HOME - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

 

 

 

 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ


ΥΠΕΞ 20/1/2010

 

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρ. Δελαβέκουρα
 

Όλο το κείμενο

 


κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα σας, καλώς ήρθατε στο πρώτο briefing της χρονιάς.

Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Σήμερα στις 11:00 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Πρέσβυ της Αργεντινής στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρέσβυ του Αζερμπαϊτζάν και με τον Πρέσβυ του Μαυροβουνίου.

Αύριο στις 11:30 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 18:00 θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Dr. Spindelegger, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του Αυστριακού Υπουργού Εξωτερικών.

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στις 11:00 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, σε ειδική συνεδρίαση, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι Ευρωβουλευτές. Θέμα της συζήτησης θα είναι η «ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την Κυριακή 24 του μηνός ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου στις 25 θα πραγματοποιηθούν τα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Τα θέματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με την επιφύλαξη της συνάντησης του COREPER που θα γίνει αύριο, είναι η κατάσταση στην Αϊτή, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σομαλία, Ιράν, Υεμένη και Αφγανιστάν, ενόψει και της Διάσκεψης για το Αφγανιστάν που θα γίνει στο Λονδίνο στις 28 Ιανουαρίου, αλλά και της εκεί παράλληλης συνάντησης με αντικείμενο την κατάσταση στην Υεμένη και την ενίσχυση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Και τέλος την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου ο κ. Δρούτσας θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη που θα γίνει για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο. Όπως γνωρίζετε η παρουσία της χώρας μας και η συμβολή της είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο με την παρουσία εκεί των ελληνικών δυνάμεων, αλλά και με την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια που έχουμε προσφέρει όλο αυτό το διάστημα.

Η Διάσκεψη γίνεται σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στην ISAF, αλλά και γειτονικών με το Αφγανιστάν χωρών. Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν επίσης Διεθνείς Οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και παγκόσμιοι Οικονομικοί Οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τον Βρετανό Πρωθυπουργό και η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί σε πέντε ενότητες:

1) Την ασφάλεια, με έμφαση στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αφγανικών δυνάμεων να αναλάβουν την ευθύνη ασφαλείας της χώρας τους.

2) Τη διακυβέρνηση και την εξέταση μέτρων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

3) Την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

4) Την περιφερειακή διάσταση ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης και

5) τη συμφιλίωση και την ανοικοδόμηση του Αφγανικού Κράτους.

Η Διάσκεψη δεν είναι Διάσκεψη Δωρητών, ούτε συγκέντρωσης δυνάμεων. Δεν θα επικεντρωθεί μόνο σε ζητήματα ασφαλείας αλλά αποβλέπει κυρίως στην αποτίμηση των μέχρι τώρα προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας στην επίτευξη καλύτερου συντονισμού, ιδίως στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας.

Όσοι δημοσιογράφοι επιθυμούν να καλύψουν τη Σύνοδο, θα πρέπει να διαπιστευθούν έγκαιρα, έως τις 22 Ιανουαρίου, στη σχετική ιστοσελίδα που υπάρχει στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Για το αν θα υπάρξει αποστολή, θα σας ενημερώσουμε την άλλη εβδομάδα.

Ως προς το πρόγραμμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, του κ. Κουβέλη, όπως γνωρίζετε συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκεί ο κ. Υφυπουργός υπέγραψε με τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις των Εμιράτων δύο συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου.

Από χθες ο Υφυπουργός βρίσκεται στο Κουβέιτ για διμερείς συνομιλίες και την υπογραφή επιπλέον συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας. Ο κ. Κουβέλης επιστρέφει στην Ελλάδα στις 22 του μηνός και τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου θα έχει συναντήσεις με Πρέσβεις διαπιστευμένους στη χώρα μας, και συγκεκριμένα με τον Πρέσβυ του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Πρέσβυ του Αζερμπαϊτζάν.

Αν υπάρχουν ερωτήσεις ευχαρίστως να απαντήσω. Παρακαλώ.

κ. ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Πριν από λίγες εβδομάδες κύριε εκπρόσωπε όλος ο ελληνισμός έγινε μάρτυρας μιας αποτρόπαιης πράξης στην Κύπρο, της βεβήλωσης του τάφου του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Αμέσως μετά και χωρίς τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε να έχουν υπάρξει αντικειμενικά στοιχεία, οι Διωκτικές Αρχές της Κύπρου στοχοποίησαν κάποιους Ελλαδίτες ΕΠΥ οι οποίοι υπηρετούν στις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς ακόμη μέχρι σήμερα να υπάρχουν στοιχεία. Δηλαδή μιλάμε για κατ΄ οίκον έρευνες, μιλάμε για ανακριτική διαδικασία και άλλα πολλά.

Έχετε διαμαρτυρηθεί στην Κυπριακή Κυβέρνηση για τη συμπεριφορά την οποία επιφύλαξε στους Ελλαδίτες ΕΠΥ, οι οποίοι είναι εκεί και συμβάλλουν στην ασφάλεια της Κύπρου, πρώτον; Και δεύτερον, οι Ελλαδίτες ΕΠΥ που υπηρετούν εκεί πέρα θεωρείτε εσείς σαν Υπουργείο Εξωτερικών ότι είναι φίλοι ή εχθροί της Κυπριακής Δημοκρατίας;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Στο πλαίσιο των ερευνών που έκανε η Κυπριακή Αστυνομία, εξ όσων γνωρίζω, έκανε κάποιες προσαγωγές για να ελέγξει στοιχεία, χωρίς να γίνουν συλλήψεις, γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κάποια σχέση με τη συγκεκριμένη απαράδεκτη πράξη, την οποία έχουμε καταδικάσει όλοι φυσικά.

Στις έρευνες, η Κυπριακή Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, για να εντοπίσει τους υπευθύνους και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Αυτή η εγκληματική πράξη είναι απαράδεκτη. Είναι προσβολή σε κάθε έννοια πολιτισμού. Τέλος να σημειώσω ότι είναι αυτονόητο πως οι δυνάμεις που βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι δυνάμεις που βρίσκονται εκεί για να τη στηρίξουν.

Κα ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Υπάρχει περίπτωση συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών του κ. Δρούτσα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Αφγανιστάν κι αν ναι τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα αυτής της συνάντησης;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο έχουμε πει, ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει η επιθυμία σε κάθε ευκαιρία να πραγματοποιούνται συναντήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορώ να αποκλείσω να πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου για το Αφγανιστάν, όπου θα βρίσκονται και οι δύο.

Κα ΦΡΥΣΣΑ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω εάν έχει φύγει το αεροπλάνο με την ανθρωπιστική βοήθεια για την Αϊτή ή επειδή υπάρχουν προβλήματα πότε προγραμματίζεται;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το αεροσκάφος σε συνεργασία και με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα άλλα Υπουργεία τα οποία έχουν προσφέρει βοήθεια, είναι έτοιμο εδώ και δύο μέρες να αναχωρήσει. Δυστυχώς δεν έχουμε μπορέσει ακόμα να εξασφαλίσουμε άδεια
προσγείωσης στην Αϊτή.

Αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο της Αϊτής, από ό,τι φαίνεται, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη ροή των πτήσεων. Ελπίζουμε να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να αναχωρήσουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η αμερικανική πλευρά, η οποία έχει αναλάβει τη διοίκηση του αεροδρομίου, συγκεντρώνει τις προσφορές και βάσει των προτεραιοτήτων κανονίζει και τη ροή της κυκλοφορίας.

Ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν να αναχωρήσει και το αεροσκάφος με την ελληνική βοήθεια, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε επιτόπου και να βοηθήσουμε κι εμείς.

κ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Από την απάντησή σας προκύπτει ένα ερώτημα, με ποιον έχετε έρθει σε συνεννόηση για τη συγκέντρωση βοήθειας; Γιατί φαντάζομαι ότι δεν αρκείστε σε κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις να μαζεύετε βοήθεια εδώ και μετά να ενημερώνετε τους Αμερικανούς ότι θα μεταφέρετε τη συγκεκριμένη βοήθεια εκεί. Έχετε συνεννοηθεί με κάποιον;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το αεροσκάφος το οποίο είναι έτοιμο αυτή τη στιγμή να αναχωρήσει, εφόσον υπάρξει και η άδεια προσγείωσης, έχει ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Αυτή η συγκέντρωση του υλικού γίνεται στην Ελλάδα, σε συνεννόηση με μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα Υπουργεία τα οποία μπορούσαν να προσφέρουν, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα γίνεται συνεννόηση με τον ΟΗΕ και με την αμερικανική πλευρά, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι το αεροσκάφος θα μπορέσει να φτάσει εκεί το συντομότερο δυνατόν, βάσει του προγραμματισμού και των δυνατοτήτων του αεροδρομίου στην Αϊτή. Σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή συγκεντρώνεται βοήθεια και για να φτάσει αυτή η βοήθεια στην Αϊτή πρέπει να υπάρχει συντονισμός με τους υπευθύνους στο αεροδρόμιο.

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Μπορείτε σε αυτό το πλαίσιο να μας εξηγήσετε γιατί δεν έχει σταλεί η ελληνική διασωστική ομάδα; Από το Υπουργείο Άμυνας είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή του σεισμού η ομάδα είναι έτοιμη να αναχωρήσει για την Αϊτή. Δηλώσαμε την πρόθεσή μας να στείλουμε την ομάδα των διασωστών και κάποιος αρνήθηκε, δεν δέχθηκε κάποιος την προσφορά;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή είναι η χορήγηση άδειας προσγείωσης στην Αϊτή. Μόλις θα μπορέσουν να μας δώσουν άδεια θα μεταφερθεί εκεί και η ελληνική ομάδα.

κ. ΦΟΥΡΛΗΣ: Ήθελα να αλλάξω θέμα, τουλάχιστον προσωρινά. Θέλετε να μας πείτε εάν έχει αντιδράσει με κάποιο τρόπο η Ελληνική Κυβέρνηση ή το Υπουργείο Εξωτερικών, σε όσα ανέφερε χθες ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας παραβιάζει στοιχειώδεις κανόνες ελεύθερης διακίνησης προϊόντων, αγαθών, προσώπων κλπ., στην Ένωση, καθότι υπάρχουν εδώ και κάποια 24ωρα μπλόκα αγροτών που δεν επιτρέπουν την κίνηση από τη Βουλγαρία;

Μήπως σκέφτεστε να προχωρήσετε σε κάποια σχετική πρωτοβουλία; Γιατί ο κ. Borrisov απ’ ότι αντιλαμβάνομαι χρησιμοποιεί ακόμη και ορισμένους χαρακτηρισμούς στην επιστολή του.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Επαφή με τη βουλγαρική πλευρά υπάρχει. Ελπίζουμε να βρεθεί σύντομα λύση ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα. Ενδιαφέρον μας είναι να μπορεί να υπάρχει απρόσκοπτη μετακίνηση μέσα στην ελληνική επικράτεια και να μη δημιουργούνται προβλήματα με τις γειτονικές χώρες. Ελπίζουμε ότι αυτό θα μπορέσει να καταστεί δυνατό το συντομότερο δυνατό. Η επαφή με τη βουλγαρική πλευρά είναι συνεχής, δεν έχουμε θέμα επικοινωνίας.

κ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Ήθελα να επιστρέψω στο θέμα του Αφγανιστάν. Χαρακτηρίσατε σημαντική την ελληνική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Αναρωτιέμαι για ποια παρουσία μιλάτε, όταν πρόκειται για μία δύναμη την οποία το ΝΑΤΟ δεν υπολογίζει, δεν την εντάσσει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και δεν της αναθέτει αποστολές.

Και το ερώτημα είναι για ποιους πολιτικούς λόγους η δύναμη αυτή δεν επιστρέφει στην Ελλάδα απ’ τη στιγμή που δεν έχει αποστολή στο Αφγανιστάν και παραμένει στην Καμπούλ, που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ιδίως τι συμβαίνει από επιθέσεις κλπ.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η παρουσία συγκεκριμένα του ΤΕΣΑΦ, γιατί δεν είναι μόνο το ΤΕΣΑΦ εκεί πέρα, είναι πάρα πολύ σημαντική στο Αφγανιστάν. Έχει προσφέρει πάρα πολύ σημαντικό έργο όλο το διάστημα που βρίσκεται εκεί και συνεχίζει να προσφέρει σημαντικό έργο, το οποίο και γίνεται πάρα πολύ θετικά δεκτό από την τοπική κοινωνία.

Η παρουσία μας εκεί είναι σημαντική και για την εικόνα της Ελλάδας στο Αφγανιστάν. Το έργο του ΤΕΣΑΦ είναι σημαντικό και γι’ αυτό παραμένει εκεί, γιατί έχει να προσφέρει ακόμα πράγματα. Κάνει έργο. Ο τρόπος με τον οποίο καταγράφεται ή δεν καταγράφεται από το ΝΑΤΟ η παρουσία, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

Αλλά δεν αναιρεί την ουσιαστική παρουσία του τάγματος, που είναι ένα μέρος μόνο της δύναμης που έχουμε στο Αφγανιστάν.

κ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε, «ο τρόπος που καταγράφεται ή δεν καταγράφεται από το ΝΑΤΟ». Θεωρείτε ότι είναι θέμα διαδικαστικό; Είναι θέμα logistics; Το ΝΑΤΟ δεν εντάσσει αυτή τη δύναμη στην ISAF, δεν της αναθέτει αποστολές, δε τη θεωρεί ανήκουσα στη συμμαχική δύναμη. Είναι υπό εθνική αποστολή το ΤΕΣΑΦ στο Αφγανιστάν, 122 στρατιωτικοί. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν επιστρέφουν πίσω, απ’ τη στιγμή που αντιθέτως με όσα είπατε, δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως αποστολή;
Παραμένουν εντός στρατοπέδου.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Γιατί έχουν ακόμα να προσφέρουν. Συνεχίζουν το έργο τους.

κ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Μπορείτε σας παρακαλώ να μας εξηγήσετε τι έχουν να προσφέρουν; Δεν το αντιλαμβάνομαι. Το ΝΑΤΟ δεν τους υπολογίζει. Γιατί δεν επιστρέφουν πίσω;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το ξαναείπατε αυτό και σας απάντησα ήδη. Μπορώ να σας απαντήσω και πάλι. Η παρουσία του ΤΕΣΑΦ στην Καμπούλ είναι σημαντική. Έχει ακόμα να προσφέρει. Γι’ αυτό βρίσκεται εκεί. Το θέμα της καταγραφής είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το δούμε. Αλλά η ουσία της παρουσίας και της προσφοράς του Τάγματος δεν αναιρείται.

Κα RISTOVSKA: Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω για το ζήτημα της ονομασίας. Πιστεύετε ότι υπάρχουν πιέσεις από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί τον τελευταίο καιρό υπάρχουν διάφορες δηλώσεις σχετικά. Πιστεύετε ότι υπάρχει πίεση προς την Ελλάδα για πιο γρήγορα να λυθεί το πρόβλημα; Το ένα. Και το δεύτερο, αν έχετε κάποιες πληροφορίες για συνάντηση με τον κ. Νίμιτς.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πίεση δεν υπάρχει. Υπάρχει βούληση. Πίεση δεν μπορεί να υπάρχει γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με εποικοδομητική διάθεση. Η Ελλάδα καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση της ενθάρρυνσης της ηγεσίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις υπό το πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επιτέλους με εποικοδομητική διάθεση, ώστε να φτάσουμε σε μια λύση.

Μακάρι να συμβεί αυτό. Όποιος μπορεί να βοηθήσει, καλωσορίζουμε τη βοήθειά του, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση. Αυτό είναι το μήνυμα της Ελλάδας και αυτό ελπίζουμε να γίνει.

Κα RISTOVSKA: Για τη συνάντηση με τον Νίμιτς;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν έχουμε κάτι αυτή τη στιγμή.

κ. ΦΟΥΡΛΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί τώρα βλέποντας πιο προσεκτικά την απάντηση που μου δώσατε πριν από λίγο, μου είπατε ότι είμαστε σε επαφή συνεχώς. Μπορείτε να είστε λίγο πιο σαφής; Τι εννοείτε επαφή;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Με τη βουλγαρική πλευρά;

κ. ΦΟΥΡΛΗΣ: Με ποιον επικοινωνούμε και τι τους λέμε; Υπομονή. Δηλαδή να καταλάβω ποιο είναι το μήνυμα που δίνουμε εμείς. Αυτοί μας έστειλαν ένα πολύ αυστηρό μήνυμα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχουν διακυβερνητικές επαφές, υπάρχουν Συμβούλια που γίνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε πρεσβεία εκεί πέρα, έχουν πρεσβεία εδώ πέρα, μιλάμε.

κ. ΦΟΥΡΛΗΣ: Και τι τους λέτε; Αυτοί κάνουν μια πολύ συγκεκριμένη καταγγελία, η κυβέρνηση, λένε ότι εδώ και κάποιες ώρες δεν μπορούν να διακινηθούν προϊόντα τους, παραβιάζεται η ευρωπαϊκή συνθήκη. Εμείς τι τους λέμε;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα. Ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να λυθεί αυτό ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να γίνεται η κίνηση στους δρόμους της Ελλάδας.

κ. Σ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ : Κύριε εκπρόσωπε, για την επιστολή προς τον κ. Ερντογάν έχουμε κανένα νέο να μας πείτε;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός προχθές, η επιστολή θα επιδοθεί τις επόμενες ημέρες. Έχουν υπάρξει επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά το διαρρεύσαν διάστημα, έχει γίνει συνάντηση με τον κ. Μπαγίς, έχει γίνει συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου. Η Ελλάδα, όπως έχουμε πει, θέλει να πάρει την πρωτοβουλία και να δει πρόοδο στις σχέσεις με την Τουρκία.

Σύντομα θα σταλεί και η επιστολή με την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα προσκαλεί και τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα κάποια στιγμή στους επόμενους μήνες. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε.

κ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Για την απαντητική επιστολή που έκανε η Ελλάδα για το θέμα της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εκτιμάτε ότι αυτή η μετεξέλιξη σε δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε δύο χώρες, Ελλάδα και ΠΓΔΜ, υπονομεύει τη διαδικασία που γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας; Και δεύτερον, για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν αποδεσμεύεται από μία συμφωνία, την ενδιάμεση συμφωνία του ’95, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει λήξει η ημερομηνία της, είναι εκτός.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η προσφυγή των Σκοπίων έγινε το Νοέμβριο του 2008. Απ’ την πρώτη στιγμή όταν έγινε, τονίσαμε ότι αυτή η κίνηση έχει περισσότερο πολιτικά κίνητρα παρά νομικά. Ειδικά όταν προέρχεται από μια χώρα και τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, η οποία κατάφωρα παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία με συνεχείς ενέργειες που κάνει.

Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να έχει και εσωτερικά πολιτικά κίνητρα αυτή η κίνηση, δεδομένου ότι ήδη από νωρίς δια του Τύπου, δόθηκε μια εικόνα ότι πρόκειται για αντίδραση στην ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο Αρχηγών Kρατών τον Απρίλιο του 2008.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει πάρα πολύ υπεύθυνη στάση. Προσεγγίζει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα τη δικαστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Τα επιχειρήματά της είναι ισχυρά. Και με αυτά προσέρχεται στη διαδικασία.

Σε αυτή τη φάση η γραπτή διαδικασία έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα και γι’ αυτό δεν μπορώ να κάνω περισσότερα σχόλια. Θα σας παρακαλούσα μάλιστα, να σεβαστείτε αυτό το δεδομένο. Από εκεί και πέρα, συμμετέχουμε στη διαδικασία, συμμετέχουμε με υπευθυνότητα, με ισχυρά επιχειρήματα και θα περιμένουμε το αποτέλεσμα.

Ως προς την Ενδιάμεση Συμφωνία, αυτή συνεχίζει να είναι σε ισχύ και η Ελλάδα τιμά τις συμφωνίες που έχει συνάψει.

κ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εάν αυτή υπονομεύει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η προσφυγή; Οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών είναι σε εξέλιξη. Είναι μια ανεξάρτητη διαδικασία. Το θέμα δεν είναι τόσο εάν η ίδια η δικαστική διαδικασία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πολιτική διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά με τι διάθεση προσέρχεται η άλλη πλευρά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Δεν έχουν δώσει σε καμία φάση δείγματα ότι έχουν διάθεση να προχωρήσουν. Το μήνυμα της Ελλάδας είναι θετικό. Το μήνυμα της Ελλάδας είναι ξεκάθαρο. Εμείς θέλουμε να φτάσουμε σε λύση. Είναι στα χέρια του κ. Γκρουέφσκι να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να φτάσουμε σε έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό.

κ. CAKA: Στην Αλβανία συζητιέται το θέμα της απογραφής, αν πρέπει να αναφερθεί στις ταυτότητες το κριτήριο του θρησκεύματος που οι Έλληνες, από πλευράς της ελληνικής μειονότητας δηλώνουν υπέρ. Ποια είναι η στάση της Ελλάδας, εφόσον η Ελλάδα έχει καταργήσει την αναφορά του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Είναι υπέρ της Ελληνικής μειονότητας ή είναι κατά;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η τελευταία απογραφή έγινε στην Αλβανία το 2001. Έχει καταγραφεί και σε ευρωπαϊκά κείμενα όπως η τελευταία έκθεση προόδου για την Αλβανία, η ανάγκη να πραγματοποιηθεί νέα απογραφή, η οποία αντιλαμβανόμαστε ότι προγραμματίζεται για το 2011. Εξ όσων γνωρίζουμε, πρόσφατα η αρμόδια επιτροπή κατέληξε και στα ερωτήματα τα οποία θα περιλαμβάνονται.

Είναι μια θετική εξέλιξη, μια σημαντική εξέλιξη, αλλά ακόμα πιο σημαντικό και αυτό που περιμένουμε να δούμε, είναι να γίνει με αντικειμενικό τρόπο, με ουσιαστικό τρόπο, έτσι ώστε να αποτυπώνει και την πραγματικότητα. Θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε οτιδήποτε χρειαστεί, ώστε να γίνει με επιτυχία αυτή η προσπάθεια.

κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Στη διαδικασία για την αμερικανική βίζα έχουν προκύψει νέα ζητήματα; Υπάρχει εικόνα για το πότε θα ξεπεραστούν και πότε θα είναι έτοιμη προς υπογραφή η διαδικασία;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε απ’ την αμερικανική πλευρά η διαδικασία αυτή στο ουσιαστικό της κομμάτι έχει ολοκληρωθεί και απομένει η
τυπική ολοκλήρωσή της.

Κα ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Έχει αναφερθεί γύρω στο Φεβρουάριο ότι θα υπάρξει επίσκεψη στην Αμερική και ότι θα γίνει και η τελετή. Ισχύει κάτι τέτοιο;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακόμα δεν είναι προγραμματισμένη κάποια επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά θα γίνει στο επόμενο διάστημα, αλλά ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί κάποιες ημερομηνίες που να μπορώ να ανακοινώσω.

Δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις; Ευχαριστώ πολύ.



 

 

 

 

 
 

diplomatic.gr         web design & development YADES PUBLICATIONS by designer Antonis Vikelis