HOME - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 
Άρθρα

Συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Διπλωματία

Άμυνα

 

ΑΜΥΝΑ


Ζητά ο Π. Παναγιωτόπουλος

Ρύθμιση δανείων των στρατιωτικών

Την έναρξη διαλόγου μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, το ταχύτερο δυνατό, για την εξεύρεση λύσεων, προκειμένου να ανακουφιστούν χιλιάδες δανειολήπτες στελέχη, πολιτικοί υπάλληλοι και στρατιωτικοί, των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, με επιστολή του ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως εξηγεί στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά, ο υπουργός, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της περικοπής των αποδοχών τους αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα εξυπηρέτησης των προβλεπομένων δόσεων και γενικότερα της αποπληρωμής των δανείων τους.

Προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των δανειοληπτών, ο κ. Παναγιωτόπουλος, με ανάλογη άτοκη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου χορηγήσεως του δανείου, στο μέρος εκείνο που αφορά το περιθώριο κέρδους των τραπεζών. Στην ίδια επιστολή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο διάλογος θα αποδώσει καρπούς, επισημαίνει την ανάγκη άμεσης έναρξής του λόγω των μεγάλων και επιτακτικών αναγκών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

7/1/2013


 

Επίσημη επίσκεψη Πάνου Παναγιωτόπουλου στο Κατάρ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ (9 και 10 Δεκεμβρίου 2012).Κατά την παραμονή του εκεί, θα συναντηθεί με τον διάδοχο του Κατάρ Σεΐχη Tamim bin Hamad al-Thani και θα έχει συνομιλίες μαζί του για όλα τα θέματα αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Θα συζητήσουν επίσης για τις σχέσεις Ελλάδας-Κατάρ, αλλά και για θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.Έκτος του διαδόχου του Κατάρ, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί και με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Hamad bin Ali al Attiyah και θα επισκεφθεί στρατιωτικές βάσεις και άλλες εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

 

7/12/2012


 

Συνάντηση Π. Παναγιωτόπουλου με Προέδρους των Σωματείων ΕΑΣ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε στις 21/11 σε συνάντηση εργασίας τους Προέδρους των Σωματείων των πέντε εργοστασίων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και άλλους εκπροσώπους των εργαζομένων στον όμιλο.
Συγκεκριμένα, τον εκπρόσωπο των εργαζομένων του Δ.Σ. των ΕΑΣ και Πρόεδρο του Σωματείου Υμηττού κ. Παναγιώτη Δούκα, το μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χημικών κ. Ευθύμιο Θεοχάρη, τον Πρόεδρο του Σωματείου Ελευσίνας και Γενικό Γραμματέα Εργατικού Κέντρου Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελο Λίγγο, τον Πρόεδρο του Σωματείου Κεντρικών Γραφείων Σ.Ε.ΕΛΛ.Α.Σ κ. Κωνσταντίνο Χαρίση, τον ταμία ΕΑΣ Αιγίου, κ. Χρήστο Πανουτσακόπουλο, την Πρόεδρο του Σωματείου ΕΑΣ Λαυρίου κ. Μαρία Κουμπλή, την Πρόεδρο του Σωματείου ΕΑΣ Αιγίου και μέλος της ΠΟΕΜ, κ. Ουρανία Μπίρμπα, τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου Μάνδρας κ. Γεώργιο Μπόλο, το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Υμηττού ΕΑΣ κ. Κώστα Μυτιληνού και τον Πρόεδρο ΔΑΚΕ ΕΑΣ και μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Υμηττού Αποστόλη Βασιλάρα .
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα, που απασχολούν τη διοίκηση και τους εργαζόμενους στον όμιλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).
Στη συνάντηση μετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καράμπελας, ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ κ. Κωνσταντίνος Πιλάλης, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κ. Αντώνης Οικονόμου και ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) κ. Δημήτρης Γεωργιόπουλος.

22/11/2012


 

Στο Κατάρ ο Α/ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου από 4 έως 6 Νοεμβρίου 2012, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συνοδευόμενος από τον Διοικητή Δ.Α.Υ. Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ κατόπιν προσκλήσεως του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ, Υποστρατήγου Hamad bin Ali al-Attiyah. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος". Οπωσδήποτε το γεγονός ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ συνοδευόταν στη συγκεκριμένη επίσκεψη από τον Διοικητή Αεροπορικής Υποστήριξης δίνει αφορμή για σκέψεις. Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ διαθέτει 12 αεροσκάφη τύπου Mirage 2000-5EDA, που παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό ομοιοτυπίας με τα 25 ελληνικά Mirage 2000-5 Mk2...

8/11/2012


 

Συνομιλίες για την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ιράκ

Η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιράκ, καθώς και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν χθες - Τετάρτη στην Αθήνα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος με τον Ιρακινό ομόλογο του... Ο Ιρακινός στρατηγός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας από τις 5 έως τις 9 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράκ έγινε δεκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Στρατηγός Babaker Baderkan Shawkt Zibari θα επισκεφθεί τη Σχολή Ικάρων και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων.

4/11/2012


 

Π. Παναγιωτόπουλος: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για προμήθεια αρμάτων μάχης

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για προμήθεια αρμάτων μάχης, ενημερώνει με έγγραφό του τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφέρει όμως ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση πρότασης των ΗΠΑ για δωρεάν παραχώρηση 400 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης ABRAMS στον ελληνικό στρατό.Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου, Θοδωρή Δρίτσα, Αγνής Καλογερή και Βασίλη Χατζηλάμπρου στην οποία καλούσαν τον υπουργό να εξηγήσει πώς, ενώ παραμένει χωρίς δημοκρατική έγκριση από τη Βουλή ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός εξοπλιστικών προγραμμάτων, προωθούνται διαδικασίες προμήθειας αρμάτων μάχης.
Ο υπουργός αναφέρει ότι η προμήθεια ή μη αρμάτων μάχης βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης, ενώ αναφορικά με την πρόταση των ΗΠΑ, σημειώνει ότι η πολιτική ηγεσία του ΓΕΣ θα προβεί στη σύνταξη πλήρους οικονομοτεχνικής μελέτης για την αποδοχή ή μη της δωρεάν παραχώρησης των αρμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και συνεξετάζοντας όλα τα οικονομικοτεχνικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την αμερικανική πλευρά (κόστος επιχειρησιακής αξιοποίησης, αναβάθμισης, εν συνεχεία υποστήριξης, προμήθειας κλιμάκων ανταλλακτικών και εργαλείων, πυρομαχικών, εξομοιωτών εκπαίδευσης κ.λπ.).

25/10/2012


 

 

Συνάντηση Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλου με τον Πρέσβη του Κατάρ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε sστις 22/10 στο γραφείο του, τον Πρέσβη του Κατάρ στην Ελλάδα, κ. Saleh Ibrahim Saad Al Kuwari. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, συζήτησαν διμερή θέματα συνεργασίας των δύο Υπουργείων Άμυνας και ο κ. Saleh Ibrahim Saad Al Kuwari, του επέδωσε πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας του Κατάρ, για να επισκεφθεί την Ντόχα τον προσεχή μήνα.

22/10/2012


 

Ο Π. Παναγιωτόπουλος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Κύπρου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 52η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 στην Κύπρο και στη στρατιωτική παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

 

24/9/2012


 

Στο Προεδρικό Μέγαρο

Συνάντηση Κ. Παπούλια με στρατιωτική ηγεσία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012 θα δεχθεί την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και τους νεοπροαχθέντες Αντιστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

24/9/2012 

Συνάντηση Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Ελευσινιώτη με εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης συναντήθηκε στις 24/9 στο γραφείο του με εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).  Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, αναπτύχθηκαν και ακούσθηκαν τα επιχειρήματα όλων των πλευρών. Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις προθέσεις της κυβερνήσεως και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με το πρόγραμμα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν τον Υφυπουργό σχετικά με τις θέσεις τους ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τους εργαζομένους των ΕΑΣ, καθώς και τις απόψεις τους αναφορικά με το μέλλον των ΕΑΣ.

24/9/2012


 

Ο Ελληνικός Στρατός παραχώρησε 2 άρματα μάχης στο Μουσείο Τεθωρακισμένων στο Πόζναν της Πολωνίας

Δυο αμερικάνικα άρματα μάχης Patton M48 και M60 της δεκαετίας του '50 παραχώρησε ο Ελληνικός Στρατός, στο Μουσείο Τεθωρακισμένων στο Πόζναν της Πολωνίας. Στην επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στην στρατιωτική βάση στο Βελεστίνο, την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο Αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Κωνσταντίνος Γκίνης, ενώ από την Πολωνία έφτασε πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Bogusław Winid και τον στρατηγό Mieczysław Gocuł.
Τα Patton M48A5 και M60A1 είναι τα πρώτα αμερικάνικα τανκ στο Μουσείο του Πόζναν.
 Σημαδιακή ήταν και η ημερομηνία της τελετής παράδοσης, η 12η Σεπτεμβρίου, που είναι η γιορτή του Στρατού Ξηράς στην Πολωνία και η επέτειος της μάχης της Βιέννης (1683) όταν ο βασιλιάς της Πολωνίας Ιωάννης Γ' Σομπιέσκι νίκησε τους Οθωμανούς και μπόρεσε να λύσει την πολιορκία της Βιέννης, εξουδετερώνοντας με τον τρόπο αυτό, τον κίνδυνο να κατακτηθεί η Δυτική Ευρώπη από τους Οθωμανούς.

19/9/2012


 

Συνάντηση Πάνου Παναγιωτόπουλου με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

 Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δέχτηκε σήμερα σε εθιμοτυπική συνάντηση, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αντιστράτηγο Miladin Milojcic, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

19/9/2012


 

 

Καταγραφή κερδών για την ΕΑΣ

Θέλουν να την πουλήσουν αλλά αυτή έκλεισε με κέρδη..!

Καθαρά κέρδη της τάξεως των 8,5 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι εμφάνισε το 2011 η υπό ιδιωτικοποίηση κρατική εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), η οποία προήλθε από τη συνένωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΒΟ και ΠΥΡ-ΚΑΛ και είχε παρουσιάσει καθαρή ζημιά ύψους 146,7 εκατ. ευρώ το 2010.Η επιχείρηση δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη ισολογισμό για τη χρήση 2011, κάτι που θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αφού εγκριθούν από το ΔΣ οι οικονομικές καταστάσεις. Η καταγραφή κερδών οφείλεται κατά βάση, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της ΕΑΣ Γιώργος Κουνέλης, στην αντιστροφή προβλέψεων της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ για τις επιπτώσεις από την ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου, που τροποποιήθηκε.Σημαντικά οφέλη προέκυψαν, εξάλλου, από την περαιτέρω κεφαλαιοποίηση οφειλών της επιχείρησης προς το ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική μείωση των χρεωστικών τόκων.Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε στη διάρκεια του 2011, κυρίως λόγω της κεφαλαιοποίησης οφειλών, κατά 158 εκατ. ευρώ περίπου.

8/9/2012


 

 

Συμμετοχή Αρχηγού ΓΕΝ στο συνέδριο INTERNATIONAL CONFERENCE ON MARITIME SECURITY AND DEFENCE 2012

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, θα παραστεί στο 4o συνέδριο INTERNATIONAL CONFERENCE ON MARITIME SECURITY AND DEFENCE 2012 από την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012 έως την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012 στο Αμβούργο.

3/9/2012


 

 

Δηλώσεις ΥΠΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλου

Η Κύπρος "θα έχει ό,τι χρειαστεί από την Ελλάδα"

Την κατηγορηματική δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του ιδίου, ως νέου υπουργού Άμυνας, ότι η Κύπρος σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα θα έχει ό,τι χρειαστεί, μετέφερε ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο είχε ιδιαίτερη συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του Δημήτρη Ηλιάδη.
Οι συνομιλίες έγιναν στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς, όπου στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στον Έλληνα υπουργό. Μετά τις συνομιλίες ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι, η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδος και Κύπρου ήταν, είναι και θα είναι μια συνεργασία δύο υπουργείων που δουλεύουν αδελφικά.
"Το ένα υπουργείο αποτελεί προέκταση του άλλου, γιατί δεν είμαστε υπουργεία πολέμου, αλλά υπουργεία ειρήνης", ανάφερε χαρακτηριστικά. Για να εξασφαλίσει κανείς την ειρήνη, τόνισε, πρέπει πάνω απ' όλα να διασφαλίζει τη μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα του Ελληνισμού, είτε αυτό αφορά την Ελληνική Δημοκρατία, είτε την Κυπριακή Δημοκρατία.Στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε, επίσης, αναφορά στους εορτασμούς που θα γίνουν από το φθινόπωρο στην Ελλάδα με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912. Στους πολέμους αυτούς, επεσήμανε, η μικρή τότε Ελλάδα διπλασίασε μέσα σε λίγα χρόνια την επικράτεια της.
"Σήμερα έχουμε έναν άλλο πόλεμο, οικονομικό, μια αναμέτρηση με τις αγορές", είπε, και εκτίμησε πως από αυτή την αναμέτρηση, "από ένα πόλεμο εντελώς διαφορετικού είδους και περιεχομένου, που διεξάγεται με άλλους τρόπους, και η ελληνική δημοκρατία και η κυπριακή δημοκρατία θα βγούμε νικητές".
Αρκεί, τόνισε ο Έλληνας υπουργός, να προσέξουμε και να μην επιτρέψουμε, η οικονομική κρίση να μετατραπεί σε κρίση εθνικής ασφάλειας, εθνικής κυριαρχίας, εθνικής ακεραιότητας. Γι' αυτό είμαστε εδώ, για να συνεργαστούμε ακόμη στενότερα, ακόμη ουσιαστικότερα, συμπλήρωσε. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το Ισραήλ και στη συνέχεια τον Λίβανο. Επίσης, στην Κύπρο θα έλθει στις 26 του Σεπτέμβρη για την 'Ατυπη Συνάντηση των Υπουργών 'Αμυνας της ΕΕ και την 1η Οκτωβρίου για να την επέτειο της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

30/8/2012


Εθιμοτυπική Συνάντηση

Επίσημη επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου στην Κύπρο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος θα πραγματοποιήσει, από 30/8, επίσημη επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία καλεσμένος του Κυπρίου ομολόγού του κ. Δημήτρη Ηλιάδη.
Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκτός από τις συνομιλίες του με τον κ. Ηλιάδη, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΕΔΕΚ) κ. Γιαννάκη Ομήρου, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β', τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.) κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Γενικό Γραμματέα του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (Α.Κ.Ε.Λ.) κ. Άνδρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ.) κ. Μάριο Κάρογιαν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩ.ΚΟ) κ. Δημήτριο Συλλούρη και με τη Γενική Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κα Ιωάννα Παναγιώτου. Επίσης θα επισκεφθεί, μεταξύ των άλλων, το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), καθώς και την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και θα καταθέσει στέφανο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα, στις Παλαιές Φυλακές της Λευκωσίας.

29/8/2012


 

Νέος εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι απο την Πέμπτη 23 Αυγούστου, καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΝ αναλαμβάνει ο Πλωτάρχης Χρήστος Αρφάνης ΠΝ

22/8/2012


 

 

Συνάντηση Π. Παναγιωτόπουλου με Πρέσβυ Ρωσίας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε στις 9/8 στο γραφείο του, τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Vladimir Chkhikvishvili. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν διμερή θέματα που αφορούν στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και θέματα της περιοχής.

10/8/2012


 

 

Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Ελευσινιώτη στην 335 ΜΤΜ στην αεροπορική βάση Ελευσίνας

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης επισκέφθηκεs στις 10/8 την 355 ΜΤΜ και την Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών (ΜΣΑ) στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Αντώνιο Τσαντηράκη.
Ο κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης ενημερώθηκε για το έργο των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-215 και είχε την ευκαιρία να μιλήσει τόσο με τους ιπτάμενους, αλλά και με το προσωπικό εδάφους που συντηρεί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη μέρα και νύχτα για να τα διατηρεί σε άριστη πτητική κατάσταση.
Απευθυνόμενος στα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ο κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης τόνισε:
"Στην 355 ΜΤΜ ερχόμουν πολύ τακτικά ως υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Γι αυτό και σήμερα πραγματοποιώ την πρώτη μου επίσκεψη εδώ ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας . Αισθάνθηκα την ανάγκη να βρεθώ κοντά σας, για να σας δω στα μάτια και να σας πω ότι τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και οι δυο υφυπουργοί είμαστε πάντα δίπλα σας και καθημερινά ενημερωνόμαστε για το έργο σας. Προσπαθούμε να είμαστε νοερά μαζί σας, παρόλο που υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας. Καταλαβαίνετε ότι οι μέρες που περνάμε είναι αρκετά δύσκολες και τα οικονομικά προβλήματα είναι γνωστά σε όλους. Τα θέματα αυτά μας απασχολούν καθημερινά και ιδιαίτερα ο υπουργός προσπαθεί να φυλάξει το μισθό, τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις των ενστόλων.
Αυτό που έχω να σας πω είναι ένα ευχαριστώ για το έργο που προσφέρετε εκ μέρους του Ελληνικού λαού. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς που πετάτε, που κινδυνεύετε πάνω από τις φωτιές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και από την κυβέρνηση, αφού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος ενημερώνει καθημερινά τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των πυρκαγιών και τις μάχες που δίνετε. Ένα μεγάλο μπράβο στους ήρωες που δεν φαίνονται, δηλαδή τους μηχανικούς των αεροσκαφών, διότι τα αεροσκάφη δεν πετάνε μόνο με τους πιλότους, αλλά εξαιτίας και της δουλειάς που κάνουν αυτοί που είναι στο έδαφος. Τελειώνοντας θα ήθελα να ξέρετε πως είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως υφυπουργός σε στρατιωτική μονάδα από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου και το αναφέρω για να γνωρίζετε πόσο πολύ θέλησα να βρεθώ δίπλα σας".
 

10/8/2012


 

Συνάντηση Π. Παναγιωτόπουλου με  Πρέσβη του Ισραήλ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε στις 27/7 στο γραφείο του, τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Άριε Μεκελ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα και είχε ως αντικείμενο την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών σε όλα τα επίπεδα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

28/7/2012


 

 

Τοποθετήσεις Αντιστρατήγων - Αντιναυάρχων - Αντιπτεράρχων - Υποστρατήγων - Υποναυάρχων και Υποπτεράρχων

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι το ΚΥΣΕΑ, με την υπ' αριθμό 1/ Σ.6/26-07-2012 απόφασή του, προέβη:
1. Στην τοποθέτηση των Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων και Αντιπτεράρχων, καθώς και Υποστρατήγων, Υποναυάρχων, Υποπτεράρχων σε θέση Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων και Αντιπτεράρχων, αντίστοιχα, ως εξής:
α. ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
(1) Τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Σοφιανίδη (ΑΜ:42218), ως Διοικητή 1ης Στρατιάς.
(2) Τον Αντιστράτηγο Αθανάσιο Κουτρουμπέλη (ΑΜ: 42226), ως Γενικό Επιθεωρητή Στρατού και Β' Υπαρχηγό ΓΕΣ .
(3) Τον Αντιστράτηγο Νικόλαο Ταμουρίδη (ΑΜ: 42611), ως Α' Υπαρχηγό ΓΕΣ.
(4) Τον Αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά (ΑΜ: 42613), ως ΣΑ/ΣΕΒΑΣ.

27/7/2012


Επίσημη Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στο Ισραήλ

O Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ από Κυριακή 8 έως Πέμπτη 11 Ιουλίου 2012 ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Αρχηγού του Ναυτικού του Ισραήλ, Αντιναύαρχου Ram Rutberg.

8/7/2012


Π. Παναγιωτόπουλος: Σκοπός η ενίσχυση του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων

"Πρώτιστο μέλημα μας είναι η εξοικονόμηση πόρων να μην βλάψει στο ελάχιστο το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων", υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατά την εισήγησή του σε σύσκεψη για θέματα προϋπολογισμού του υπουργείου.Στη σύσκεψη συμμετέιχαν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. "Σκοπός μας είναι να ενισχυθεί η αποτρεπτική δύναμη και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων όπως, επίσης, το ηθικό και το φρόνημα των στελεχών", υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις υφίστανται αιματηρές θυσίες, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ωστόσο διαπίστωσε ότι αυτό δεν συνδέεται με την αφοσίωση τους στο καθήκον.

2/7/2012


 

Προσφορά στους Ακρίτες από το ΥΠΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στα πλαίσια της προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στο κοινωνικό σύνολο, υπέγραψε απόφαση που αφορά στην παροχή δικαιώματος δωρεάν εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης στους μόνιμους κατοίκους των νήσων Καστελόριζου, Γαύδου και Αγαθονησίου από τα στρατιωτικά νοσοκομεία: 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας αντίστοιχα.

 

27/6/2012


 

Φ. Φράγκος: "Εάν απαιτηθεί ο Eλληνικός Στρατός θα κάνει εκκωφαντικό θόρυβο"

Την ευχή "να λειτουργήσει η Δημοκρατία" έτσι ώστε να παραδώσει σύντομα στον αιρετό υπουργό Αμυνας, εξέφρασε ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας Φ.Φράγκος, σε δηλώσεις του από το χωριό Μαράσια του Έβρου όπου παρευρέθηκε χθες για το ετήσιο Μνημόσυνο της Κυράς των Μαρασίων Βασιλικής Λαμπίδου."Εύχομαι να λειτουργήσει η Δημοκρατία και με αμεσότητα να παραδώσω στον αιρετό υπουργό Αμυνας", δήλωσε ο κ. Φράγκος και έσπευσε να διαβεβαιώσει για την ετοιμότητα του στρατεύματος: "Μην αμφιβάλλετε για τις δυνατότητες του ελληνικού στρατού. Το επαναλαμβάνω και πάλι. Ναι μεν δύναμη αποτροπής, αλλά ισχυρή, σιωπηλή στρατιωτική δύναμη που εάν απαιτηθεί θα κάνει εκκωφαντικό θόρυβο".

11/6/2012


 

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στη Σλοβενία

Στις 8/6/2012 ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων στο Κόπερ Σλοβενίας στο πλαίσιο παρακολούθησης της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης ADRION LIVEX 2012.Επ' ευκαιρία της επίσκεψης του στο Κόπερ, ο Αρχηγός ΓΕΝ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια και επισκέφθηκε την κανονιοφόρο ΑΗΤΤΗΤΟΣ όπου συναντήθηκε με το Κυβερνήτη και το πλήρωμα και τους συνεχάρη για την επιτυχή συμμετοχή τους στην άσκηση.

9/6/2012


 

 

Επίσκεψη Στρατιωτικών Ακολούθων στη ΔΕΝ

Tην Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ξένων Στρατιωτικών Ακολούθων διαπιστευμένων στην Ελλάδα στην Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο πλαίσιο ενημερωτικών επισκέψεων.

6/6/2012


 

Επίσημη Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στη Λιβύη

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ,
πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη από 21 έως 22 Μαΐου 2012 ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση
του Αρχηγού του Ναυτικού της Λιβύης, Υποναύαρχου Hassan Ali Bushnak.

21/5/2012


 

Δαπάνες 218 δις δολάριων το διάστημα 1974-2011

Ελλάδα: Τρελή κούρσα εξοπλισμών

Η Ελλάδα από το 1974 έως το 2011 ξόδεψε 218 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές και εξοπλιστικές δαπάνες. Αναλυτικά:
Την περίοδο 2001-2011, και παρά τη μείωση των αμυντικών / εξοπλιστικών δαπανών το 2011 λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα υπήρξε ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων / στρατιωτικού εξοπλισμού (10,3 δις δολάρια) στον κόσμο μετά τις: Κίνα (24 δις), Ινδία (23 δις), Νότια Κορέα (12,6 δις) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (10,9 δις)!
- Την πενταετία 2007-2011, η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος παραλήπτης Γερμανικών και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραλήπτης γαλλικών εξοπλιστικών, αντιπροσωπεύοντας το 13% του όγκου των Γερμανικών και το 10% των Γαλλικών εξαγωγών μεγάλων συμβατικών όπλων, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
- Ακόμα και στην κορύφωση της κρίσης, Ευρωπαϊκές χώρες πούλησαν στην Ελλάδα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, την ίδια περίοδο που διαπραγματεύονταν το πρώτο πακέτο στήριξης, το 2010.

19/4/2012


 

Συμμετοχή Αρχηγού ΓΕΝ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις για την 186η Επέτειο της Ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου

O Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ την 7η και 8η Απριλίου 2012, παρέστη στις
εορταστικές εκδηλώσεις της 186ης επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων
Πολιορκημένων στο Μεσολόγγι.

 

9/4/2012


 

 3η Διεθνή Έκθεση και Διάσκεψη Ναυτικής Άμυνας στο Κατάρ

O Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, κατόπιν προσκλήσεως του Πολεμικού Ναυτικού
του Κατάρ,  συμμετείχε στην 3η Διεθνή Έκθεση και Διάσκεψη Ναυτικής Άμυνας και την
Σύνοδο Ναυτικών Διοικητών Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιήθηκαν
από 26 έως 28 Μαρτίου 2012 στη Ντόχα του Κατάρ.

29/3/2012


 

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου στο ΕΣΕΕΕ, στην SEEBRIG και στο CAOC
 

Στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεών του σε μονάδες της περιφέρειας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφτηκε στις 28/3/ 2012 το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα, την SEEBRIG (South Eastern European Brigade) στον Τύρναβο και το CAOC (Combined Airforce Operation Center). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Στρατηγείο της SEEBRIG, η οποία τελεί αυτή τη διετία υπό Σκοπιανή διοίκηση, ο κ. Αβραμόπουλος είχε  ανεπίσημη συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της ΠΓΔΜ κ. Fatimir Besimi, ο οποίος βρέθηκε επίσης εκεί.
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ. Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κ. Ζιαζιάς και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Α. Τσαντηράκης

28/3/2012


 

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΕΘΑ με τον Τούρκο ομόλογο του σχετικά με το θάνατο 12 Τούρκων
στρατιωτικών στο Αφγανιστάν

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μόλις πληροφορήθηκε την σημερινή πτώση Νατοϊκού ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν που είχε ως συνέπεια το θάνατο δώδεκα Τούρκων στρατιωτικών, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογο του Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας κ. Γιλμάζ και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση της Τουρκίας και τις οικογένειες των νεκρών στρατιωτικών.

16/3/2012


 

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο ΥΠΕΘΑ

 

Στις 9/3 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλος,  συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προβούν σε ανακοινώσεις σχετικά με τη συμμετοχή των Πρατηρίων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πρόγραμμα κοινωνικής δράσης του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ "Όλοι μαζί μπορούμε".

9/3/2012


 

Επίσκεψη Δ. Αβραμόπουλου στις Η.Π.Α

 

Ανταποκρινόμενος σε επίσημη πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας των Η.Π.Α. κ. Λίον Πανέτα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Η.Π.Α. από 2 έως 4 Απριλίου 2012.Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, πέραν από τη συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό Ομόλογό του, θα έχει σειρά επαφών με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας.

23/2/2012


 

 

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με Πρέσβυ Αζερμπαϊτζάν, R. Mustafayev

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δέχτηκε στις 22/2 στο γραφείο του τον Πρέσβυ του Αζερμπαϊτζάν κ. Rahman Mustafayev. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η σύναψη αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η υπογραφή της οποίας θα πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού στο Αζερμπαϊτζάν, σε χρόνο που θα οριστεί δια της διπλωματικής οδού.

23/2/2012


 

 

Παρουσία ΑΝΥΕΘΑ Γ. Ν. Ραγκούση στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γ. Ν. Ραγκούσης, έλαβε μέρος στις 2-3 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας ΝΑΤΟ στην έδρα της Συμμαχίας. Η Υπουργική Σύνοδος συζήτησε, με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο, θέματα τα οποία εντάσσονται στην προετοιμασία της Ημερήσιας Διάταξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στο Σικάγο τον προσεχή Μάιο. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις και η προοπτική στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας και ειδικότερα, οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Κόσσοβο.
Όσον αφορά, πιο συγκεκριμένα, στο Αφγανιστάν, αντηλλάγησαν απόψεις για τη διαμόρφωση της στρατηγικής του ΝΑΤΟ στη χώρα μέχρι και το 2014.  Όσον αφορά στο Κόσσοβο, διατυπώθηκαν ανησυχίες για τα πρόσφατα επεισόδια και τα δείγματα αστάθειας στο βόρειο τμήμα της χώρας. Συμφωνήθηκε, καταρχάς, η συνέχιση του ενεργού ρόλου της KFOR, με το σημερινό σχήμα και ρόλο της. Ιδιαίτερο αντικείμενο των συζητήσεων απετέλεσε η πρωτοβουλία υιοθέτησης από τη Συμμαχία του δόγματος της "έξυπνης άμυνας" (smart defence).  Πρόκειται για την στρατηγική, υπό τις νέες γεωπολιτικές και δημοσιονομικές συνθήκες στις χώρες-μέλη της Συμμαχίας, να εξασφαλιστεί υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο των Συμμαχικών Δυνάμεων, χωρίς επιβάρυνση στους εθνικούς αμυντικούς προϋπολογισμούς.
Τέλος, όσον αφορά την κατανομή και τον ρόλο των στρατηγείων του ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών και της Σμύρνης, συμφωνήθηκε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των αποφάσεων, όπως αυτές έχουν ήδη ληφθεί.

4/2/2012


 


Συμμετοχή ΑΝΥΕΘΑ . Γ. Ν. Ραγκούση στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του NATO

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γ. Ν. Ραγκούσης, μεταβαίνει σήμερα,

Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Υπουργών

Άμυνας ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 2-3 Φεβρουαρίου.

1/2/2012


 

 

Δηλώσεις ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας της τελετής Παράδοσης-Παραλαβής της Διοίκησης της NRF 2012

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλος παρέστη στις 12-01-2012 στην τελετή παράδοσης - παραλαβής της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων, της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης ΝΑΤΟ (NRF 2012), που έγινε στο Στρατηγείο NDC - GR, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Αβραμόπουλος μετά την τελετή προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
"Σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη παρεδόθη σε Έλληνα Στρατηγό η διοίκηση ταχείας αντιδράσεως του ΝΑΤΟ. Συνάμα αναγνωρίστηκε και επιδόθηκε η τιμή που τους αναλογούσε, σε ξένους Στρατηγούς και αξιωματικούς οι οποίοι όλον αυτόν τον καιρό συνεργαζόμενοι με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συνεισφέρει στην κοινή μας υπόθεση. Της Ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιοχή.
Μέσα από αυτήν τη γεμάτη συμβολισμούς εκδήλωση, αναδεικνύεται κάτι το ξεχωριστό και το σημαντικό. Ο υψηλός δείκτης αξιοπιστίας, το αξιόμαχο και ο επαγγελματισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνεται από το Ελληνικό Στρατηγείο αυτή η υψηλή αποστολή. Θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τον έπαινο και την αναγνώριση της Πολιτείας προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ηγεσία τους και το εδώ στρατιωτικό προσωπικό όλων των κλάδων και όλων των βαθμίδων για το εξαιρετικό τους επίπεδο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ έχει να κάνει με τη νέα αποστολή του η οποία υπόκειται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στο Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα μας ως μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας διαπνέεται διαχρονικά από υψηλά νοήματα, όπως του να υπηρετηθεί η δημοκρατία, η ασφάλεια, η γαλήνη και να προωθηθεί η συνεργασία και η συνεννόηση ανάμεσα σε όλους τους λαούς του κόσμου και ειδικότερα τους λαούς της ευρύτερης περιοχής μας.
Αντιλαμβάνεστε ότι σήμερα αισθανόμαστε όλοι ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι μια τέτοια αποστολή, δηλαδή η διατήρηση της συνεννόησης, της συνεργασίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και όχι μόνο, ανατίθεται στο Ελληνικό Στρατηγείο".

 

12/1/2012


 


Επίσκεψη ΑΝΥΕΘΑ  Γ.Ν. Ραγκούση στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γ. Ν. Ραγκούσης, επισκέπτηκε  στις 1/12/2011, την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, με σκοπό να παρακολουθήσει και να εξάρει το κοινωνικό έργο της Πολεμικής Αεροπορίας στον τομέα των Αεροδιακομιδών, της Αεροπυρόσβεσης και της Έρευνας - Διάσωσης.

1/12/2011

 


 

 

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου στο Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί αύριο, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011, το Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη.

28/11/2011

 


 

 

Ομιλία Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου

 

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Δημήτρης Αβραμόπουλος,ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο
Δημήτρη Χριστόφια και τον Κύπριο ομόλογό του, Δημήτρη Ηλιάδη.

17/11/2011

 


 

Ομιλία Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου

 

"Δεν σας κρύβω ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας και κυρίως τον νέο Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο για την εμπιστοσύνη τους να μου ανατεθεί ένα σημαντικότατο Υπουργείο με μεγάλη ιστορία και εθνική προσφορά.Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον φίλο από τα παλιά, τον καιρό που ήμασταν μαζί, όπως ο ίδιος είπε στην Διπλωματική Υπηρεσία της Ελλάδος και συνάδελφο στην πολιτική τον Πάνο Μπεγλίτη, για το καλωσόρισμά του για τα καλά του λόγια, αλλά και όλους εσάς, την στρατιωτική ηγεσία της χώρας, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό για την εγκάρδια αυτή υποδοχή. Αναλαμβάνω πραγματικά με αίσθημα ευθύνης και τιμής, ένα εξαιρετικά κρίσιμο Υπουργείο, εν μέσω μιας βαθιάς δημοσιονομικής κρίσης και μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής κρίσης θεσμών.  Σε όλες τις περιόδους που διέρχεται η χώρα μας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διατηρεί πάντοτε την ύψιστη σημασία του για την προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας, που εξασφαλίζονται μόνο όταν υπάρχει αξιόπιστη αποτρεπτική ισχύς σε κάθε εξωτερικό κίνδυνο και απειλή κατά της ειρήνης. Ο ρόλος αυτός των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί και σήμερα ύψιστη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης αλλά και της κυβέρνησης. Η μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια και που έχει άμεσες επιπτώσεις στην αποστολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και όλων των υπεύθυνων για την άμυνα της χώρας, δεν επιτρέπεται να έχει οποιαδήποτε έκπτωση στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί προτεραιότητα η επικράτηση πνεύματος ελέγχου των δαπανών, νοικοκυρέματος και αξιοποίησης στο μέγιστο βαθμό κάθε δαπάνης που χρηματοδοτείται από την φορολογία των πολιτών, που την περίοδο αυτή, βιώνουν δύσκολες ώρες και σηκώνουν το συνολικό βάρος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν οικονομικό και ηθικό πόλεμο, στον οποίον καλούμαστε να επιδείξουμε τα γενναία χαρακτηριστικά και τις αρετές της φυλής μας. Ωστόσο, αν και αποτελούμε μέρος του προβλήματος, δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε και από τις σταθερές διαχρονικές αξίες του έθνους μας. Την εθνική συλλογική κληρονομιά και μνήμη απέναντι στο ιστορικό παρελθόν, αλλά και στις προκλήσεις που προβάλλουν στο μέλλον.  Η πορεία μας ως έθνος μέσα στον 21ο αιώνα, είναι κατ'εξοχήν πορεία αγώνα για το αύριο και την ευημερία, που προϋποθέτει και την ασφάλεια της χώρας και την διαφύλαξη των εθνικών μας κόκκινων γραμμών. Οι καιροί είναι αβέβαιοι και εγκυμονούν κινδύνους. Παρά το ότι είμαστε ενταγμένοι με προσήλωση και μόνιμο προσανατολισμό σε εκείνες τις σημασίες που συμβάλουν στην σταθερότητα και τους συσχετισμούς δυνάμεων, απολύτως αναγκαίος προκειμένου η πατρίδα μας να διατηρεί φίλους και συμμάχους. Η εγγύηση της αξιοπρέπειας, της υπερηφάνειας, της ακεραιότητας και διατήρησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, διασφαλίζουν πρωτίστως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ο ίδιος ο Ελληνικός λαός.
Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία και αξία παρά την κρίση, οι Ένοπλες Δυνάμεις να στέλνουν αδιάλειπτα το ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι μπορεί μεν να περιορίζεται κατ'ανάγκη η δημοσιονομική μας ελευθερία, μπορεί να προσφεύγουμε στην βοήθεια των Διεθνών Οργανισμών, αλλά η εθνική μας κυριαρχία, η άσκηση της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν περιορίζεται και δεν συμπιέζεται. Σας καλώ να διατηρήσετε αμείωτη την διάθεση προσφοράς και αίσθησης καθήκοντος, φρονήματος και κατανόησης σ'αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει επιπτώσεις σε όλους τους Έλληνες πολίτες, που έχει επιπτώσεις σε όλους σας, αλλά και γενικότερα για τον περιορισμό δαπανών σε όλα τα επίπεδα αρμοδιότητας του Υπουργείου.
Απευθύνομαι στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια και σ'όσους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες υπηρετούν το έθνος έξω από τα σύνορά μας. Ο στόχος αυτός θα τεθεί ως κεντρική προτεραιότητα μαζί με την δέσμευσή μας για την διατήρηση υψηλού ηθικού και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις που είναι παιδιά του Ελληνικού λαού, αυτοδημιούργητοι που αγκάλιασαν την καριέρα τους ιδεολογικά και που είναι αποφασισμένοι να δώσουν και την ζωή τους ακόμα, έχουν την αμέριστη εμπιστοσύνη μας. Και όπως και εγώ, έτσι κι όλοι μας, έχουμε και την ευαισθησία αλλά και την αμεσότητα για τον κόσμο. Εξάλλου ο ανθρώπινος παράγοντας όπως και το υψηλό φρόνημα, είναι τα χαρακτηριστικά των ανδρών και γυναικών του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας. Είναι τα χαρακτηριστικά του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Εκείνοι που εικάζουν ότι ενδέχεται μια θέση αδυναμίας στην οικονομική διαπραγμάτευση να μετατραπεί και σε θέση αδυναμίας σε μια πολιτικοδιπλωματική διαπραγμάτευση, ή σε έναν στρατιωτικό συσχετισμό, πλανώνται πλάνη οικτρά.Το κράτος έχει συνέχεια. Η μεταβατική κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, διασφαλίζει την συνέχιση της λειτουργίας του έθνους. Κοιτάμε μπροστά και αυτή την συνέχεια σήμερα μπροστά σας, την αντιπροσωπεύει και η σύνθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σας ευχαριστώ".

12/11/2011


 


Τελετή Παράδοσης - Παραλαβής Αρχηγού Στόλου

 

Πραγματοποιήθηκε στις 7/11/2011 στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος η τελετή παράδοσης - παραλαβής Αρχηγού Στόλου, από τον Αντιναύαρχο Παναγιώτη Ευσταθίου ΠΝ στον Υποναύαρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάν ΠΝ. Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, Επίτιμοι Αρχηγοί και λοιποί προσκεκλημένοι. Της τελετής προηγήθηκε κατάθεση στεφάνου από τον παραδίδοντα Αρχηγό Στόλου στο μνημείο του Α/Τ Βασίλισσα Όλγα.
 

7/11/2011


 

Ρυθμίσεις Δανείων Προσωπικού ΥΠΕΘΑ

 

Κατόπιν συνεννόησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος κ. Κλέωνα Παπαδόπουλο με σκοπό την επίτευξη ευνοϊκότερων όρων αποπληρωμής των δανείων του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του ΥΠΕΘΑ, συμφωνήθηκαν οι παρακάτω εθελοντικές ρυθμίσεις :
α. Παράταση του χρόνου διαρκείας έως δεκαπέντε (15) έτη από την ημερομηνία εκταμίευσης για τα προεγκεκριμένα δάνεια και έως σαράντα (40) έτη για τα στεγαστικά.
β. Περίοδος χάριτος από έναν (1) έως τέσσερις (4) μήνες χωρίς καμία καταβολή, με ταυτόχρονη δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.  γ. Περίοδος χάριτος από έναν (1) έως είκοσι τέσσερις (24) μήνες με καταβολή μόνο τόκων για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με ταυτόχρονη δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.  Ανάλογη πρωτοβουλία πρόκειται να αναληφθεί και για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

17/10/2011


 


Συνάντηση Πολιτικής Ηγεσίας ΥΠΕΘΑ με ΥΠΑΜ Κύπρου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης και ο Υφυπουργός
 κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος θα υποδεχθούν στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 τον Υπουργό Άμυνας
της Κύπρου κ. Δημήτρη Ηλιάδη, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  Μετά το πέρας της συνάντησης
θα ακολουθήσουν δηλώσεις.
 

15/9/2011


 

Συνάντηση ΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη με κ. HUANG QIANG

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης συναντήθηκε στις 15/9/2011  με Κινεζική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Huang Qiang, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Κινεζικής Κρατικής Αρχής Επιστημών, Τεχνολογίας και Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκαν θέματα αμυντικής συνεργασίας και ιδιαίτερα στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας.

15/9/2011


 

Επίσκεψη ΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη στο Γ' ΣΣ/NDC-GR (Νατοϊκό Στρατηγείο) και στο 424 ΓΣΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου,
α μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί το Γ' ΣΣ/NDC-GR (Νατοϊκό Στρατηγείο)
και στη συνέχεια το 424 ΓΣΝΕ.

8/9/2011


 

 

Επίσκεψη Πολιτικής Ηγεσίας ΥΠΕΘΑ στο ΚΕΕΔ

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης και ο Υφυπουργός Κ. Σπηλιόπουλος μετέβηκαν , στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο, προκειμένου να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στα εγκαίνια του νέου Κολυμβητηρίου Μάχης ΚΕΕΔ.

8/9/2011


 

 

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ επισκέφθηκε στις 2/9 το Αρχηγείο Στόλου στο πλαίσιο ενημέρωσής του και επέβη στην φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ και στο αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ.

 

2/9/2011


 

Στο πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης και τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Την ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στα προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης, με στόχο την απορρόφηση της λίστας αναμονής του ΟΚΑΝΑ, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης.
Σε πρώτη φάση θα χορηγείται μεθαδόνη στους τοξικομανείς από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο Πεντέλης, από το στρατιωτικό νοσοκομείο Βαρύτη στο Γουδή, από το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και από το 404 στρατιωτικό νοσοκομείο Λάρισας.
Διευκρινίζεται ότι στα στρατιωτικά νοσοκομεία θα μπορούν να απευθύνονται και πολίτες τοξικομανείς.
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου πέντε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη θα χορηγούν υποκατάστατα σε εξαρτημένους και από τις 16 Σεπτεμβρίου στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 15 νοσοκομεία στην Αττική.
Στόχος, όπως επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος, είναι να λυτρωθεί το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά από το οργανωμένο έγκλημα.
Τέλος, σημειώνεται πως στις 2 Οκτωβρίου κλείνει ο ΟΚΑΝΑ του Πειραιά.

25/8/2011


 

Ευχαριστήρια Επιστολή Αρχηγού Ρωσικού Ναυτικού

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι ο Αρχηγός του Ρωσικού Ναυτικού, Ναύαρχος Vladimir Visotskiy, απέστειλε στον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο Ελευσινιώτη ΠΝ ευχαριστήρια επιστολή για την ιατρική περίθαλψη Ρώσου Ναύτη, ο οποίος την 7η Ιουλίου 2011 είχε αποβιβασθεί στο Ναύσταθμο Κρήτης από Πολεμικό Πλοίο του Ρωσικού Ναυτικού και είχε υποβληθεί με επιτυχία σε χειρουργική επέμβαση στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.

 

22/8/2011


 

 

Επίσκεψη ΥΕΘΑ  Π. Μπεγλίτη στην Προεδρική Φρουρά

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης θα επισκεφθεί στις 6 Ιουλίου 2011 την Προεδρική Φρουρά.
Ο Υπουργός θα ενημερωθεί από τον Διοικητή της Προεδρικής Φρουράς και θα συνομιλήσει με τους Εύζωνες.
 

 

1/7/2011


 

 

Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΝ με Καθηγητές ΣΝΔ, ΣΜΥΝ, ΣΔΕΠΝ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ, σήμερα 30 Ιουνίου 2011 παρέθεσε γεύμα εργασίας στους Κοσμήτορες και σε καθηγητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και Σχολής Διοίκησης και Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΕΠΝ). Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα καθώς και προτάσεις/ προβληματισμοί των καθηγητών που αφορούν την εκπαίδευση των στελεχών του ΠΝ και συμμετείχαν ο Διοικητής ΔΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καλόγηρος ΠΝ και οι Διοικητές των ανωτέρω Σχολών.

1/7/2011


 

Ενημέρωση Επίτιμων Αρχηγών ΓΕΝ

Επίσκεψη πραγματοποίησαν στις 9/6/2011 στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού οι Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΝ κατόπιν προσκλήσεως του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δ. Ελευσινιώτη ΠΝ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό.

17/6/2011


 

Συνάντηση ΑΝΥΕΘΑ κ. Π.Μπεγλίτη με Πρέσβη κ. SASKO STEFKOV

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του,
σ' εθιμοτυπική επίσκεψη, τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Π.Γ.Δ.Μ στην Αθήνα,
Πρέσβη κ.
Sasko Stefkov.

30/5/2011


 

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στο Ταμείο Εθνικού Στόλου

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης
ΠΝ επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 27 Μαΐου 2011 το Ταμείο Εθνικού Στόλου στο
 πλαίσιο ενημέρωσής του.

30/5/2011


 

Δραστηριότητα  Ευ. Βενιζέλου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε στις 12/5/2011 τον εναρκτήριο χαιρετισμό σε ημερίδα της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ). Στην ημερίδα με τίτλο "Αποδοτικότητα Αμυντικών Δαπανών σε Περιβάλλον Οικονομικής Κρίσης", μελετήθηκαν τρόποι εξορθολογισμού των αμυντικών δαπανών μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Στην ημερίδα συμμετείχαν οι Ιωάννης Στουρνάρας, Δ/ντης του ΙΟΒΕ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Πελαγίδης, Καθηγητής Παν/μιου Πειραιά και Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων, Χρήστος Κόλλιας, Καθηγητής Παν/μιου Θεσσαλίας και Παναγιώτης Κορλίρας, Δ/ντης Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ), Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος ήταν επίσης ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου που διοργανώθηκε στις 12/5 στο Ξενοδοχείο King George. Το θέμα της ομιλίας του Ε. Βενιζέλου ήταν: "Μπορούμε να υπερβούμε την κρίση;" ενώ της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση με τα παριστάμενα μέλη του Επιμελητηρίου.

12/5/2011


 

Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες Παστρικάκεια 2011

Στις 7 και 8 Μαΐου 2011 διεξήχθη στο Φαληρικό όρμο αγώνας ιστιοδρομιών με την επωνυμία "Παστρικάκεια 2011".  Η τελετή απονομής επάθλων των Ιστιοπλοϊκών αγώνων "Παστρικάκεια 2011" έγινε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων την Κυριακή 8 Μαΐου 2011. Ο αγώνας αυτός διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Σχολή Ναυτικών Δοκιμών (ΣΝΔ) με τη συνδρομή του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς (ΙΟΠ) και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (ΝΟΕ), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ).  Η ονομασία των αγώνων είναι σε ένδειξη τιμής στη μνήμη του Ν. Δόκιμου Ι. Παστρικάκη, ο οποίος στις 17 Νοεμβρίου 1912, έπεσε ηρωικά κατά την απελευθέρωση της Χίου. Λεπτομέρειες για τους αγώνες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΣΝΔ (www.hna.gr).

10/5/2011


 

Τοποθετήσεις στις έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων

Τοποθετήσεις στις έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων ανακοινώθηκαν κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου Λ.Σ. Κωνσταντίνου Σούλη και απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή. Οι τοποθετήσεις έχουν ως εξής:
1. Ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ Γεώργιος (Α.Μ. 829) από το Κ.Λ. Καβάλας στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Οδησσού. 2. Ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ΜΑΖΗΣ Αντώνιος (Α.Μ. 893) από το Κ.Λ. Κέρκυρας στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Βανκούβερ. 3. Ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΗΣ Δημήτριος (Α.Μ. 780) από το Κ.Λ. Βόλου στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Κωνστάντζας. 4. Ο Πλωτάρχης Λ.Σ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ Ιωάννης (Α.Μ. 941) από το Υ/Χ Κύμης στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Σάντος. 5. Ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ΨΑΡΡΗΣ Χρήστος (Α.Μ. 814) από τη Διεύθυνση Λιμενικής Πολιτικής στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Μόντρεαλ. 6. Ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ΣΟΥΛΟΣ Δημήτριος (Α.Μ. 851) από τη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Ρόττερνταμ. 7. Ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ Ιωάννης (Α.Μ. 903) από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Μπουένος Άιρες.
8. Ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ΔΕΡΒΟΣ Σπυρίδων (Α.Μ. 799) από τη Γενική Επιθεώρηση Λιμενικού Σώματος στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Αμμοχώστου. 9. Ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ΜΥΛΩΝΑΚΟΣ Κωνσταντίνος (Α.Μ. 832) από το Κ.Λ. Ραφήνας στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Νοβοροσισκ. 10. Ο Πλωτάρχης Λ.Σ. ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ Κωνσταντίνος (Α.Μ. 938) από τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Χονγκ Κονγκ. 11. Ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ Μιχαήλ (Α.Μ. 865) από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Χιούστον. 12. Ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ΑΡΜΠΟΥΝΙΩΤΗΣ Νικόλαος (Α.Μ. 820) από το Κ.Λ. Ρόδου στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Νέας Υόρκης. 13. Ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σπυρίδων (Α.Μ. 905) από ΥΠτΠ / Α.Ε. στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Τόκυο. 14. Ο Πλωτάρχης Λ.Σ. ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος (Α.Μ. 924) από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών στην έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Πορτ Σάιδ.

4/5/2011


 

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλου με πρέσβη ΗΠΑ για το Ε/Π APACHE

Σε συνέχεια της ενημέρωσης στην οποία προέβη στις 3/5, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων για το συμβάν με το ελικόπτερο Apache, γνωστοποιείται ότι ο Ε. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα αυτό με τον Πρέσβυ των ΗΠΑ στην Ελλάδα,  Daniel Bennett Smith. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα ασκήσει όλα τα συμβατικά της δικαιώματα. Το μείζον όμως ζήτημα -όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος- είναι να διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός ένα σύγχρονο και αξιόπιστο επιθετικό ελικόπτερο που ανταποκρίνεται στις τεχνικές του προδιαγραφές και παρέχει αίσθημα ασφάλειας στους χειριστές του.

4/5/2011 

Μεθόρμηση του υποβρυχίου Παπανικολής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου θα παραμείνει για χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός, θα μεθορμήσει στις 16 Μαΐου το υποβρύχιο Παπανικολής, προκειμένου να αποκαταστήσει εκκρεμότητες εγγυήσεως οι οποίες δεν επηρεάζουν την επιχειρησιακή του ετοιμότητα.

4/5/2011


 

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στην Κέρκυρα

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι o Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ, επισκέφθηκε  στις 25/4/2011, τα Ναυτικά Παρατηρητήρια Κέρκυρας όπου με την ευκαιρία των Άγιων Ημερών του Πάσχα αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό.

26/4/2011


 

Συνάντηση  Ευ. Βενιζέλου με Σ. Κόκκαλη

Ο Υπουργός Εθνικής  Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε  σήμερα με τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, μετά από αίτημα του τελευταίου. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν θέματα σχετικά με την αμυντική βιομηχανία.

19/4/2011


 

 

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στο ΝΝΑ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ επισκέφθηκε  στις 14/4 το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ). Πέραν της σύντομης ενημέρωσής του από τον Διευθυντή του Νοσοκομείου Αρχιπλοίαρχο (ΥΙ) Α. Χρηστιά ΠΝ, με την ευκαιρία των Αγίων Ημερών του Πάσχα, αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό και τους νοσηλευόμενους.

19/4/2011


 

 

Συνάντηση ΥΕΘΑ  Ευ. Βενιζέλου με Υπουργό Άμυνας Κυπριακής Δημοκρατίας  Κ. Παπακώστα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κώστα Παπακώστα, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα.

 

4/4/2011


 

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού

 Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται  ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ επισκέφθηκε στις 29/3/2011 το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού και ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν το προσωπικό του ΠΝ. 

29/3/2011


 

"Μαχαίρι" στις ένοπλες δυνάμεις ζητά η Tρόικα

Στο "βαθύ κράτος" ετοιμάζεται να βάλει χέρι η τρόικα, σύμφωνα με την "Ημερησία", που αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν και έχουν καταστήσει σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ότι "η Ελλάδα δεν αντέχει στρατό 200.000 στελεχών"! Αυτή τη στιγμή, οι ένστολοι είναι πάνω από 160.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των μισθοδοτούμενων από το Πεντάγωνο ξεπερνά τις 200.000, με την προσθήκη όσων ανήκουν στο λεγόμενο πολιτικό προσωπικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τρόικα ζητά "haircut" της τάξης του 30%. Δεδομένου ότι η πλειονότητα είναι μόνιμοι, ο "κλήρος" πέφτει στους οπλίτες πενταετούς υποχρεώσεως, των οποίων η εργασιακή σχέση δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. Όσοι δεν ανήκουν σε μάχιμες μονάδες ή ειδικότητες υψηλής εξειδίκευσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν ο Ευ. Βενιζέλος και ο Π. Μπεγλίτης.
Λύση για τις Ένοπλες Δυνάμεις θα ήταν οι εθελοντικές μετατάξεις ή η ανάθεση σε αυτές νέων αποστολών, όπως η πολιτική προστασία και η δασοπροστασία. Αυτό που έχει αποκλειστεί, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, είναι η εθελουσία.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπήκαν στο στόχαστρο της τρόικας μετά την αποκάλυψη πως στον προϋπολογισμό του 2011 ενεγράφησαν τα διπλάσια ποσά από τα πραγματικά για την παραλαβή οπλικών συστημάτων. Το θέμα οδήγησε εσπευσμένα τον Ευ. Βενιζέλο και τον Π. Μπεγλίτη στο γραφείο του πρωθυπουργού. Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση, καθώς μικροκομματικά συμφέροντα διατηρούν στη "ζωή" περισσότερα από 300 κοστοβόρα στρατόπεδα.
Αντίθετα, η τρόικα δείχνει να μην έχει πρόβλημα με τον αριθμό αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών. Η μοναδική αντίρρηση των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι η κατανομή του προσωπικού.
Σύμφωνα με την "Ημερησία", το θέμα των ένστολων θα μπει σύντομα προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έγινε μια πρώτη προσέγγιση στο συμβούλιο των αρχηγών των τριών σωμάτων.

22/3/2011


 

Μήνυμα Π. Μπεγλίτη σε Αγκυρα για Αιγαίο και ΑΟΖ

Είναι γνωστή η αναθεωρητική προσέγγιση της Τουρκίας σε σχέση με το καθεστώς του Αιγαίου, αυτό όμως απέχει πολύ από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, στον οποίο εμμένει η χώρα μας για τη προστασία των εθνικών της δικαιωμάτων, παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη παράδοση - παραλαβή Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για τις πτήσεις του τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο, ο κ. Μπεγλίτης διεμήνυσε πως η Ελλάδα υπερασπίστηκε, υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Τουρκία να τα αμφισβητήσει.
"Ζητούμε", πρόσθεσε, "από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, ζητούμε από τη Τουρκία να συμπεριφέρεται ως μια υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα".
Με αφορμή την τελετή παράδοσης-παλαβής στο Αρχηγείο της Λάρισας, ο υφυπουργός Αμυνας τόνισε πως ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για το επιχειρησιακό επίπεδο, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τη δύναμη του ελληνικού λαού και με την υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, υπερασπιζόμαστε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, συμπλήρωσε και ευχήθηκε στο νέο αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Αντώνιο Τσαντηράκη, καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο του.
Τέλος, ερωτηθείς πότε θα προχωρήσει η Ελλάδα στον προσδιορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και να θα συμπεριλαμβάνει το Καστελόριζο, ο κ. Μπεγλίτης απάντησε: "Το Καστελόριζο είναι μέρος της Ελληνικής Επικράτειας. Στο Καστελόριζο ασκούνται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου... Εμείς επιλέγουμε κάθε φορά τη χρονική περίοδο και τη συγκυρία που καθιστούμε σαφές αυτό το μήνυμα. Αρα λοιπόν δεν είναι θέμα ημερομηνίας, είναι μέρος των στόχων μας, της διαπραγμάτευσής τους, των μηνυμάτων που στέλνουμε προς όλους και ιδιαίτερα προς τη Τουρκία".

11/3/2011


 


 

Συμμετοχή  Ευ. Βενιζέλου στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Βουδαπέστη

Στη Βουδαπέστη προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώνει η Ουγγρική Προεδρία βρίσκεται σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Λαίδη Κάθριν Άστον ενημέρωσε τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και ιδίως για την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την εξέλιξη της ελληνικής επιχείρησης εκκένωσης, αναφέρθηκε στην παρουσία ελληνικής φρεγάτας στην ευρύτερη περιοχή και λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της Κρήτης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες σε όλους τους εταίρους, αλλά και σε τρίτες χώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν σε επιχειρήσεις εκκένωσης και προστασίας των πολιτών τους.  Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι δύο βασικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ATALANTA στη Σομαλία και το Κέρας της Αφρικής και η ALTHEA στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Παρά την αναμφίβολη επιχειρησιακή επιτυχία της ATALANTA, στην οποία η Ελλάδα μετέχει ενεργά με φρεγάτα της, ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε ότι λόγω των συνεχιζομένων συμβάντων πειρατείας, θύματα της οποία πέφτουν και πλοία υπό ελληνική σημαία ή ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής, είναι τώρα η στιγμή να οργανωθεί μία νέα επιχειρησιακού χαρακτήρα διεθνής διάσκεψη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τον συντονισμό όλων των επιχειρήσεων στην περιοχή.  Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη η ΕΕ να επεξεργαστεί μία πραγματικά ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την Αφρική, κάτι που όπως είπε αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολο λόγω των ιδιαίτερων ιστορικών αλλά και άλλων ενδιαφερόντων που έχουν πολλές χώρες της ΕΕ στην περιοχή.  

Επίσης, επέμεινε στην ανάγκη η ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τον ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας) ο οποίος εκφράζει τις απόψεις των ίδιων των ενδιαφερομένων που πέφτουν θύματα της πειρατείας και τελούν υπό τον εκβιασμό της. Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Βενιζέλος είχε σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες και με τον ΓΓ του ΙΜΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο.  Στη συζήτηση για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΕΕ και για τις πολυεθνικές ευρωπαϊκές ταξιαρχίες, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Ταξιαρχίας HELBROC, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο και της οποίας το Στρατηγείο αναμένεται σε λίγους μήνες να εγκατασταθεί και να παραμείνει μέχρι το 2015 στον Τύρναβο της Θεσσαλίας. Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ ο κ. Βενιζέλος είχε συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του κ.Αλέν Ζιπέ, πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας. Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η διμερής αμυντική στρατηγική συνεργασία, η συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών και οι εξελίξεις στη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ. Οι κ. κ. Βενιζέλος και Ζιπέ συζήτησαν επίσης για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης στην Ελλάδα και η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα προγράμματα αμυντικών προμηθειών και την οικονομική κρίση. Για το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον κ. Ζιπέ όσα είχε πει κατά την τελευταία συνάντηση με τον Πρέσβη της Γαλλίας κ. Kριστόφ Φαρνώ και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της γαλλικής εταιρείας DCNS κ. Πατρίκ Μπουασιέ.

25/2/2011

 


 

 

Συνάντηση  Ευ. Βενιζέλου με Βρετανό Πρέσβυ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε στις 16/2  στο γραφείο του τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, Δρ. David Landsman και τον Ακόλουθο Άμυνας της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, κ. Tony Morphet με τους οποίους και συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

 

17/2/2011

 


 

 

Επίσκεψη ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλου στην 162 ΑΚ ΜΒΠ

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα επισκεφθεί το στρατόπεδο "ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΡΑ" στα Γιαννιτσά το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011. Κατά την επίσκεψή του, ο Υπουργός θα ενημερωθεί για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της 162 Α/Κ ΜΒΠ από τον διοικητή της και θα μιλήσει στα στελέχη της. Τον κ. Βενιζέλο θα συνοδεύει ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος.

11/2/2011

 


 

Συνάντηση ΥΕΘΑ  Ευ. Βενιζέλου με επικεφαλής ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε στις 9/2 στο γραφείο του με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

10/2/2011Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με Γάλλο Πρέσβυ

 

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλος συναντήθηκε στις 1/2, στο γραφείο του με τον Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Ferneud και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της γαλλικής εταιρείας DCNS ( δημοσίων συμφερόντων) κ. Patrick Boissier. Παρόντες ήταν επίσης ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων πρέσβης κ. Δημήτρης Χρονόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κ. Δημήτρης Γεωργιόπουλος. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

1/2/2011


 

Συναντήσεις Ευ. Βενιζέλου

- Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε στις 27/1/2011 πρόγευμα εργασίας με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα κ. Daniel Bennett Smith με τον οποίο και συζήτησε θέματα που αφορούν στις ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

- Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε στις 26/01/2011 στο γραφείο του με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Στρατιωτικο-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Mikhail Dmitriyev, με τον οποίο και συζήτησε θέματα διμερούς αμυντικού ενδιαφέροντος. Τον κ. Dmitriyev συνόδευε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, κ. Vladimir Chkhikvishvili και υπηρεσιακοί παράγοντες.

27/01/2011


Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στο ΝΑ.Σ.ΣΚΥ

 

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης ΠΝ επισκέφθηκε χθες, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011, τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Σταθμού Σκύρου.

 

27/01/2011
 

Επιχειρησιακή Εκπαίδευση Αρχηγείου Στόλου 2011


Ανακοινώθηκε ότι από 24 έως 28 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκαν τεχνικές ασκήσεις Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Κανονιοφόρων και Ναρκοπολέμου του Αρχηγείου Στόλου στο πλαίσιο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης 2011.
Στις ανωτέρω ασκήσεις συμμετείχαν 10 Φρεγάτες με οργανικά Ελικόπτερα, 2 Πλοία Γενικής Υποστηρίξεως, 2 Υποβρύχια, 7 Πυραυλάκατοι, 5 Κανονιοφόροι, 3 Ναρκαλιευτικά και 2 Ναρκοθηρευτικά.

20/10/2010 

Αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο περιλαμβάνεται κεφάλαιο για τη νέα δομή διοίκησης του Στρατεύματος και ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα, όπως των αντιρρησιών συνείδησης, των εφέδρων πολεμιστών κλπ, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Με το νομοσχέδιο:
- Καθορίζονται τα ελάχιστα χρονικά όρια παραμονής σε κάθε βαθμό ώστε οι αξιωματικοί των παραγωγικών σχολών να συμπληρώνουν στο βαθμό του συνταγματάρχη 35 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας
- Τυποποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης των στελεχών, καθώς και η διαδικασία κρίσης για προαγωγή. Στο πλαίσιο αυτό εισάγεται ο θεσμός της κρίσης, κατ' απόλυτη εκλογή, στους βαθμούς του αντισυνταγματάρχη και συνταγματάρχη, ενώ δημιουργείται μια μορφή "παράλληλης επετηρίδας" για όσους τίθενται εκτός οργανικών θέσεων, έως ότου συμπληρώσουν την αναγκαία πραγματική στρατιωτική υπηρεσία. Όλες οι σχετικές αποφάσεις είναι πλήρως και ειδικώς αιτιολογημένες από τα Συμβούλια Κρίσης, στα οποία ο ενδιαφερόμενος είτε μπορεί να απευθυνθεί εγγράφως, είτε μπορεί να ζητήσει να εμφανιστεί προσωπικά, ασκώντας το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης. Προβλέπεται επίσης πλήρες σύστημα διοικητικών προσφυγών, σύμφωνα με τα πορίσματα της νομολογίας των διοικητικών εφετείων και του Συμβουλίου Επικρατείας. Αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις για το πειθαρχικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
- Τυποποιούνται με σαφήνεια οι κατηγορίες αξιωματικών και υπαξιωματικών
- Ρυθμίζονται οι τρόποι εισόδου στο σώμα των Αξιωματικών
- Καθορίζεται το καθεστώς των Εθελοντών Μακράς Θητείας και Επαγγελματιών Οπλιτών
- Μετατρέπεται το Στρατολογικό Σώμα σε Στρατολογικό Σώμα-Σώμα Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων.
- Τυποποιούνται τα κριτήρια τοποθετήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων. Οι σχετικές αποφάσεις επιβάλλεται να είναι αιτιολογημένες ενώ ο ενδιαφερόμενος θα δικαιούται να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ουσίας. Επίσης με το νομοσχέδιο εισάγεται στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το πλήρες σχήμα της κάθετης δομής διοίκησης.

1/8/2010Προγράμματα εκπαίδευσης στις Ε.Δ. - Δια Βίου Μάθηση Στρατεύσιμων


Με έξι επιπλέον Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης διευρύνεται το πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την Δια Βίου Μάθηση στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο των οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Στόχος του προγράμματος είναι να καταστεί ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, χρόνος δημιουργικός και γόνιμος για τους νέους ανθρώπους που υπηρετούν την πατρίδα, όπως είχε τονίσει ήδη ο κ. Βενιζέλος κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο. Παράλληλα, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για θέσπιση μοριοδότησης των στρατευσίμων που αποφοιτούν από ΚΕΚ των Ενόπλων Δυνάμεων (αλλά και οποιουδήποτε ΚΕΚ, εφόσον δηλώσουν ειδικότητα ίδια ή παραπλήσια με την ειδικότητα στην οποία έχουν εκπαιδευτεί) σε σχέση με τη διαδικασία προσλήψεώς τους ως ΕΠΟΠ. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τη συμμετοχή των στρατευσίμων στις διαδικασίες επιλογής ΕΠΟΠ και αναβαθμίζει παράλληλα τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία των ΚΕΚ. Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και τα κατά τόπους Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, μετά από συμφωνία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

18/6/2010
 


Συναντήσεις Ευ. Βενιζέλου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε στις 9/6 με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρτ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΝΑΤΟ, ενόψει και της Συνόδου Υπουργών Άμυνας Χωρών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (10-11 Ιουνίου 2010).

10/6/2010
 


 

ΓΕΑ: Τελετή Αποκαλυπτηρίων

Η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου Μεσσήνιων Πεσόντων Αεροπόρων πραγματοποιήθηκε στις 17/6  στην Πλατεία Μητρ. Χρυσοστόμου Δασκαλάκη, στην πόλη της Καλαμάτας, παρουσία του Αρχηγού του ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Βασιλείου Κλόκοζα. Στη συνέχεια, και με αφορμή το πέρας της πτητικής εκπαίδευσης της 81ης Σειράς Ιπταμένων, ο Αρχηγός ΓΕΑ θα επέδωσει τους επαίνους και τα βραβεία στους πρωτεύσαντες Ιπτάμενους Ανθυποσμηναγούς, σε ειδική τελετή στη Διασπορά της 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος.
 


 

17/6/2010
  

Συναντήσεις Π. Μπεγλίτη

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, δέχθηκε στις 7/6 στο γραφείο του, τον Πρέσβη της Βουλγαρίας κ. Andrei Karaslavov, μετά από αίτημα του τελευταίου. Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκε η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας, θέματα που συνδέονται με την περιφερειακή αμυντική συνεργασία, καθώς και οι εξελίξεις στο πλαίσιο της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ.

7/6/2010
 


 

 

Σύνοδος Υπουργών Αμύνης ΕΕ


Στη Σύνοδο Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ που συνήλθε στις αρχές του μήνα στις Βρυξέλες, μετείχε ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη διήμερη Σύνοδο συζητήθηκε  όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ και κυρίως οι πηγές χρηματοδότησης, οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Συμμαχίας, η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και τα προβλήματα που υπάρχουν στις μεγάλες επιχειρησιακές αποστολές του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν. Επίσης, στη Σύνοδο συζητήθηκαν τα θέματα του νέου στρατηγικού δόγματος και της νέας δομής δυνάμεων της Συμμαχίας καθώς και τα θέματα που συνδέονται με την αντιπυραυλική ασπίδα και την πυρηνική πολιτική. Όπως είναι προφανές, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλά από τα θέματα αυτά που συνδέονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο αναφέρθηκε στην ανάγκη οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει το Συμβούλιο των Υπουργών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να είναι όχι μόνο αποτελεσματικές αλλά και αξιόπιστες, αποδεκτές και νομιμοποιημένες στα μάτια των πολιτών. Από την άποψη αυτή, τόνισε, πως η οικονομική κατάσταση και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί συνιστούν μια κρίσιμη παράμετρο της αμυντικής πολιτικής, μαζί φυσικά με τις ιστορικές, γεωπολιτικές και στρατιωτικές παραμέτρους που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει.

 


 

 - Ανακοίνωση ΓΕΝ

1. Με αφορμή σχετικά σχόλια αναρτημένα στο διαδίκτυο, που αναφέρονται σε δήθεν απευθείας ανάθεση σε μεγάλο όμιλο τεχνικών εταιρειών έργου προϋπολογισμού 17 εκατ. από το ΓΕΝ, από τo Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
α. Το 2008 μετά από διεξαγωγή διαγωνισμού και εγκριτική απόφαση του τότε Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, συνήφθη σύμβαση για την αποκατάσταση των προβλημάτων καθίζησης του synchrolift στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προϋπολογισμού 8.692.370,36 με ανάδοχο την εταιρεία "EKTE AE" (με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Π. Κοπανά) η οποία στη συνέχεια συγκρότησε κοινοπραξία με την "Λ. ΡΗΓΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ". β. Στη συνέχεια και επειδή κατά τη διάρκεια των αποξηλώσεων διαπιστώθηκε ανάγκη ανακατασκευής όλων των ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων με τις καλωδιώσεις και τις σωληνώσεις, τα οποία βρέθηκαν σε κακή κατάσταση, τα αρμόδια όργανα του ΓΕΝ αποφάσισαν, από το Σεπτέμβριο του 2009, τη σύναψη πρώτης συμπληρωματικής σύμβασης, στο πλαίσιο της αρχικής και όπως προβλέπει η νομοθεσία περί δημοσίων έργων. γ. Η συμπληρωματική αυτή σύμβαση, ύψους 3.986.500 ευρώ, εγκρίθηκε μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στις 16.12.09 από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. δ. Προ της υπογραφής της κύριας αλλά και της συμπληρωματικής σύμβασης διενεργήθηκε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από την έγκριση του οποίου υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις.

17/5/2010
 Κρίσεις ΥΕΘΑ 2010

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι το ΚΥΣΕΑ με απόφασή του, προέβη στην τοποθέτηση των Αντιστρατήγων - Αντιναυάρχων - Αντιπτεράρχων και Υποπτεράρχων, όπως παρακάτω...

 


- Συναντήσεις

-  Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε στις 5/5 στο γραφείο του με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα κ. Christophe Farnaud. Kατά τη συνάντηση των κ .κ. Βενιζέλου και Farnaud συζητήθηκε το σύνολο των ελληνογαλλικών αμυντικών και πολιτικών σχέσεων.

5/5/2010
 


 

Συναντήσεις Π. Μπεγλίτη

-  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Μπεγλίτης  συναντήθηκε στις 12/4 στο Υπουργείο, με τον Υφυπουργό Άμυνας του Βιετνάμ Αντιστράτηγο Nguyen Huy Hieu. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Άμυνας του Βιετνάμ στη χώρα μας.

-  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα με θέμα: "Οι συνδεδεμένες με τον αμυντικό τομέα βιομηχανίες και η συμβολή τους στην προοπτική της τοπικής ανάπτυξης" που διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), στις 10/4 στο Βόλο.

12/4/2010


Συναντήσεις Ευ. Βενιζέλου

 - Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε στις 23/2 με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Θέματα συζήτησης ήταν τα ανοιχτά θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα εξοπλιστικά προγράμματα, το μέλλον των ναυπηγείων και γενικότερα του ναυπηγικού τομέα της ελληνικής βιομηχανίας, και, τέλος, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

- Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε στις 12/2/2010, διαδοχικά με τον πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Abdelhadi Alkhajah και τον πρέσβη της Ολλανδίας κ. Kees van Rij.

- O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Πάνος Μπεγλίτης συνάντησαν, στις 2/2 την νεοσυσταθείσα υποεπιτροπή που λειτουργεί στους κόλπους της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και είναι αρμόδια για θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων.

- Ο Υπουργός  Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε στις 26/1 με τους εκπρόσωπους της "Συνεργασίας των 12 Φορέων για το Περιβάλλον".  Αντικείμενο της συνάντησης είναι η παραχώρηση στην τοπική αυτοδιοίκηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Αγ. Αναργύρων και των στρατιωτικών  εγκαταστάσεων στο Γουδή προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου.  

23/2/2010

 


 

 

Συνάντηση Π. Μπεγλίτη, με Πρέσβη Βελγίου,. P. Vaesen.

Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν οι θέσεις των δυο χωρών, στο πλαίσιο της Ε.Ε., στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας ενόψει και της ανάληψης από το Βέλγιο της προεδρίας της Ε.Ε. στο Β΄ εξάμηνο 2010, καθώς και η συνεργασία στο ΝΑΤΟ και στις ειρηνευτικές αποστολές της Ε.Ε. και της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Συζητήθηκε, επίσης, η επίσκεψη στην Ελλάδα του Βέλγου Υπουργού Άμυνας.
Η ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί σύντομα, δια της υπηρεσιακής οδού.

 

 


 

Επίσκεψη Γάλλου Πρέσβυ στο ΥΕΘΑ

- Στις 15/1/2010 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Πάνος Μπεγλίτης συναντήθηκαν με τον Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Christophe Farnaud, που συνοδευόταν από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Γαλλικής Κρατικής ναυπηγικής βιομηχανίας DCNS κ. Patrick Boissier και τον πρόεδρο του ΔΣ των Ναυπηγείων Ελευσίνας κ. Νίκο Ταβουλάρη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εξέλιξη της ελληνογαλλικής διακρατικής συνεργασίας ως προς το πρόγραμμα των φρεγατών.

 


 

Νοσηλευτικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων.

Από τις 19 - 20/2/10,  έγινε στην Αθήνα το 3ο  Νοσηλευτικό Συνέδριο Ενόπλων  Δυνάμεων, Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής φύσης και  προσέγγισης της Νοσηλευτικής, με τη χρήση της επιστήμης, της έρευνας, της καινοτομίας και της βιοηθικής.

 


 

Βενιζέλος - Μπεγλίτης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου.
 

Στο χαιρετισμό του ο κ. Ευ. Βενιζέλος ανέφερε:
Κύριε Αρχηγέ, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός και εγώ βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Σας ευχόμαστε να είσαστε όλοι καλά, οι άντρες και γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού, να διασχίζετε υπερήφανα τις θάλασσές μας, το Αιγαίο, το Ιόνιο, τη Μεσόγειο, τις μεγάλες ανοιχτές θάλασσες, όπου το Πολεμικό Ναυτικό μετέχει σε σημαντικότατες επιχειρήσεις για την προστασία της ειρήνης και της ασφάλειας.  Σας εύχομαι, και εκ μέρους του κ. Μπεγλίτη, να είστε πάντοτε οι ναυτικοί φύλακες της ειρήνης και της σταθερότητας στα δικά μας νερά και να είστε βέβαιος και να διαβεβαιώσετε όλο το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού,ότι η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη στοργή περιβάλλει το Πολεμικό Ναυτικό και όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις, ότι έχουμε πάντα βαθιά μέσα στην σκέψη μας και στην καρδιά μας, όλα τα στελέχη και τις οικογένειες τους.  Ξέρουμε τις δυσκολίες, ξέρουμε τη σημαίνει να είσαι έξι μήνες σε αποστολή στα νερά της Σομαλίας, μακριά από την οικογένεια σου, ξέρουμε τα νέα οπλικά συστήματα είναι απαιτητικά, ότι απαιτούν υψηλή επαγγελματική ικανότητα, συνεχή εκπαίδευση, εγρήγορση και είμαι βέβαιος ότι έχετε πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι το Πολεμικό Ναυτικό χειρίζεται την τιμή του Έθνους. Κουβαλάει στους ώμους του μια μακρά παράδοση την οποία είναι υποχρεωμένο τώρα να επαυξήσει. Και επιπλέον γνωρίζω πάρα πολύ καλά πως έχετε πλήρη συνείδηση πως ο ελληνικός λαός με το υστέρημα του και μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής δυσκολίας καταβάλλει το κόστος για την προστασία της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας και αυτό το κόστος πρέπει να πιάνει τόπο. Ακριβώς όπως είπατε στην ημερήσια διαταγή σας, για να προστατεύουμε την εθνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα, πέραν της εθνικής κυριαρχίας, και διοικητικού χαρακτήρα αρμοδιότητες που αναγνωρίζονται από διεθνείς συμβάσεις ή στο πλαίσιο διακανονισμών που έχουν γίνει στους κόλπους διεθνών οργανισμών. Και επειδή τα σημειακά επεισόδια στα οποία μπορεί να προκληθεί η Ελλάδα έχουν κυρίως αεροναυτικό χαρακτήρα, εσείς και η Πολεμική Αεροπορία μέσα σε ένα πνεύμα διακλαδικότητας και πάντα μέσα στην νέα αντίληψη της κάθετης δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, είστε αυτοί που θα σηκώσετε το βάρος της απάντησης, δηλαδή θα προστατεύσετε την διπλωματική ισχύ και την διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και βεβαίως αυτόν καθ' αυτό τον εθνικό χώρο που δεν είναι ένα "πουκάμισο αδειανό", αλλά είναι η ίδια η υπόσταση μας. Εύχομαι χρόνια πολλά, να σας προστατεύει ο Άγιος Νικόλαος, να ευλογεί τα πληρώματα μας και ελπίζω του χρόνου να έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε εδώ, στην ίδια τελετή, για τα νέα επιτεύγματα του Πολεμικού Ναυτικού.

 

 


 

Ευάγγελος Βενιζέλος: Περιοδεία στη Λάρισα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Λάρισα όπου βρίσκεται για επιθεώρηση της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου της Τακτικής Αεροπορίας και για επίσκεψη στο Νατοϊκό Αεροπορικό Στρατηγείο CAOC, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η Λάρισα είναι το στρατιωτικό κέντρο της Ελλάδας. Χαίρομαι γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ, επισκέφθηκα ήδη την 1ης Στρατιά, ενημερώθηκα, διαπίστωσα το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας και το υψηλό φρόνημα και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Διοικητή της Στρατιάς και με τους Διοικητές των τριών σωμάτων στρατού που υπάγονται στη Στρατιά και με όλα τα επιτελικά στελέχη. Η σύσκεψη που κάναμε με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και με την ηγεσία της Στρατιάς ήταν πολύ παραγωγική και πολύ χρήσιμη.Στη συνέχεια επισκέφθηκα το Νατοϊκό Αεροπορικό Στρατηγείο, το CAOC, και τώρα χαίρομαι γιατί βρίσκομαι στο Αρχηγείο της Τακτικής Αεροπορίας, γιατί βρίσκομαι σε έναν χώρο που δίνει καθημερινά τη μάχη της προστασίας της εθνικής μας ακεραιότητας και αξιοπρέπειας στους ουρανούς του Αιγαίου. Και είναι μία ευκαιρία από εδώ, από τη Λάρισα, να στείλω σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, έναν χαιρετισμό τιμής και αναγνώρισης, να τους ευχαριστήσω εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας και να τους διαβεβαιώσω ότι βασική μας φροντίδα και καθημερινή μας προτεραιότητα είναι να διαμορφώσουμε τις καλύτερες συνθήκες για αυτούς και τις οικογένειές τους, ώστε να επιτελούν την αποστολή τους με υψηλό φρόνημα και αίσθηση ιστορικής ευθύνης"

 


 

Συνάντηση Π. Μπεγλίτη με Γερμανό Πρέσβυ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Μπεγλίτης δέχθηκε, σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα κ. W. Schultheiss.

Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν οι σχέσεις των δυο χωρών στους τομείς της άμυνας, της αμυντικής συνεργασίας, καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.


 

Συνάντηση Ε.Βενιζέλου με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας  της Κίνας κ. Luo Linquan.
 

Με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Luo Linquan συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το σύνολο των διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην στρατιωτική συνεργασία.

Ο Κινέζος Πρέσβης μετέφερε επίσης πρόσκληση του Κινέζου Υπουργού Άμυνας προς τον κ. Βενιζέλο να επισκεφθεί όσο γίνεται πιο σύντομα το Πεκίνο.

 ΝΑΤΟ-Νέος Διοικητής

Η μόνιμη δύναμη του ΝΑΤΟ SNMGZ με 4 φρεγάτες θα καταπλεύσει στον Πειραιά από 14/1 - 18/1.
Ο Διοικητής της δύναμης, ο Βρετανός Αρχιπλοίαρχος, Steve Chick Rw και το πολυεθνικό επιτελείο του,
θα μετεγκατασταθούν στη φρεγάτα Λήμνος.

14/1/2010

 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στην Κυπριακή Βουλή
των Αντιπροσώπων  στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κύπρο, 8- 9 Δεκεμβρίου '09
...

8/12/2009

 


 

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στην Αίγυπτο

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου η επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο του Αρχηγού του ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Γεωργίου Καραμαλίκη ΠΝ, η οποία πραγματοποιήθηκε από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2009 κατόπιν αποδοχής της επίσημης πρόσκλησης του Αρχηγού του Αιγυπτιακού Ναυτικού, Αντιναυάρχου Mohab Mameesh.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αλεξάνδρεια ο Έλληνας Α/ΓΕΝ, επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Αιγύπτου, όπου είχε ιδιαίτερες συνομιλίες με τον ομόλογό του Αντιναύαρχο Mohab Mameesh και ενημερώθηκε από επιτελείς του Ναυτικού της Αιγύπτου επί θεμάτων αρμοδιοτήτων τους. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί Ναυτικές Μονάδες του Αιγυπτιακού Ναυτικού, να συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να ενημερωθεί επί εξελίξεων που αφορούν τα δύο Ναυτικά.
Επιπλέον ο Αρχηγός του ΓΕΝ επισκέφθηκε το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Α.Θ.Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β'. Ο Μακαριότατος ευχαρίστησε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχο Γεώργιο Καραμαλίκη για την υποστήριξη στο έργο του Πατριαρχείου στο ιεραποστολικό έργο της Αφρικής και του απένειμε τον Ανώτερο ταξιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

2/12/2009