥΦΥΠΕΞ Κίνας Fu Ying

Βασικά σημεία:

- Η ΥΦΥΠΕΞ της Κίνας κα Fu Ying είχε την ευγενή καλοσύνη να ευχαριστήσει πάρα πολύ θερμά την Ελλάδα για τη συμμετοχή και την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας για την εκκένωση των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη. Έγινε μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων πολιτών της Κίνας από τη Λιβύη μέσω της Κρήτης και για τον λόγο αυτό πέρα από την έκφραση της ευχαριστίας του συνόλου του Κινεζικού λαού αλλά και της κυβέρνησης, η ΥΦΥΠΕΞ μετέφερε και επιστολή του Κινέζου Πρωθυπουργού προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό με την οποία ευχαριστεί επισήμως εκ μέρους του Κινεζικού λαού την Ελλάδα για αυτή τη συνεργασία.


- Η Ελλάδα παραμένει έτοιμη να αποτελέσει κόμβο αποστολής βοήθειας για αναπτυξιακούς και ανθρωπιστικούς λόγους μετά το τέλος των εχθροπραξιών στη Λιβύη, που ελπίζουμε ότι θα έρθει σύντομα, χρησιμοποιώντας υποδομές και διευκολύνσεις που μπορεί να παρέχει η Κρήτη στη διεθνή κοινότητα, διεθνείς οργανισμούς, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ηνωμένα Έθνη.

- Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας τονίστηκε η σημαντική συνεργασία που μπορεί να υπάρξει στον τουριστικό τομέα. Στη συνάντηση δόθηκε πρώτο σχέδιο διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, για τη διευκόλυνση και την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης βίζας από την Κίνα προς την Ελλάδα ώστε να μπορέσει η χώρα μας να προσελκύσει περισσότερους Κινέζους επισκέπτες, ένα πολύ σημαντικό στόχο για τον ελληνικό τουρισμό. Επίσης στις αρχές του Μαΐου 2011, θα ξεκινήσει και η λειτουργία κινεζικής αεροπορικής γραμμής από το Πεκίνο προς την Αθήνα απευθείας, με μια στάση στο Μόναχο. Στόχος της Ελληνικής πλευράς είναι η υπογραφή της κοινής δήλωσης να συμπέσει με την έναρξη λειτουργίας της αεροπορικής γραμμής ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και μήνυμα προς τους Κινέζους επισκέπτες να επισκεφθούν τη χώρα μας.

- Η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία δε θέλει και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει πυρηνική ενέργεια. Η Ελλάδα ανησυχεί για τις προθέσεις γειτονικών χωρών, όπως της Τουρκίας, αλλά και άλλων χωρών όπως η Βουλγαρία να εγκαταστήσουν πυρηνικές μονάδες παραγωγής ενέργειας σε μικρές αποστάσεις από την Ελλάδα και ότι αυτό αποτελεί μία κίνηση στην οποία η χώρα μας θέλει να εκφράσει διεθνώς την αντίθεσή της.


- Υπάρχουν πολλοί τομείς οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, τις οποίες συνδέει μεγάλη πολιτιστική και ιστορική παράδοση.

26/3/2011


 

Συνάντηση Γ.Γ. Ι. Ζέπου και Γενικού Διευθυντή ΥΠΕΞ Ισραήλ Πρέσβυ R. Barak 

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς κ. Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος και ο Ισραηλινός ομόλογός του Πρέσβυς κ. Rafael Barak πραγματοποίησαν στις 23.03.2011 στην Αθήνα πολιτικές διαβουλεύσεις κατά τις οποίες συζητήθηκαν διμερή θέματα, μεταξύ των οποίων το προσεχές Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Ισραήλ και ζητήματα κοινού περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο ανταλλαγής επισκέψεων διπλωματικών υπαλλήλων, η πρόσκληση στην Αθήνα Ισραηλινών διπλωματών κατά το τελευταίο τρίμηνο 2011 και στη συνέχεια Ελλήνων διπλωματών στο Ισραήλ. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την πραγματοποίηση διαβουλεύσεων επί θεμάτων ΕΕ-Ισραήλ σε τακτική βάση. Τέλος, η ισραηλινή πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την οριστική ρύθμιση σήμερα από τη Βουλή των Ελλήνων του θέματος του Εβραϊκού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο κ. Γενικός Γραμματέας εξέφρασε προς τον Ισραηλινό ομόλογό του τη βαθειά του λύπη του για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ. O Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών έγινε επίσης δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

26/3/2011


 

Σύγκληση  Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής


Στις 8/3/2011συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την Προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.  Θέματα του Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, αποτέλεσαν οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις υπό το φως της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και οι τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική.

19/3/2011


 


Συμμετοχή Δ. Δόλλη στην Άτυπη Συνάντηση Gymnich των ΥΠΕΞ Ε.Ε

 

Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαρτίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης θα συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) που θα πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη.
Κατά τη συνάντηση της Παρασκευής αναμένεται να συζητηθούν οι αλλαγές που επέφερε η Συνθήκη της Λισσαβώνας στις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης καθώς και η διαδικασία συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσεως (ΕΥΕΔ). Το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί πρόγευμα εργασίας με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στη Νότια Γειτονία, ιδιαιτέρως στην Τυνησία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο.

11/3/2011


 

   

Συνάντηση Δρούτσα με Κινέζο Πρέσβυ

 

Λίγες μέρες μετά τις ευχαριστίες που απέστειλε ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη συμβολή της Ελλάδας στον επαναπατρισμό Κινέζων εργαζομένων από τη Λιβύη, ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Λίο Λιντσουάν επισκέφθηκε τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, για το ίδιο θέμα.
Ο κ. Λίο εξέφρασε την βαθιά ευγνωμοσύνη της κυβέρνησής του και του κινεζικού λαού για την άμεση κινητοποίηση των ελληνικών αρχών, χάρη στην οποία ναυλώθηκαν πλοία και αεροπλάνα για τον επαναπατρισμό 13.185 Κινέζων με βάση την Κρήτη.
Αυτές οι αποφάσεις, είπε, καταδεικνύουν τη σταθερή βάση της Συνολικής, Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη στρατηγική σχέση της με την Ελλάδα και δεσμεύεται να αναπτύξει μαζί της αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα. Ο Κινέζος διπλωμάτης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην άμεση ανταπόκριση του επείγοντος αιτήματος της κυβέρνησής του την 21η Φεβρουαρίου, από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, οι οποίοι επέτρεψαν την είσοδο των κινέζων πολιτών στην Ελλάδα, απ' όπου επαναπατρίστηκαν χωρίς τις διατυπώσεις της βίζας.
Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Θαλασσίων Υποθέσεων, καθώς και στις τοπικές αρχές της Κρήτης, το Λιμενικό, την πολιτική αεροπορία, τους πλοιοκτήτες που βοήθησαν.

10/3/2011


 Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με Καστελόριζο

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το Καστελόριζο, σε συνέχεια συνέντευξης του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχ. Νταβούτογλου, ανέφερε τα εξής:  "Στη συνέντευξη περιγράφονται θέσεις της Τουρκίας. Θέσεις που είναι γνωστές.
Όπως γνωστές είναι και οι θέσεις της Ελλάδας.
Για την Ελλάδα, στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο. Αυτό είναι αυτονόητο".

6/3/2011


 

 

Συνάντηση Δ. Δρούτσα με Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ Philip H. Gordon


Ο Υπουργός Δημήτρης Δρούτσας συναντήθηκε στις 2/3 στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Philip H. Gordon.

 

3/3/2011


 

 

Συναντήσεις Δ. Δρούτσα με Πρέσβεις Ελβετίας και Ιράκ

Ο Υπουργός Δημήτρης Δρούτσας θα συναντηθεί, στις 2/3/2011 στο Υπουργείο Εξωτερικών,
με τον Πρέσβη της Ελβετίας Lorenzo Amberg και τον Πρέσβη του Ιράκ Burhan Jaf.

2/3/2011


 

 

Συνάντηση  Μ. Ξενογιαννακοπούλου με Πρέσβη  Νορβηγίας Sverre Stub

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα δεχθεί την  
Τρίτη 1 Μαρτίου στις 11.00 τον Πρέσβη της Νορβηγίας Sverre Stub.

 

1/3/2011


 

 

Συνάντηση Σπ. Κουβέλη  με Υφυπουργό Ενέργειας  Ελβετίας Walter Steinmann 

Ο ΥΦΥΠΕΞ Σπύρος Κουβέλης είχε συνάντηση στις 28 Φεβρουαρίου με τον Ελβετό Υφυπουργό Ενέργειας
Walter Steinmann, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν θέματα διμερούς ενεργειακής συνεργασίας.

 

28/2/2011


 

Συμμετοχή  Δ. Δρούτσα και Μ. Ξενογιαννακοπούλου σε ΣΓΥ και ΣΕΥ  


Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, συνοδευόμενος από την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πρόκειται να συζητηθούν κατά κύριο λόγο η κατάσταση στη Β. Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Σομαλία, το Κέρας της Αφρικής, το Λίβανο, καθώς και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων περιλαμβάνονται η προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24-25 Μαρτίου και η συζήτηση για το μέλλον της "Πολιτικής Συνοχής" (Future of Cohesion Policy). Σημειώνεται ότι, την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, θα προηγηθεί άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο πλαίσιο δείπνου εργασίας υπό την Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Λαίδη C. Ashton, όπου οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στη Β. Αφρική και Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο κ. Δρούτσας θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει του ομολόγους του για τα αποτελέσματα των πρόσφατων (16-17.02.2011) επαφών που πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Ι.-Α. Ζέπος στην Αίγυπτο.
 

21/2/2011

 


 

Συναντήσεις ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου

 

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα δεχθεί στις 10/2 στο ΥΠΕΞ:
-Στις 11:00 τον Πρέσβη της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ
-Στις 11:30 τον Πρέσβη της Ιρλανδίας Charles Aquinas Sheehan.

9/2/2011


 

Συναντήσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα με Πρέσβεις Ινδίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ

Στις 8/2/2011, ο Υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας είχε συναντήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Πρέσβη της Ινδίας, Tsewang Topden στις 11.30, τον Πρέσβη της Ουκρανίας, Volodymyr Shkurov στις 12.00 και τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Daniel Bennett Smith.

9/2/2011


 

Συναντήσεις Σπ. Κουβέλη στην Κύπρο

 

Ο ΥΦΥΠΕΞ Σπύρος Κουβέλης, στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Κύπρο με αφορμή τη συμμετοχή του στο φόρουμ "Κύπρος: Πύλη των ελληνικών επιχειρήσεων στον Αραβικό κόσμο", συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού και τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη.
Κατά τη συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ με τον Υπουργό Εμπορίου-Βιομηχανίας και Τουρισμού- Αντώνη Πασχαλίδη, τονίσθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς των υπηρεσιών, του τουρισμού, των επενδύσεων και της ενέργειας.
Στη συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού υπογραμμίσθηκε η αυξανόμενη σημασία της οικονομικής διπλωματίας και η ανάγκη ενίσχυσης και προώθησής της. Συζητήθηκαν επίσης θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας, καθώς και οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο κύριος Κυπριανού ενημερώθηκε από τον κύριο Κουβέλη για την ανωτέρω εκδήλωση των ελληνικών εξαγωγικών φορέων στη Κύπρο, που έχει ως στόχο την ανάδειξη μέσα από την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις του γεωοικονομικού ρόλου Ελλάδας-Κύπρου. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον κύριο Κουβέλη για την πορεία του Κυπριακού και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια, για τις οποίες ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης.

9/2/2011 

Συνάντηση Προέδρου ΕΒΕΑ με Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους 

 

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος συναντήθηκε στις 3/2 με τους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους των ξένων Πρεσβειών στην Ελλάδα, και συζήτησε μαζί τους θέματα σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο κος Μίχαλος παρουσίασε τις δραστηριότητες του ΕΒΕΑ, με έμφαση στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, και αναφέρθηκε στις εμπορικές αποστολές που διοργανώνονται, στους στόχους τους και στα αποτελέσματα τους. Επίσης, παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για τις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, την ανάγκη για ηπιότερη φορολογική αντιμετώπιση τους, και την απαίτηση για απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, στην οποία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο τα Επιμελητήρια. Οι Ακόλουθοι ζήτησαν πληροφορίες για το Μητρώο των ελληνικών επιχειρήσεων, τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, και τις προοπτικές δημιουργίας νέων διμερών εμπορικών επιμελητηρίων.

3/2/2011


Επίσκεψη Γ.Γ. ΔΟΣ&ΑΣ στην Κωνσταντινούπολη (1-2 /2/2011)

 

Σε υλοποίηση του στόχου περί εμπέδωσης ενός πιο εξωστρεφούς χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη (1-2 Φεβρουαρίου 2011) ηγούμενος επιχειρηματικής αποστολής που συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου Επενδύσεων (Master Plan) του Ιρακινού Υπουργείου Ηλεκτρισμού για το χρονικό διάστημα 2010-2030. Η αποστολή συμπεριέλαβε κυρίως εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρολογικού υλικού και συμβούλους επιχειρήσεων.
Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο κ. Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ είχε διμερή συνάντηση εργασίας με τον Αντιπρόεδρο της Ιρακινής Κυβέρνησης αρμόδιο για θέματα ενέργειας Δρα Hussein Al Shahristani. Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε κοινή βούληση για προαγωγή των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και διερευνήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσής τους, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ), ναυτιλίας, τουρισμού και κατασκευών. Στη συνέχεια, εδόθη η ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις σύντομης κατ' ιδίαν παρουσίασης των επιχειρηματικών τους προφίλ στον Δρα Al Shahristani και τους συνεργάτες του, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τις δυνατότητες αλλά και την ελκυστικότητα συμβολής τους στην προσπάθεια ανοικοδόμησης των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράκ είτε αυτόνομα, είτε μέσω διεθνών συνεργασιών.
Τέλος, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Παπαδόπουλος εκφώνησε ομιλία στο Πανεπιστήμιο "Kadir Has" με θέμα "The crisis in the Eurozone - The case of Greece" (Τρίτη 1/2/2011), ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, με τους οποίους αντηλλάγησαν απόψεις επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

3/2/2011


Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Σπύρου Κουβέλη στο Αζερμπαϊτζάν (1-3/2/2011)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης πραγματοποιεί μεταξύ 1-3 Φεβρουαρίου επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Κουβέλης θα μεταβεί στο Μπακού προκειμένου να συμμετάσχει στην 3η Σύνοδο Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, ενώ αναμένεται να έχει και σειρά διμερών επαφών. Ο Υφυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον ομόλογό του συμπρόεδρο της ΜΔΕ και υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας κ. Natiq Aliyev, τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Shahin Mustafayev καθώς και με τον επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας εναλλακτικών και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας κ. Akim Badanov. Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Οικολογίας και Φυσικών Πόρων, κ. Hussein Baghirov. Αντικείμενο των συνομιλιών με τους Αζέρους αξιωματούχους θα είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με βασικό άξονα την ενέργεια και τους αγωγούς, κυρίως τον αγωγό ITGI. Σε ό,τι δε αφορά στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της κατανομής φυσικού αερίου του κοιτάσματος Shah Deniz 2, η οποία θα επιτρέψει την υλοποίηση του ITGI. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κλάδοι των κατασκευών, υγείας, έργων υποδομής, νοσοκομείων, διαγνωστικών κέντρων καθώς και η συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας και των επικοινωνιών.

1/2/2011


 


 

Παρουσίαση Πεπραγμένων Οικονομικής Διπλωματίας 2010 και Προγραμματισμού 2011 από Σπ. Κουβέλη

 

Βασικά σημεία:

- Πιστεύω ότι το 2010 μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία χρονιά που σηματοδοτεί μία στροφή στην εξωστρέφεια και που παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, ο κλάδος των εξαγωγών επέδειξε μία σημαντική μεγέθυνση. Καταφέραμε σε επίπεδο αναγωγής να έχουμε μία αύξηση των εξαγωγών, κατά μέσο όρο γύρω στο 7,5%, σε μία χρονιά κρίσιμη για την εθνική οικονομία, νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει κατ' αρχήν να χαρούμε και δεύτερο να δούμε ότι μπορούμε να πιστέψουμε στην προσπάθεια.
- Το εξαγωγικό εμπόριο και γενικά ο χώρος της οικονομικής διπλωματίας είναι μία εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που προσπαθεί, προσπαθούν και άλλες χώρες. Ακριβώς επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση σήμερα οικονομικά, αν και με πορεία βελτίωσης, θεωρώ ότι δεν περισσεύει κανείς και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ολιγωρήσουμε.
- Τα βασικά σημεία στρατηγικής που θα ήθελα να υπογραμμίσω, είναι: πρώτον, ότι χρειάζεται μία στοχευμένη προσπάθεια, δεύτερον, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού όχι μόνον των γραφείων ΟΕΥ και των αρχών εξωτερικού, αλλά και των λοιπών δομών του κρατικού μηχανισμού και φυσικά τη δουλειά όλων των εξαγωγικών φορέων. Ακόμη, πρέπει να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και ειλικρίνεια τα εμπόδια και τα αντικίνητρα που υπάρχουν στο εξαγωγικό εμπόριο στην Ελλάδα. Τέταρτον, πρέπει να αξιοποιείται η πληροφόρηση και η εκπαίδευση. Επίσης, σημαντικό είναι να γίνεται μία συνεχής αξιολόγηση, πιθανώς σε τετραμηνιαία βάση και τέλος, είναι σημαντικός ο συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών, τον οποίον έχουμε ξεκινήσει αλλά έχουμε και άλλα βήματα να κάνουμε.
- Οι δέκα σημαντικότεροι κλάδοι, είναι τα τρόφιμα, η ενέργεια (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινες τεχνολογίες), τα δομικά υλικά, οι κατασκευές, ο τουρισμός, η υγεία (φαρμακευτικά προϊόντα και ιατρικός εξοπλισμός), οι συσκευές (μηχανολογικός και βιομηχανικός εξοπλισμός), οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τα ποτά (αλκοολούχα και μη) και τέλος τα καλλυντικά. Αυτοί είναι οι δέκα "πρωταθλητές" θα έλεγα του εξαγωγικού εμπορίου της Ελλάδας και πάνω σε αυτούς πρέπει να χτίσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος άλλος τομέας να αναδειχθεί σε έναν εξίσου δυναμικό.
- Χωρίσαμε τον κόσμο στις επτά περιοχές στις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον. Για κάθε μία από αυτές έχει γίνει αξιολόγηση για το ποιοι είναι οι δυναμικότεροι κλάδοι σε κάθε περιοχή.   (ΥΠΕΞ, 31.01.11)

 

1/2/2011


 

Συμμετοχή Γ.Γ.ΔΟΣ&ΑΣ σε Διεθνές Συνέδριο παρουσίασης Στρατηγικού Σχεδίου Ιρακινού Υπουργείου Ηλεκτρισμού

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος θα ηγηθεί ολιγομελούς επιχειρηματικής αποστολής που θα συμμετάσχει σε συνέδριο για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου (Master Plan) του Ιρακινού Υπουργείου Ηλεκτρισμού για το χρονικό διάστημα 2010-2030. Το συνέδριο, που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 2011, συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Ηλεκτρισμού του Ιράκ, η εταιρεία συμβούλων Parsons Brinckerhoff και το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. (Πρεσβεία Η.Π.Α. στη Βαγδάτη). Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις των συντακτών του Στρατηγικού Σχεδίου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ και να έχουν επαφές με Ιρακινούς αξιωματούχους, με τους οποίους θα μπορέσουν να συζητήσουν για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα προκύψουν στο πλαίσιο της υλοποίησης του master plan.(Κων/πολη, 1-2.02.11)

29/01/2011


 

Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου με Πρέσβη Κίνας

Στις 27/1/2011 η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Luo Linquan, στην πρεσβευτική κατοικία.

28/01/2011Συμμετοχή ΥΦΥΠΕΞ κ. Σ. Κουβέλη στη Συνάντηση της Πρωτοβουλίας Αδριατικής - Ιονίου

 

Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Σπ. Κουβέλης επισκέφτηκε το Σαράγεβο στις 24 και 25 /1/2011 προκειμένου να συμμετέχει σε συνάντηση της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, κατόπιν πρόσκλησης της Βόσνιας ΥΦΥΠΕΞ κας Ana Trisic Babic.
Στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης, ο κ. ΥΦΥΠΕΞ είχε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία της Αδριατικής - Ιουνίου (Ιταλία, Αλβανία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο).

26/01/201149ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας (Άγκυρα, 19.01.2011)


Στις 19/1/2011 πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα ο 49ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

20/01/2011


 

Κήρυξη έναρξης εργασιών Ελληνοαρμενικού Φόρουμ από τον Σ. Κουβέλη

Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Σπ. Κουβέλης κήρυξε στις 19/1 (κτίριο ΕΒΕΑ Ακαδημίας 6, 6ος όροφος), την έναρξη των εργασιών του Ελληνοαρμενικού Φόρουμ, που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής που πραγματοποίησε στην Ελλάδα ο Αρμένιος Πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν. Ο Αρμένιος Πρόεδρος συνοδευόταν  από πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ συζητήθηκαν και διερευνήθηκαν οι επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις δύο χώρες.
 

20/01/2011Συναντήσεις Δ.Δρούτσα στο Καζακστάν

Στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια. Η προηγούμενη Σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 1999, στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή αρχηγών κυβερνήσεων και υπουργών Εξωτερικών 54, τότε, συμμετεχόντων κρατών στον Οργανισμό. Η απόφαση για τη διεξαγωγή της προσεχούς Συνόδου ελήφθη από τους υπουργούς Εξωτερικών 56 κρατών μελών του ΟΑΣΕ, στο Αλμάτι του Καζακστάν, όπου βρίσκεται από χθες ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, και με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνικής συμμετοχής στην τρόϊκα του ΟΑΣΕ (Ελλάδα-Καζακστάν-Λιθουανία). Κατά τη συνάντηση των υπουργών αναγνωρίσθηκε από τους εταίρους η "Διαδικασία της Κέρκυρας", ως αποτέλεσμα και κληρονομιά της περσινής ελληνικής προεδρίας του Οργανισμού, προς τον στόχο ενίσχυσης της ασφάλειας στον ευρωπαϊκό χώρο.

20/10/2010


 

Συναντήσεις Σπ. Κουβέλη

Στις 13/7, ο ΥΦΥΠΕΞ  κ. Σπ. Κουβέλης συμμετείχε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρέσβης της Ολλανδίας στην Αθήνα, κ. Kees van Rij στην Ολλανδική Πρεσβεία. Θέμα της εκδήλωσης ήταν η προώθηση της επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η διερεύνηση των επενδυτικών προοπτικών των ολλανδικών επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με εφαλτήριο την Ελλάδα. Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι ολλανδικών ομίλων, όπως οι "Philips", "Eureko", "Unilever", καθώς και η "Αθηναϊκή Ζυθοποιία".

Αντιδρούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τις νέες ρυθμίσεις

13/7/2010 

Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσα, με Πρόεδρο της Βουλής της Εσθονίας

Στις 8/6/2010, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, θα συναντηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών με την Πρόεδρο της Βουλής της Εσθονίας, κα Ene Ergma. Σηζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, όπως η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών που αυτήν την περίοδο είναι πολυ χαμηλή.

8/6/2010


Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσα, με Πρέσβυ της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης στην Ελλάδα

Στις 7/6/2010,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, δέχτηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Πρέσβυ της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης στην Ελλάδα, Dr. Sc. Boro Bronza.

7/6/2010
Δήλωση  Δ. Δρούτσα, στο περιθώριο της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων (Σεράγεβο)

"Το μήνυμα που στείλαμε σήμερα από το Σεράγεβο είναι καθαρό, είναι σημαντικό: τα Βαλκάνια ανήκουν στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Το μέλλον, το άμεσο μέλλον των βαλκανικών χωρών, βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα της πρωτοβουλίας της Ελλάδας, με τη γνωστή πλέον σε όλους Ατζέντα 2014, να ανοίξει ο δρόμος όλων των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας δρόμος, όπου ο σεβασμός των καλών γειτονικών σχέσεων είναι αυτονόητος. Όπου θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές μας δραστηριότητες, μία ασφαλής και ειρηνική άμεση γειτονιά μας. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας, γι' αυτό το στόχο εργαζόμαστε".


2/6/2010


 

Δηλώσεις ΑΝΥΠΕΞ,  Δ. Δρούτσα μετά τη συνάντησή με ΥΠΕΞ Σερβίας

"Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποστηρίξει μία απόφαση που θα επιτρέψει την επικύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Σερβίας και, παράλληλα, πιστεύουμε ότι η αίτηση της Σερβίας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρήζει ουσιαστικής εξέτασης το συντομότερο δυνατό".
"Το μέλλον των Βαλκανίων, όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή μας οικογένεια και σε αυτή την πορεία αυτές οι χώρες και βεβαίως η Σερβία, θα βρουν στην Ελλάδα τον πιο αξιόπιστο εταίρο και πραγματικό φίλο".
"Είναι η πρώτη χρονιά που οι Σέρβοι πολίτες μπορούν ελεύθερα να ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί Σέρβοι φίλοι τιμούν κάθε χρόνο τη χώρα μας με την επίσκεψή τους. Γνωρίζουν την Ελλάδα καλά. Γνωρίζουν τις ομορφιές της Ελλάδας. Γνωρίζουν τη φιλοξενία των Ελλήνων. Αυτή είναι η Ελλάδα που έχουν γνωρίσει και που όλοι έχουν αγαπήσει. Και θα ήθελα απλώς να πω ότι ελάτε στην Ελλάδα μας, σας περιμένουμε".

21/5/2010
 Τριμερής Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας


Στις 21/5 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, μετέβει στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, κ. Teodor Baconschi και κ. Nikolay Mladenov αντιστοίχως, στην Τριμερή Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας.

Αντικείμενο της επικείμενης Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης αποτέλεσαν η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η προώθηση της "Συνέργειας για τη Μαύρη Θάλασσα".

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βουκουρέστι ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός είχε επίσης διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας. Οι δύο Υπουργοί επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Titulescu, όπου και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για τα 130 χρόνια σύναψης διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρουμανίας.

21/5/2010
 - Δήλωση Δ. Δρούστα για τον Εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης

- Ο εφετινός εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 ετών από τη εμπνευσμένη δήλωση του Robert Schuman που δρομολόγησε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μια διαδικασία που είναι ακόμη σε εξέλιξη και που σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχει ανάγκη από νέα ώθηση. Όλα αυτά τα χρόνια, υπερκεράσαμε τις δυσκολίες, αφομοιώσαμε δημιουργικά τις μεταξύ μας διαφωνίες και προσαρμοστήκαμε στις μείζονες κοσμοϊστορικές πολιτικοκοινωνικές αλλαγές που μας επεφύλασσε το τέλος του 20 αιώνα. Δημιουργήσαμε έτσι το πιο επιτυχημένο μοντέλο ειρήνης στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Φτάσαμε έως εδώ με οδηγό μας το κοινό μας όραμα για μια Ευρώπη ελευθερίας και ευημερίας για όλους. Τα καταφέραμε διότι στην πορεία μας σταθήκαμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Σήμερα, ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει αναμφισβήτητα μια μεγάλη πρόκληση. Η οικονομική κρίση δημιούργησε συνθήκες που απειλούν το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και απαιτούν συλλογική, αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Απαιτούνται αποφάσεις όπως η προχθεσινή, που θα εγγυηθούν τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος. Που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ευρώπης. Είναι χρέος μας να κατοχυρώσουμε και να υπερασπιστούμε την πρόοδο που έχουμε επιτύχει. Να συνεχίσουμε, να μην διαψεύσουμε τις ελπίδες των πρώτων οραματιστών της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά να τις πραγματώσουμε. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της ιστορικής πορείας. Εκεί είναι η θέση της και εκεί θα παραμείνει.

9/5/2010
 


- Υπογραφή Πρωτοκόλλου

- Υπογραφή Πρωτοκόλλου ετήσιων διαβουλεύσεων Ελλάδας-Μπανγκλαντές από ΓΓ ΥΠΕΞ, Πρέσβυ κ. Ι.-Α. Ζέπο, και ΓΓ ΥΠΕΞ Μπαγκλαντές, Πρέσβυ Dr. M.M. Quayes στις 14/4/2010. Το Πρωτόκολλο προβλέπει τη θεσμοποιημένη επαφή Ελλάδας και Μπανγκλαντές και αποβλέπει στην περιοδική αξιολόγηση της συνολικής πορείας των σχέσεων των δύο χωρών και την περαιτέρω εμβάθυνσή τους, καθώς και ανασκόπηση διεθνών και περιφερειακών θεμάτων.

15/4/2010
 


- Σ. Κουβέλης

 Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ κ. Σ. Κουβέλη σε ημερίδα με τίτλο "Πράσινη Ενέργεια -Επιχειρηματικότητα και Εξωστρέφεια".
 

14/4/2010


- Συναντήσεις Δ. Δρούτσα

- Στις 13/4 ο Δ. Δρούτσας, συναντηθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία και του Υφυπουργού Εξωτερικών,
κ. Σπύρου Κουβέλη, με αντιπροσωπεία της AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association),
στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψής της στην Αθήνα.

14/4/2010


 

Σπ. Κουβέλης με Ιρανό ΥΦΥΠΕΞ

- Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης παρέθεσε στις 8/4 γεύμα εργασίας προς τιμήν του Ιρανού Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ali Ahani. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ιράν και συζητήθηκαν ζητήματα πολιτικού, οικονομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ειδική έμφαση δόθηκε στη συνέχιση των διαδικασιών για την σύγκληση Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος - Ιράν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, αποφασίστηκε ότι θα εξετασθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο Υπουργείων οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς. Ακόμη συζητήθηκε η μορφωτική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και του Ιράν. Από ελληνικής πλευράς, τέθηκε το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Τονίστηκε ότι η χώρα μας στηρίζει το δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, υπογραμμίζοντας όμως, παράλληλα, την ανάγκη να δοθούν άμεσα και απτά δείγματα συνεργασίας του Ιράν με την Διεθνή Κοινότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Ο κ. Ahani απηύθυνε πρόσκληση προς τον Υφυπουργό κ. Κουβέλη, για να επισκεφθεί την Τεχεράνη.

8/4/2010Δ. Δρούτσας: Σύσκεψη με Βαλκάνιους Πρέσβεις στην Ελλάδα

- Στις 15/3, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Δ. Δρούτσας είχε σύσκεψη με τους επικεφαλής των ελληνικών Αρχών στα Βαλκάνια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πρέσβεις της Ελλάδας στη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία και οι Επικεφαλής των Γραφείων Συνδέσμου στα Σκόπια και την Πρίστινα. Κατά τη σύσκεψη αναλύθηκε η εσωτερική πολιτική και οικονομική κατάσταση στην περιοχή και θέματα διμερούς συνεργασίας. Συζητήθηκαν ακόμη εισηγήσεις για την ενίσχυση του ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή.  Κεντρικός άξονας αυτής της πολιτικής είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και βασικό εργαλείο η "Ατζέντα 2014", που ήδη έχει αναθερμάνει τη σχετική συζήτηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

15/3/2010


 

Συναντήσεις

- Στις 26/2/2010 ο ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας συναντήθηκε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Θέματα συζήτησης η πορεία και οι προοπτικές των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, ελεύθερα από τις δυο πλευρές, χωρίς να καθορίζεται από τεχνητά χρονοδιαγράμματα.
"Η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να σέβεται απολύτως το ευρωπαϊκό κεκτημένο", τόνισε ο εκπρόσωπος.

- Στις 25/2/2010, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, θα συναντηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Alexander Downer, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

- Στις 24/2/2010, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, θα δεχθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών τον διαπιστευμένο στην Ελλάδα Πρέσβυ της Αιγύπτου, κ. Tarek Ahmed Ibrahim Adel.

- Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης, συναντήθηκε στις 12/2 στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zhang Zhijun.
Και από τις δύο πλευρές επισημάνθηκε η ανάγκη για περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου και της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι δύο Υφυπουργοί είχαν στην αρχή κατ' ιδίαν συνάντηση, στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών, ενώ ακολούθησε και πρόγευμα εργασίας.

26/2/2010

 


 

 Περιοδεία

- Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι στις 25-26/2/2010, προκειμένου να παρευρεθεί στο
Επιχειρηματικό -Οικονομικό Φόρουμ Τροφίμων και Ποτών που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη ρουμανική πρωτεύουσα, ο κ. Κουβέλης θα έχει σειρά επαφών για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα:
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σ. Κουβέλης υπέγραψε στις 19/1 με τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για Οικονομικές Υποθέσεις, κ.Οbeid Humeid Al Tayer, στο Άμπου Ντάμπι, δύο σημαντικές συμφωνίες για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πρώτη διμερής  συμφωνία που υπεγράφη, αφορά στην αποφυγή διπλής φορολογίας στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η δεύτερη στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας στον τομέα των αεροπορικών συγκοινωνιών. Οι συναντήσεις  και συμφωνίες έγιναν στο περιθώριο  της Διεθνούς Διάσκεψης για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη που πραγματοποιείται στο Άμπου Ντάμπι, με θέματα που αφορούν στον τουρισμό, στην ενέργεια και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

26/2/2010


Δήλωση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σχετικά με τη σημερινή καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση
του ΕΔΔΑ στην υπόθεση Αγνίδη κατά Τουρκίας


Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Δελαβέκουρας έκανε στις 23/2 την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Αγνίδη κατά Τουρκίας: "Για άλλη μια φορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα επί της υποθέσεως Αγνίδη κατά Τουρκίας, διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην περιουσία). Επιβεβαιώνεται λοιπόν και πάλι το κληρονομικό δικαίωμα Ελλήνων πολιτών σε ακίνητες περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη και ενισχύεται η βάση για την θετική έκβαση και άλλων αντίστοιχων υποθέσεων διεκδίκησης ακίνητης περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη. Όπως και σε προηγούμενες σχετικές υποθέσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση παρενέβη ενεργά στην υπόθεση με την αποστολή γραπτών παρατηρήσεων προς ενίσχυση της θέσεως των προσφευγουσών. Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και να σεβαστεί τα κληρονομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, κάτι που έχει κατ' επανάληψη αναδειχθεί και από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Η υπόθεση Αγνίδη κατά Τουρκίας αφορά την αμφισβήτηση του κληρονομικού δικαιώματος των προσφευγουσών επί ακινήτων κείμενων στην Τουρκία, λόγω της ελληνικής υπηκοότητας του δικαιοπαρόχου τους, κατ' επίκληση της αρχής της αμοιβαιότητας, η οποία μάλιστα έγινε 50 χρόνια μετά το θάνατο του κληρονομουμένου και ενόσω για μισό αιώνα η οικογένεια πλήρωνε φόρο ακίνητης περιουσίας στο τουρκικό κράτος.  Η ανωτέρω απόφαση εντάσσεται στην πάγια, πλέον, νομολογία του Ε.Δ.Δ.Α. σχετικά με το δικαίωμα στην περιουσία Ελλήνων επί ακίνητης περιουσίας στην Τουρκία (αποφάσεις της 27-3-2007 Αποστολίδης και λοιποί κατά Τουρκίας, της 8-1-2008 Nacaryan και Deryan κατά Τουρκίας και της 29-9-2009,
Φωκάς κατά Τουρκίας).

 


 

Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, σε ΣΓΥ - ΣΕΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στις 22/2/2010 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, συμμετείχε στις εργασίες των Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΓΥ - ΣΕΥ) που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες.
Τα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν η κατάσταση στην Αϊτή και η αξιολόγηση της μέχρι τώρα δράσης της Ε.Ε στη χώρα, η συνεργασία του Ιράν με το ΔΟΑΕ για το πυρηνικό πρόγραμμά του, οι πρόσφατες εκλογές στην Ουκρανία και οι σχέσεις Ουκρανίας - Ε.Ε, το Αφγανιστάν, καθώς και η πρόσφατη απαγόρευση εισόδου πολιτών κ-μ Ε.Ε στη Λιβύη. Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήθηκαν  η Στρατηγική "Ε.Ε 2020' για την απασχόληση και την ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή.

22/2/2010

 


  Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον
  Εκπρόσωπο του Υπουργείου
  Εξωτερικών, κ. Γρ. Δελαβέκουρα
στις 20/1...

 


Συναντήσεις Δ. Δρούτσα με Πρέσβεις

- Στις 20/1/2010, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, δέχτηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών τους διαπιστευμένους στην Ελλάδα Πρέσβεις της Αργεντινής, κ. Jorge Alejandro Mastropietro, τον Πρέσβυ του Αζερμπαϊτζάν, κ. Rahman Sahib oglu Mustafayev, και  τον Πρέσβυ του Μαυροβουνίου, κ. Ivo Armenko.

- Στις 12/1/2010 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, δέχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον διαπιστευμένο στη χώρα μας Πρέσβυ του Ηνωμένου Βασιλείου, Dr. David Landsman. Επίσης, την ίδια ημέρα, ο κ. Δρούτσας, δέχθηκε στο Υπουργείομ τον Πρόεδρο της Ομόνοιας και Δημάρχο Χειμάρρας, κ. Βασίλειο Μπολάνο, και τον Πρόεδρο του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), κ. Ευάγγελο Ντούλε.

- Στις 15/12/09, ο  ΥΠΕΞ, Δ.Δρούτσας συναντήθηκε με τους Πρέσβεις των Φιλιππινών, κ. Rigoberto d. Tiglao και της Ινδίας, κ. Dilip Sinha  και με τον Διευθυντή της FRONTEX κ. I. Laitinen.
- Στις 14/12 συναντήθηκε με τους Πρέσβεις της Γεωργίας, κ. I. Tavartkiladze, του Ιράν, κ. M. Honardoost και της Ινδονησίας, κ. A. Rusdi.

 

20/1/2010

 


 

Επίσκεψη ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, στη Λετονία και τη Λιθουανία στις 13-15/1/10

Στην πρωτεύουσα της Λετονίας ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί και θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της εν λόγω χώρας, κ. Maris Riekstins. Επίσης θα συναντηθεί με τον Λετονό Υπουργό Οικονομικών, κ. Einars Repse, και με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του λετονικού Κοινοβουλίου, κ. Andris Berzins. Στο Βίλνιους ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί με το Λιθουανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Vygaudas Usackas, αλλά και θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Τρόικα Ελλάδας-Ιρλανδίας-Λιθουανίας. Περαιτέρω, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε Δείπνο Εργασίας, στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης που πραγματοποιείται 14 και 15 Ιανουαρίου στο Βίλνιους με θέμα τις προκλήσεις για την παγκόσμια ασφάλεια το 2010.

15/1/2010

 


Ενημέρωση Σπ. Κουβέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ενημέρωσε στις 30/11 τις επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων που συνεδρίασαν από κοινού για την επικείμενη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.
Η Ελλάδα καταβάλει προσπάθεια στο πλαίσιο της Ε.Ε. ώστε οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, που προέρχονται από ναυσιπλοΐα και αεροπλοϊα να συμπεριληφθούν στη συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών και να επανεξεταστούν ισότιμα για όλες τις χώρες ώστε να μην προκληθούν ζημιές στην ελληνική ναυτιλία. Για τη χώρα μας η Κοπεγχάγη πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για διέξοδο από την οικονομική κρίση, είπε ο Σ. Κουβέλης ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικής ενέργειας έστω και για ειρηνικούς σκοπούς. Πρόκειται για ακριβή ενέργεια υπερβολικού κινδύνου για σεισμογενή χώρα, η οποία δημιουργεί απόβλητα. Ο υφυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι αμέσως μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης θα ενημερώσει κατά προτεραιότητα τη Βουλή για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξει.
 Oμιλία ΥΦΥΠΕΞ, Σπ.Κουβέλη στο Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο...
 
Συναντήσεις ΥΦΥΠΕΞ κ. Σπ. Κουβέλη με διαπιστευμένους στην Ελλάδα Πρέσβεις.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους Πρέσβεις:
της Σλοβενίας κ.Vladimir Kolmanic, του Ηνωμένου Βασιλείου Dr David Landsman, της Τουρκίας κ. Hasan Gogus,
της Ισπανίας κ. Μiguel Fuertes Suarez και της Ουγγαρίας κ. Jozsef Toth.
 


Συνέδριο ΔΙΚΕΜΠΕΠ

Οι Πρέσβεις της Ρωσίας, Τουρκίας, Ολλανδίας, Ισπανίας, Ισραήλ, Ουκρανίας, Γεωργίας
έδωσαν το παρόν στην ομιλία του Σερ Β.Μαρκεζίνι στην  εκδήλωση του ΔΙΚΕΜΠΕΠ.


 Συνάντηση Σπ. Κουβέλη με τον  Πρέσβη της Ν.Ζηλανδίας.

O Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβυ της Νέας Ζηλανδίας στην Ελλάδα με παράλληλη διαπίστευση από τη Ρώμη κ. Douglas Frederick Lawrence Markes.
Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες διέπονται από βαθείς ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Συζητήθηκαν θέματα πολιτικής πράσινης ανάπτυξης , τομέας στον οποίο τόσο η Ελλάδα, όσο και η Νέα Ζηλανδία έχουν να προσφέρουν πολλά. Τέλος ο Πρέσβυς της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε την επιθυμία της χώρας του να καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε για το σκοπό αυτό την υποστήριξη της Ελλάδας.

 


Συνάντηση του Πρέσβη της Ιταλίας με την Υφυπουργό Παιδείας.

Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, κύριος Gianpaolo Scarante, είχε μια συνάντηση την με την Υφυπουργό Παιδείας, Δια Bίου Mάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην συνεργασία των δύο χωρών στον εκπαιδευτικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας, η οποία από την φετινή σχολική χρονιά εντάχθηκε μεταξύ των προαιρετικών γλωσσών στα γυμνάσια.
Ο Πρέσβυς εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της Ιταλίας για αυτή την σημαντική εξέλιξη, που επιβεβαιώνει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Εξετάστηκαν επίσης οι τρόποι μέσω των οποίων η προσφορά της ιταλικής γλώσσας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο έντονη και αποτελεσματική.
Η Υφυπουργός, δέχθηκε τέλος με ενδιαφέρον την πρόταση για έναρξη επαφών με την ιταλική πλευρά, σχετικά με τα θέματα του εκσυγχρονισμού των εκπαιδευτικών συστημάτων και για μία ανταλλαγή εκτιμήσεων και εμπειριών στον τομέα των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αμφότερες τις χώρες.

 


ΥΠΕΞ: Συναντήσεις Δρούτσα με Πρέσβεις.

O αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, δέχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών
του εξής Πρέσβεις:
Των ΗΠΑ: κ. Daniel Speckhard, της ΚΥΠΡΟΥ: κ. Ιωσήφ Ιωσήφ,
της ΙΣΠΑΝΙΑΣ:
κ. Miquel Fuertes Suarez και του ΠΑΚΙΣΤΑΝ: κ. Iftikhar Hussain Kazmi,
στο πλαίσιο των επαφών γνωριμίας τους
.
 


Η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής 2010
 


 

Η σύνθεση της νέας επιτροπής περιλαμβάνει 27 εκπροσώπους των Κρατών - Μελών. Οι νέοι Επίτροποι είναι οι ακόλουθοι:

Ελλάδα, Μαρία Δαμανάκη - Ναυτ. Υποθέσεις & Αλιεία, Γερμανία, Γκίντερ Έτινγκερ - Ενέργεια, Αυστρία, Γιόχανες Χαν - Περιφερειακή πολιτική, Βέλγιο, Κάρελ Χουκτ - Εξωτερικό Εμπόριο, Βουλγαρία, Ρουμιάνα Γέλεβα - Διεθνή Συνεργασία, Ανθρωπιστική βοήθεια, αντιμετώπιση κρίσεων, Κύπρος, Ανδρούλα Βασιλείου - Παιδεία, πολυγλωσσία και νεολαία, Δανία, Κόνι Χέντεγκαρντ - Κλιματικές αλλαγές, Ισπανία, Χοακίν Αλμούνια - Ανταγωνισμός, Εσθονία, Σιν Κάλας - Μεταφορές,Φιλανδία, Όλι Ρεν - οικονομικές & νομισματικές υποθέσεις, Γαλλία, Μισέλ Μπαρνιέ - Εσωτερική αγορά, Ουγγαρία, Λάζλο Αντόρ - Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις & καταπολέμηση διακρίσεων, Ιρλανδία, Μέρι Κουίν - Έρευνα και τεχνολογία, Ιταλία, Αντόνιο Ταγιάνι - Βιομηχανία και επιχειρηματικότητα, Λετονία, Αντρίς Πίμπαγκς - Ανάπτυξη, Λιθουανία, Αλγκίρντας Σεμέτα - Φορολογία, τελωνειακή ένωση & καταπολέμηση της απάτης, Λουξεμβούργο, Βίβιαν Ρέντινγκ - Δικαιοσύνη, θεμελιώδη δικαιώματα, Μάλτα, Τζον Ντάλι - Υγεία και πολιτική καταναλωτών, Ολλανδία, Νέλι Κρουζ - Ψηφιακή πολιτική, Πολωνία, Γιάνους Λεβαντόφσκι - Προπολογισμός & οικονομικός προγραμματισμός, Πορτογαλία, Ζοζε Μπαρόζο - Γενική Γραμματεία - Ομάδα εκπροσώπων τύπου, Τσεχία, Στέφαν Ρούλε - Διερεύνηση, Ρουμανία, Ντάντσιαν Γκιόλος - Γεωργία & ανάπτυξη, Ηνωμένο Βασίλειο, Κάθλιν Άστον - Αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Σλοβακία, Μάρος Σέφκοβιτσς - Διοίκηση και σχέσεις με Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σλοβενία, Γιάνεζ Ποτόκνικ - Περιβάλλον, Σουηδία, Σεσίλια Μάλστρομ - Εσωτερικές υποθέσεις.

 


ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ  ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

Την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβώνας. Εκτός από την διαρρύθμιση των Θεσμών της Ενωμένης Ευρώπης, η Συνθήκη εισάγει στο πρωταρχικό δίκαιο της ΕΕ ένα άρθρο μεγάλης σπουδαιότητας για τις Εκκλησίες. Με το άρθρο 17 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, η ΕΕ αναγνωρίζει την ταυτότητα και την ειδική συμβολή των Εκκλησιών και, πάνω σ' αυτή τη βάση, διεξάγει με αυτές ένα διάλογο "ανοικτό, διαφανή και τακτικό". Δυνάμει αυτού του άρθρου, οι Εκκλησίες και οι θρησκευτικές Κοινότητες θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το Διάλογό τους με την Επιτροπή (Commission), το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, και να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στην ευρωπαϊκή πολιτική σκέψη. Εμπνευσμένες από την κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας και έχοντας μεγάλη πείρα στο πεδίο δράσεώς τους, οι Εκκλησίες θα μπορέσουν να έχουν ένα διάλογο κριτικό και εποικοδομητικό με εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις για τις πολιτικές που διαμορφώνει η ΕΕ. Σήμερα, την παραμονή μιας νέας δεκαετίας, παραμένουν ίδιες οι επιτακτικές προκλήσεις που απασχολούν την ΕΕ και τις Εκκλησίες: Η προαγωγή της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου, η αλληλεγγύη με τους πιο αδύναμους μέσα στις κοινωνίες μας, η Οικονομία στην υπηρεσία του Ανθρώπου, η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και με τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι κλιματικές αλλαγές και η προφύλαξη της Δημιουργίας, η υποδοχή των μεταναστών και ο διαπολιτιστικός διάλογος. Οι Εκκλησίες της Ευρώπης υποδέχονται, λοιπόν, ευχαρίστως το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εργαλείο που θα τους επιτρέψει να συνοδεύσουν πιο αποτελεσματικά την ΕΕ ώστε αυτή να γίνει μία Κοινότητα λαών και αξιών, που να έχει συνείδηση της ευθύνης της και να είναι ενωμένη και φιλόξενη. Κατά τα τελευταία αυτά χρόνια, είχε εκ των πραγμάτων αρχίσει ένας Διάλογος ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την COMECE και τους οικουμενικούς εταίρους της. Χάρη σ' αυτόν τον "εκ των πραγμάτων Διάλογο", η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Εκκλησίες μεγάλωσε συν τω χρόνω. Η COMECE εύχεται ο διάλογος αυτός να είναι εντονότερος και βαθύτερος, βάσει του άρθρου 17. Καλεί τις Εκκλησίες και τους χριστιανούς ανά την Ευρώπη να δράξουν αυτή την ευκαιρία διαλόγου για να συμβάλουν στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό με πραγματογνωμοσύνη και ανθρωπιά.Η COMECE με τους οικουμενικούς εταίρους της ΚΕΚ (=Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών) θα κάνει προσεχώς συγκεκριμένες προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο προκειμένου να εδραιωθεί ο διάλογος αυτός σε μια τακτική θεσμική πρακτική.
(*)COMECE
Η COMECE είναι η Επιτροπή των καθολικών Ιεραρχιών της Ενωμένης Ευρώπης. Αποτελείται από Επισκόπους, που εκπροσωπούν τις Ιεραρχίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατηρεί μια μόνιμη Γραμματεία στις Βρυξέλλες.
Η Επιτροπή αυτή λειτουργεί από τις 3 Μαρτίου 1980 (είχε προηγηθεί ένα καθολικό γραφείο πληροφοριών με το όνομα SIPECA από το 1976 ως το 1980). Συζητήσεις κατά τη δεκαετία του 1970 για τη δημιουργία ενός οργάνου που θα συνέδεε τις τοπικές Ιεραρχίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, οδήγησαν στην απόφαση, παραμονή των πρώτων ευρωπαϊκών εκλογών του 1979, για την ίδρυση της COMECE.
Η COMECE έχει ως σκοπό:
-Να παρακολουθεί και να αναλύει τις πολιτικές διαδικασίες της Ε.Ε.
-Να πληροφορεί την Εκκλησία ώστε αυτή να συνειδητοποιεί τις εξελίξεις στη νομοθεσίας και στις ευρωπαϊκές πολιτικές.
-Να διατηρεί ένα τακτικό διάλογο με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλιο της ΕΕ και Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο) μέσω της ετήσιας συνάντησης των κυριοτέρων θρησκευτικών Υπευθύνων, μέσω Σεμιναρίων Διαλόγου και πολλαπλών διασκέψεων, και συμμετέχοντας σε διαβουλεύσεις που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Να ενθαρρύνει την περισυλλογή, βάσει της κοινωνικής διδασκαλίας της Εκκλησίας, επί προκλήσεων που θέτει η ανοικοδόμηση μιας ενωμένης Ευρώπης. Η COMECE χρηματοδοτείται από τις Ιεραρχίες της Ενωμένης Ευρώπης. Η Γραμματεία της σήμερα αποτελείται από 11 συμβούλους. Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος είναι ο Σεβ/τος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών.

23/12/2009


Συναντήσεις Σπ. Κουβέλη

Συναντήσεις ΥΦΥΠΕΞ κ. Σπ. Κουβέλη στις 11/12 με τους Πρέσβεις του Κουβέιτ και της Λιβύης,
κ. Raed Al Rifai και κ. Ramadan Ahmed Barg αντίστοιχα, και με τον Υπουργό Εμπορίου και
Υπηρεσιών της Σερβίας κ.Slobodan Milosavljevic.

11/12/2009


 

 

Δηλώσεις ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, και ΥΠΕΞ Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μ. Κυπριανού (Βρυξέλλες, 08.12.09)

 

κ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η στενή συνεργασία μας, ο απόλυτος συντονισμός και η κοινή μας πορεία προς αυτό το Συμβούλιο έδωσε δύναμη στην κοινή μας φωνή, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Καταφέραμε μια σημαντική και ουσιαστική βελτίωση των συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. Ξεκάθαρη γλώσσα. Βάλαμε επιτέλους κάποια πράγματα πάλι στη σωστή τους θέση.

Νομίζω ότι μπορούμε να προσβλέπουμε και στη συνέχεια στον απόλυτο συντονισμό μας και στη συνέχεια αυτής της πολύ στενής συνεργασίας μας, σε όλα τα αυτά τα θέματα και σε ό,τι αφορά στην ΕΕ γενικότερα.
κ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Καταρχήν εγώ θέλω να αρχίζω ευχαριστώντας τον Υπουργό κ. Δρούτσα, το φίλο Δημήτρη αλλά και την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράσταση και το συντονισμό που είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Δεν ήταν εύκολο. Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι σήμερα από το αποτέλεσμα.

Να υπενθυμίσω ότι ο στόχος της Κύπρου, όπως είχε διατυπωθεί, ήτανε πρώτα από όλα να ενισχυθεί η γλώσσα των συμπερασμάτων, και δεύτερον, να μην περιέχουν κάτι το οποίο θα μπορούσε να εμποδίσει την Κύπρο σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ενέργειες. Κι αυτό το έχουμε επιτύχει. Και να υπενθυμίσω επίσης ότι ο στόχος, όπως είχε καθοριστεί, ήταν να μην περάσει αλώβητη η Τουρκία από αυτό το Συμβούλιο, και, αν δεν είναι εφικτό να υπάρξει ομοφωνία και των 27 για συγκεκριμένα μέτρα, να μην υπάρχει αδυναμία ή δυσκολία για την Κύπρο να πάρει τις δικές της θέσεις, μαζί βεβαίως με άλλους εταίρους και υποστηρικτές. Κι ακριβώς και αυτό το έχουμε πετύχει. Έτσι πιστεύω ότι, υπό τις περιστάσεις, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Και ταυτόχρονα, νομίζω ξανά ότι για μας τουλάχιστον ήταν πολύ σημαντικό το ότι είχαμε τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτή τη διαδικασία, ότι δεν ήμασταν μόνοι μας και ότι μιλούσαμε με την ίδια φωνή.
 

8/12/2009Διπλωματικές Συναντήσεις Δ.Δρούτσα.
 

Στο πλαίσιο των συναντήσεων για εθιμοτυπική γνωριμία με τους
τους ξένους διπλωμάτες ο Αναπληρωτής Υπουργός
Εξωτερικών, Δ.Δρούτσας, πραγματοποιεί συναντήσεις
με τους ακόλουθους διπλωμάτες:


Πέμπτη 22 Οκτωβρίου
2009
- Με τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Dr.David Landsman
- Με τον Πρέσβη της Ολλανδίας, Cornelis Van Rij
- Με τον Πρέσβη του Λουξεμβούργου, Conrad Bruch
- Με τον Επιτετραμένο του Βελγίου, Joris Ronse
Επίσης ο Δ.Δρούτσας παρέθεσε γεύμα στο Υπουργείο Εξωτερικών προς τιμήν των διαπιστευμένων στη χώρα μας Αράβων Πρέσβεων, ενώ συναντήθηκε στο Υπουργείο με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις, Andrew Shapiro.
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αναπλ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Μπεγλίτη, προκειμένου να συζητήσουν θέματα συνεργασίας και συντονισμού των δυο Υπουργείων.
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
- Με τους 22 Έλληνες Ευρωβουλευτές σε πρόγευμα εργασίας.
- Με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας,
Donald Tusk, σε γεύμα εργασίας, όπου θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός και Υπουργός των Εξωτερικών, Γ.Παπανδρέου
Δευτέρα 26 & Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
- Θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΓΥΕΣ) στο Λουξεμβούργο.
- Δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών, όπου θα εξεταστεί η υποψηφιότητα της Αλβανίας για την ένταξή της στην Ε.Ε.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009
- Ο κ.Δρούτσας θα συνοδέψει τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, Γ.Παπανδρέου, στο προγραμματισμένο του ταξίδι στη Σουηδία.
Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
- Ο Δ.Δρούτσας θα συνοδέψει τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, Γ.Παπανδρέου, στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες.

22/10/2009